Hlavní obsah

Soudní ne Brity neodradí. Do Rwandy vypraví další uprchlické letadlo

Foto: Profimedia.cz

Deportační letadlo, na jehož palubě měly odletět desítky nelegálních migrantů z Velké Británie do Rwandy.

Reklama

Britská vláda opět vypraví do Rwandy letadlo s migranty, kteří se snaží získat azyl ve Velké Británii. První let, který měl přesunout desítky uprchlíků, v úterý večer zhatil rozsudek lidskoprávního soudu.

Článek

Britská ministryně práce Therese Coffeyová ve středu uvedla, že země pracuje na vypravení dalšího letu, který má přesunout nelegální migranty z Velké Británie do Rwandy. Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva podle ní vládu „překvapilo a zklamalo“. Tribunál v úterý nařízení o nucené deportaci na poslední chvíli fakticky zrušil, informuje britská BBC.

Coffeyová nicméně dodala, že právníci ministerstva vnitra připravují další kroky. „Vím, že se úředníci budou připravovat na další let,“ řekla s ujištěním, že se Velká Británie snaží vytvořit „legální cesty jak získat azyl“.

Podobně se vyjádřila ještě v úterý v noci i ministryně vnitra Priti Patelová. „Přípravy na další let právě začínají,“ řekla a také zrušení letu označila za zklamání.

S tím, že vzájemná dohoda o přijetí uprchlíků směřujících do Británie platí, počítá i Rwanda. „Vývoj situace nás neodrazuje. Rwanda zůstává zcela zavázaná tomu, aby partnerství fungovalo,“ uvedla mluvčí rwandské vlády Yolande Makoloová. Dodala, že země migrantům nabízí bezpečnost i příležitosti.

Odlet letu, na jehož palubě měly původně usednout desítky migrantů, byl naplánovaný na úterních 22:30 SELČ, vyrazit měl z vojenského letiště ve Wiltshiru. Na poslední chvíli ho nicméně zrušily soudní příkazy, které uprchlíkům jednotlivě udělil Evropský soud pro lidská práva. Odůvodnil to tím, že by pobyt ve Rwandě pro ně představoval nebezpečí, a došlo by tak k porušení jejich lidských práv. Ještě hodinu a půl před odletem nicméně sedělo na palubě letadla sedm lidí.

Rozhodnutí soudu v jednom ze zbylých sedmi případů však umožnilo právníkům ostatních šesti úspěšně podat žádost o zrušení také a letadlo tak nevyrazilo, informuje britský server The Guardian.

Kontroverzní plán britského kabinetu, který má vyřešit sílící migrační vlnu, dostal dříve zelenou i od britského vrchního soudu. Vládní mašinérie tedy proces spustila a k prvním deportacím lidí, kteří se na britskou půdu dostali ilegální cestou přeplutím Lamanšského průlivu mělo dojít právě v úterý.

Rwandská dohoda se stala předmětem četné kritiky. Ta – údajně – přichází i z Buckinghamského paláce: podle zdroje listu The Times se prý v jedné z neveřejných konverzací nechal princ Charles slyšet, že je tato migrační politika kabinetu Borise Johnsona „otřesná“. Tématu jsme se věnovali více v článku zde.

Protestují proti ní i některé charitativní a odborové organizace. Ty ji napadly právě skrze vrchní soud – argumentovaly tím, že by šlo o nebezpečnou praxi.

Deportačním programem, za který Londýn v první fázi zaplatí Rwandě 120 milionů liber (asi 3,5 miliardy korun), chce britská vláda rozbít pašerácké sítě a odradit migranty od toho, aby podstupovali nebezpečnou cestu přes Lamanšský průliv.

Reklama

Doporučované