Hlavní obsah

Souostroví Tonga je po obří sopečné erupci izolované od světa

Foto: Profimedia.cz

Podmořský vulkán Hunga Tonga vybuchl v sobotu brzy ráno SEČ.

Reklama

aktualizováno •

Pomoc těžce zasaženému království Tonga výbuchem podmořské sopky nabídl Nový Zéland, Austrálie i OSN. Informace o rozsahu katastrofy jsou kvůli přerušenému telefonnímu i internetovému spojení zatím minimální.

Článek

Výbuch podmořského vulkánu Hunga Tonga - Hunga Ha’apai těžce zasáhl především blízké souostroví Tonga. Po vlně tsunami, která následovala po explozi, tak zůstává většina Tonžanů bez připojení k internetu a telefonního spojení. Není tedy dosud známé, zda jsou lidské oběti a jak moc je ostrov poničený. Obavy o osud stotisícového národa Tonžanů tak zůstávají velké.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a generální tajemník OSN António Guterres vyjádřili velké znepokojení nad následky sobotní erupce. Wellington se snaží obnovit plnou komunikaci s tichomořským státem, uvedla v neděli na tiskové konferenci Ardernová, podle které zatím úřady Tongy oficiálně neohlásily žádné oběti ani škody. „Se znepokojením sleduji situaci na Tonze. Úřady OSN v Pacifiku situaci pozorně sledují a jsou připraveny poskytnout pomoc, pokud o to budou požádány,“ napsal na twitteru Guterres.

Ardernová dále uvedla, že kvůli přerušenému internetovému i telefonickému spojení v celé zemi nelze jednoduše vyhodnotit škody, které mohl výbuch na souostroví napáchat. S některými pobřežními oblastmi se navíc zatím nelze spojit.

Podle prvních zpráv novozélandské premiérky je hlavní město Nuku'alofa pod pokrývkou silné vrstvy vulkanického popelu. Poničené jsou lodě, obchody i další infrastruktura. Evakuován musel být i tonžský král Tupou VI. z královského paláce, kam se dostala voda. Pacifický národ se tak mimo jiné v následujících dnech může potýkat s nedostatkem pitné vody kvůli její kontaminaci a kyselými dešti. Dodává ale, že „situace je zde klidná a stabilní“.

O své příbuzné se obávají členové tonžských komunit na Novém Zélandu i v Austrálii. Novozélandské církve například svolaly hromadné modlitby v metropoli Auckland a dalších městech. „Modlíme se, aby Bůh v této smutné chvíli naší zemi pomohl. Doufáme, že jsou všichni v bezpečí,“ uvedl představitel metodistické církve Wesleyan Church of Tonga Maikeli Atiola pro Radio New Zealand, informuje agentura Reuters.

Situaci přibližuje i Tonžan Blake Smith-Tatafi, který žije v Austrálii. „Pro ty, co to nevědí, ostrov Tonga je placatý. Lidé tak nemají reálnou možnost se bezpečně evakuovat. Vesnice jsou zcela pod vodou. Neměli jsme teď (s ostrovem) kontakt několik hodin. Tohle je krize,“ cituje jeho slova britský server The Guardian.

Záběry z místa neštěstí, na kterých jsou prchající lidé i automobily před vlnou tsunami, mezitím kolují po sociálních sítích.

Podmořský vulkán Hunga Tonga - Hunga Ha’apai, který leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchl v sobotu brzy ráno SEČ. Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů.

Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži. Výbuch sopky tak zaznamenala i Sanya Ruggierová, která žije v Suvě (metropole Fidži). „Dveře i okna strašně rachotily. A u mě to ještě nebylo tak strašné. Stovky lidí vyběhly ze svých domovů,“ vypráví. Popisuje dále, že Fidži kvůli popelu ve vzduchu zrušilo všechny lety a část obyvatel přesunulo do evakuačních center.

Evakuaci desítek tisíc občanů kvůli možným vlnám doporučily i japonské úřady. Před vysokými vlnami varovaly i úřady v americké Kalifornii nebo Americké Samoe. Pláže pro veřejnost zavřel australský stát Nový Jižní Wales. Sonický třesk zaslechli podle agentury AP i obyvatelé Aljašky.

Reklama

Doporučované