Hlavní obsah

Soud hatí skotské sny. Zakázal hlasování o nezávislosti bez svolení Londýna

Foto: Profimedia.cz

Skotsko si od referenda o nezávislosti mimo jiné slibovalo i návrat do Evropské unie (ilustrační snímek).

Reklama

Hlavním argumentem pro rozhodnutí britského nejvyššího soudu bylo, že by referendum o nezávislosti Skotska bez souhlasu vlády Spojeného království mělo „značné politické důsledky pro unii mezi Skotskem a Anglií“.

Článek

Britský nejvyšší soud ve středu dopoledne rozhodl, že skotský parlament nemůže uspořádat referendum o nezávislosti bez souhlasu britského parlamentu. Rozhodnutí bude mít významné politické důsledky pro britskou i skotskou vládu, ale i pro budoucnost celého Spojeného království, píší britská média.

„Skotský parlament nemá pravomoc vydávat zákony týkající se záležitostí, které jsou vyhrazeny parlamentu Spojeného království ve Westminsteru. Mezi tyto vyhrazené záležitosti patří základní aspekty ústavy Spojeného království, včetně unie Skotska a Anglie a parlamentu Spojeného království,“ prohlásil předseda nejvyššího soudu Robert Reed.

Klíčové potom podle Reeda bylo, že referendum by mělo „důležité politické důsledky pro unii mezi Skotskem a Anglií a parlament Spojeného království“. To podle něj vyvrací argument skotské strany.

Ta tvrdila, že výsledek referenda by automaticky nevedl k zániku unie, a proto by tedy mělo být možné, aby o možnosti referenda skotský parlament rozhodl sám.

Závěru bylo dosaženo mnohem dříve, než se očekávalo. Soud si minulý měsíc vyslechl právní argumenty britské i skotské vlády v rámci dvoudenního slyšení. Reed ve svém tehdejším úvodním projevu upozornil, že „vynést rozsudek pravděpodobně potrvá několik měsíců“.

Nový britský premiér

Kritici namítají, že dosazení Rishiho Sunaka na pozici britského premiéra nemá s větší otevřeností a tolerancí nic společného. Jmenování politiků z etnických menšin má podle nich pouze za cíl „zakrýt rasistickou politiku strany“.

Sunak v sobotu navštívil Ukrajinu. S prezidentem Zelenským hovořili o globální bezpečnostní situaci a vzájemných vztazích. Sunak také oznámil, že Británie poskytne Ukrajině balík protivzdušné obrany.

„Ve skotském parlamentu existuje výrazná většina pro referendum o nezávislosti, a tedy jasný demokratický mandát. Jak však uvedla první ministryně, stále se diskutuje o tom, zda má skotský parlament pravomoc vydat zákon o konání referenda. Postoupení této otázky nejvyššímu soudu mělo za cíl dosáhnout v tomto bodě právního vyjasnění,“ uvedl podle webu The Guardian ještě před rozhodnutím soudu mluvčí skotské vlády.

Všelidové hlasování dlouhodobě a silně prosazuje skotská první ministryně a předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová. Ta tvrdí, že uspořádání referenda o nezávislosti je v pravomoci skotské vlády.

Proti němu se naopak staví poslední tři britští konzervativní premiéři Boris Johnson, Liz Trussová a Rishi Sunak. Všichni odmítli druhé skotské referendum schválit a zdůrazňovali, že pravomoc k tomu má pouze britská vláda.

Sturgeonová dlouhodobě uvádí, že chtěla uspořádat další referendum 19. října 2023. Tvrdí ale, že musí být legální a mezinárodně uznané. Hlasování bez souhlasu vlády v Londýně by však právně závazné nebylo. Právě proto skotská vláda požádala Nejvyšší soud, aby rozhodl, zda referendum může být legální i bez souhlasu vlády britské.

Strany podporující nezávislost Skotska získaly v loňských volbách do skotského parlamentu většinu. SNP volby vyhrála, když se předtím v manifestu zavázala k dalšímu referendu. Podle Sturgeonové byl díky tomu mandát skotské vlády k vyvolání hlasování o nezávislosti na Británii o to silnější.

Nedávné průzkumy veřejného mínění naznačily, že Skotsko je v otázce nezávislosti v podstatě rozděleno na dvě poloviny, ale velmi těsná většina je pro setrvání ve Spojeném království.

Skotové nezávislost na Spojeném království v prvním referendu v roce 2014 odmítli. 55 procent skotských voličů se tehdy rozhodlo zůstat součástí Spojeného království.

SNP však tvrdí, že po vystoupení Velké Británie z Evropské unie se okolnosti natolik změnily, že by se referendum o nezávislosti Skotska mělo konat znovu. Ve Skotsku podpořilo brexit v roce 2016 38 procent voličů, což je výrazně nižší podíl, než udávají celostátní výsledky.

Očekává se, že stoupenci nezávislosti vyjdou do ulic po celé zemi. Na odpoledne je ve Skotsku naplánováno nejméně 14 shromáždění na podporu nezávislosti regionu, pět shromáždění se bude konat i v kontinentální Evropě. Aktivisté vyzývají své příznivce, aby se v tomto „historickém okamžiku“ pokusili upozornit na závažnost problému bez ohledu na verdikt soudu.

Lesley Riddochová, televizní hlasatelka a veteránka boje za nezávislost, organizuje shromáždění u skotského parlamentu v Edinburghu, které začne v podvečer. „Pokud chce být hnutí za nezávislost viditelné v celé Velké Británii a v Evropě, musíme znovu objevit aktivismus. Je neuvěřitelné, že údajně nejmocnější decentralizovaný parlament na světě se musí spoléhat na rozhodnutí soudu o tom, zda se má konat referendum,“ uvedla.

Reklama

Doporučované