Hlavní obsah

Zaplatil si útok rasistů a homofobů. Teď za to bude herec Smollett pykat

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Jussie Smollett na snímku z předávání cen pro bojovníky za LGBT komunitu „Trailblazer Honors“ v New Yorku 2017.

Reklama

Americký černošský herec Jussie Smollett, obviněný z křivé výpovědi ohledně rasistického útoku na svou osobu, je podle soudu vinen v pěti ze šesti bodů obžaloby. Hrozí mu až tři roky vězení. Proti rozhodnutí soudu se chce odvolat.

Článek

V lednu 2019 americký herec Jussie Smollett nahlásil úřadům, že ho v Chicagu napadli dva bělošští muži. Ti na něj podle jeho obvinění křičeli „rasistické a homofobní urážky“ a také slogany bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož reklamní čepice s nápisem Make America Great Again (Udělat Ameriku znovu skvělou – pozn. red.) měli pří útoku mít na sobě.

Dále měli Smolletovi uvázat kolem krku smyčku a polít ho neznámou tekutinou. Později se nicméně ukázalo, že celý útok byl sehraný a „útočníky“ si najal sám Smollett.

Už v únoru téhož roku policie Smolletta obvinila z křivé výpovědi.

Smollett čelil celkem šesti bodům obžaloby, přičemž každý z nich se týkal jiného případu lhaní policii. Ve čtvrtek herce podle BBC soud shledal vinným v pěti z nich, poslední nedokázala obžaloba prokázat.

Za každý z deliktů mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, o výši trestu porota ale rozhodne později. Kromě vězení čeká slavného herce rovněž pokuta, a to ve výši 25 tisíc dolarů (560 tisíc Kč).

Porotci v chicagském procesu dospěli k verdiktu po dvou dnech jednání. U soudu tento týden Smollett popřel, že by útok zinscenoval. Prokuratura odvětila, že při přelíčení „lhal celé hodiny“.

Soud také vyslechl bratry Abimbolu a Olabinjo Osundairovy, kteří uvedli, že útok zorganizoval sám Smollett a za jeho provedení jim zaplatil 3 500 dolarů (78 600 Kč). Smollett potvrdil, že šek Abimbolovi Osundairovi – příteli a komparzistovi, s nímž se potkal v televizním seriálu Empire – skutečně daroval. Měl ale být použit na jídlo a tréninkový plán, podle něj nešlo o platbu za falešný útok.

Zvláštní žalobce Dan Webb se herce při přelíčení opakovaně ptal, zdali se jednalo o zinscenovaný útok. Smollett to pokaždé popřel. „Z mé strany nešlo o žádný podvod. Popřu všechny otázky, které mi ohledně toho položíte,“ řekl.

V závěrečné řeči pak žalobce Webb uvedl, že chicagská policie kvůli Smolletově křivé výpovědi vynaložila obrovské prostředky na vyšetřování údajného trestného činu, který se nestal.

„Kromě toho, že je to v rozporu se zákonem, je prostě špatně napřímo pošpinit něco tak závažného, jako je skutečný zločin z nenávisti. A ještě k tomu se postarat o to, aby součástí příběhu byly slova a symboly, které mají v naší zemi obrovský i historický význam,“ uvedl Webb.

Webb dle svých slov nečekal, že Smollett bude před soudem opakovaně lhát. „To, že pan Smollett předstoupil před porotu a lhal hodiny a hodiny, skutečně umocnilo jeho pochybení,“ dodal Webb po přečtení rozsudku.

Smollettův právník Nenye Uche uvedl, že tým „samozřejmě nesouhlasí s verdiktem poroty“ a že Smollett je „stoprocentně přesvědčený, že rozsudek bude v odvolacím řízení zrušen“. „Věříme, že nakonec spravedlnost zvítězí. Nevěříme, že se to stalo dnes, ale jsme si velmi jisti, že (Smollett) bude očištěn a shledán nevinným,“ řekl Uche.

Smollett čelil ještě jedné žalobě. Město Chicago ji podalo v dubnu 2019 poté, co herec nezaplatil částku 130 106 dolarů (2,9 milionu korun). Tu město požadovalo, protože na Smollettově případu usilovně pracovaly více než dvě desítky policistů. Smollett podal protižalobu v listopadu 2020.

Herec tehdy dostal sedm dní na to, aby městu peníze uhradil. Hercovi právníci ale kontrovali, že cílem požadavku je „obtěžovat a nenapravitelně poškodit Smolletta“.

Město bude i nadále „požadovat, aby Smollett nahradil městu náklady vzniklé chicagskému policejnímu oddělení, které vzalo jeho nepravdivé tvrzení vážně,“ stojí v prohlášení Chicaga.

Reklama

Související témata:
Jussie Smollett

Doporučované