Hlavní obsah

Souboj o britského premiéra. Půjde Johnson proti Sunakovi?

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson a Rishi Sunak na snímku z října 2020. Tehdy byl Sunak v Johnsonově vládě ministrem financí.

Reklama

Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak kandidaturu na funkci britského premiéra potvrdil, bývalý ministerský předseda Johnson se zatím nevyjádřil. Jeho příznivci ale tvrdí, že do volby jde.

Článek

Výběr nového lídra britské Konzervativní strany a tedy i příštího premiéra už má potvrzeného favorita. Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak, který se podle britských médií těší největší podpoře mezi konzervativními poslanci, oficiálně potvrdil, že se o obě funkce uchází.

„Spojené království je skvělá země, čelíme ale hluboké ekonomické krizi,“ uvedl Sunak na sociální síti Twitter. „Proto kandiduji na post vůdce Konzervativní strany a vašeho příštího premiéra,“ dodal.

Zatím však není úplně jisté, zda se klání zúčastní Sunakův hlavní papírový soupeř, bývalý ministerský předseda Boris Johnson. Ten dosud kandidaturu vyloženě nepotvrdil, jeho příznivci nicméně tvrdí, že se souboje o premiérské křeslo zúčastní. Ministr obchodu ve stávající vládě Jacob Rees-Mogg v televizi BBC prohlásil, že Johnson má ve straně velkou podporu a stane se příštím premiérem.

Některé britské nedělní deníky spekulují, že Johnson zatím neshromáždil potřebných 100 poslaneckých podpisů, aby mohl na lídra konzervativců kandidovat. Pokud se chce Johnson dostat do finále proti Sunakovi, musí podpisy získat do pondělního odpoledne.

„Lidé, kteří dělají čísla pro Borisovu kampaň, mi říkají, že čísla mají,“ řekl k tomu ministr Rees-Mogg.

Zajímavé je, že Sunak a Johnson spolu v sobotu večer hovořili na schůzce. K obsahu jednání ale obě strany odmítly cokoli konkrétního sdělit. Podle listu Sunday Times Johnson po schůzce svým příznivcům řekl, že je jediným kandidátem s demokratickým mandátem.

Novou volbu šéfa Konzervativní strany a premiéra si vyžádal pád dosavadní premiérky Liz Trussové, která na post ministerské předsedkyně rezignovala ve čtvrtek po pouhém měsíci a půl vládnutí. K odstoupení ji donutila neuvážená finanční politika, kterou si rychle pošramotila důvěru u veřejnosti, ekonomů i vlastních poslanců.

Svou kandidaturu do čela Konzervativní strany oznámila také Penny Mordauntová, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně. Její šance ovšem podle britských médií nejsou velké.

Reklama

Doporučované