Hlavní obsah

„Nemá to význam.“ Rusko odmítá platnost mezinárodního zatykače na Putina

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin na snímku z 16. března, kdy přišel na kongres svazu průmyslníků a podnikatelů.

Reklama

aktualizováno •

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Článek

„Vladimir Vladimirovič Putin, narozený 7. října 1952, prezident Ruské federace, je údajně odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva (dětí) a za válečný zločin nezákonného přesunu obyvatelstva (dětí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace,“ hlásá páteční oznámení Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu.

Vyjmenované zločiny byly podle soudců údajně páchány na ukrajinském okupovaném území, a to minimálně od 24. února loňského roku, kdy ruské jednotky překročily západní hranice své země.

Páchal zločiny nebo aspoň nehlídal podřízené

Podle prohlášení prý existují oprávněné důvody se domnívat, že Putin za činy nese individuální trestní odpovědnost, protože se jich dopustil přímo či prostřednictvím jiných osob. Pokud by to neplatilo, nabízí soud další scénář, podle kterého Putin nevykonával řádnou kontrolu nad civilními a vojenskými podřízenými, kteří se činů dopustili nebo jejich spáchání umožnili.

Kvůli stejným údajným zločinům ICC vydal zatykač i na ruskou dětskou ombudsmanku Marii Lvovovou-Bělovovou. U ní však soud nezmiňuje část o kontrole podřízených.

Soudci nejdříve chtěli vydání zatykačů držet v tajnosti, aby zajistili ochranu obětí i svědků a aby nebylo narušeno vyšetřování. Nakonec se je ale rozhodli zveřejnit, protože to podle nich může pomoci zabránit dalšímu páchání trestných činů.

Monitorování válečných zločinů

Ostřelování škol, školek, obytných domů a dalších civilních objektů. Mučení zajatců, seznamy „nepřátel státu“ a jejich cílená likvidace. Petr Pojman z organizace Team 4 Ukraine byl jedním z prvních lidí, kteří měli možnost po osvobození ukrajinského Izjumu mluvit se svědky a dokumentovat válečné zločiny ruské armády.

Jak Seznam Zprávy informovaly již dříve, je nepravděpodobné, že by zatykače vydané na ruské občany vedly k soudním procesům. ICC by obviněné nesoudil v nepřítomnosti a Rusko, které není členem soudu, by je s největší pravděpodobností nepředalo instituci se sídlem v Haagu.

Rusko autoritu ICC neuznává

V podobném duchu se ostatně obratem vyjádřila i Moskva. „Považujeme samotnou formulaci zatykače za nehoráznou a nepřijatelnou. Rusko - stejně jako řada států -neuznává jurisdikci tohoto soudu, a proto jsou jakákoli rozhodnutí tohoto druhu pro Rusko z hlediska práva neplatná,“ citovala státem plně ovládaná agentura TASS mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

K upřesňující otázce, zda rozhodnutí soudu ovlivní Putinovy návštěvy zemí, které uznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu, se Peskov nevyjádřil: „K tomuto tématu nemám co dodat.“

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Hledaná dvojice na jednání v Kremlu. Vladimir Putin a ruská dětská ombudsmanka Maria Lvovová-Bělovová.

BBC citovala mluvčí ruské diplomacie. Maria Zacharovová řekla, že rozhodnutí soudu nemá pro Rusko „žádný význam“, a to ani z právního hlediska.

Rusko není jedinou významnou zemí, která autoritu ICC neuznává. Nepřipojily se k němu ani Spojené státy, Čína, Indie, Indonésie nebo Bělorusko. Jak dále píše BBC, soud nemá žádné výkonné pravomoci, a tak je závislý pouze na tom, jestli mu některý stát hledané osoby vydá.

Psáno z Moskvy

Ruská propaganda po celý rok kreativně reagovala na vývoj na frontě. Pro ruské diváky vymyslela pozoruhodný newspeak, jímž přikrývá, že věci nejdou podle plánů. A nakonec nasměrovala Rusy proti hlavnímu nepříteli. A tím je Západ.

Podle šéfa ICC je ale „naprosto irelevantní“, že Rusko neratifikovalo římský statut, který tribunál zřídil. „Soud má jurisdikci nad zločiny spáchanými na území státu, který je stranou dohody, nebo státu, který přijal jeho jurisdikci,“ prohlásil Piotr Hofmanski pro stanici Al-Džazíra. A mezi ty patří i Ukrajina.

Ke smlouvě zřizující soud se Kyjev sice formálně nepřipojil. Dvakrát mu ale udělil pravomoc zabývat se válečnými zločiny spáchanými na ukrajinském území. V praxi to znamená, že ICC může prošetřovat veškeré zločiny v období od revoluce na Majdanu na přelomu let 2013 a 2014 až do současnosti.

Reakce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj napsal, že jde o „historické rozhodnutí“. Zelenskyj na sociální síti telegram o odvážení ukrajinských dětí napsal, že „bez rozkazu nejvyššího vůdce teroristického státu by takovou zločinnou operaci nebylo možné provést“.

„Oddělování dětí od rodin, odebírání jakékoli možnosti kontaktovat své příbuzné, ukrývání dětí na ruském území – to vše je evidentně ruská státní politika, státní rozhodnutí, státní zlo… jsem vděčný týmu Karima Khana za zásadovost a ochotu postavit před soud ty, kteří jsou vinni,“ napsal ukrajinský prezident.

Oznámení o vydání zatykačů tak uvítal ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin: „Svět dostal signál, že ruský režim je zločinný a jeho vedení a přisluhovači budou pohnáni k odpovědnosti. Je to historické rozhodnutí pro Ukrajinu a celý systém mezinárodního práva.“

Vydání zatykače přivítal i český prezident Petr Pavel. Vyjádřil se na letišti v polském Řešově, které se se začátkem ruské invaze proměnilo v hlavní dopravní křižovatku a překladiště munice, techniky, zbraní i humanitární pomoci pro Ukrajince (více zde).

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Petr Pavel na letišti v Řešově na konci své dvoudenní návštěvy Polska.

„Já to považuji za správné rozhodnutí, protože pokud chceme mít respekt k mezinárodnímu právu, a pokud ho někdo porušuje, a v tomto případě šlo o závažné porušení humanitárního práva – únosy dětí by rozhodně neměly být tolerovány. A pokud byly provedeny na rozkaz nejvyššího vedení země, v tomto případě Vladimira Putina, tak je správné, že na něj zatykač byl vydán,“ prohlásil Pavel.

Premiér Petr Fiala na Twitteru napsal, že zatykač jasně ukazuje, že Rusko postupuje v rozporu s mezinárodním řádem. „V tuto chvíli je důležité, aby mezinárodní společenství pokračovalo v silné podpoře ukrajinských obránců, kteří bojují nejen za svoji vlast, ale za bezpečnost celé Evropy,“ napsal Fiala.

„Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,“ napsal na sítě šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Reklama

Doporučované