Hlavní obsah

Španělská vláda přijala zákon o genderových kvótách v byznysu i politice

Foto: Profimedia.cz

Španělský premiér Pedro Sánchez říká, že kvóty znamenají jednoduše spravedlnost. (Zde na snímku z 6. března 2023.)

Reklama

Španělský premiér Pedro Sánchez představil nový zákon o rovnosti pohlaví, který bude vyžadovat rovnoměrnější zastoupení žen a mužů v politice, byznysu a dalších oblastech veřejného života. 

Článek

Je to symbolické. V předvečer Mezinárodního dne žen, tedy celosvětově ctěného svátku solidarity žen za rovnoprávnost a spravedlnost, oznámila španělská vláda zcela zásadní kroky, jimiž hodlá ze zákona podpořit postavení žen v byznysu a politice.

Jak informovala agentura Reuters, španělský premiér Pedro Sánchez kabinetem protlačil zavedení genderových kvót.

Pokud legislativa projde parlamentem, bude zákonem dáno například i to, že každé z pohlaví musí zastávat alespoň 40 procent vládních funkcí. Ve správních radách podniků musí být alespoň 40 procent žen.

Premiér, kterého citovala místní média, prohlásil, že vláda „neučinila pouze krok ve prospěch feminismu, ale ve prospěch španělské společnosti jako celku“.

„Najdou se lidé, kterým to bude připadat otravné, a dokonce naprosto nepřiměřené. Ale my si myslíme, že je to prostě a jednoduše spravedlnost,“ řekl Sánchez.

V čem bude zákon spočívat?

Sám Sánchez si mimochodem novou legislativou zadělal na problém. Jeho vláda má 23 členů, 14 z nich – tedy 61 procent – jsou ženy. Zastávají pozice od místopředsedkyň vlády pro ministryně financí či obrany. Muži tvoří 39 procent současného kabinetu, což je sice těsně, ale přece jen méně, než vyžaduje navrhovaná norma.

Jestliže zastupují polovinu společnosti, polovina politické i ekonomické moci musí být rovněž v rukou žen.
španělský premiér Pedro Sánchez.

Kvóty se pochopitelně netýkají jen vládních funkcí. Zákon bude nově požadovat „stejný počet žen a mužů“ na kandidátních listinách politických stran pro parlamentní, regionální, komunální a evropské volby. (V současné době tvoří ženy 44 procent španělského parlamentu a 39 procent Senátu.)

Ve španělském korporátním světě bude navrhovaný zákon vyžadovat, aby každé pohlaví zaujímalo alespoň 40 procent managementu všech akciových společností, které mají alespoň 250 zaměstnanců a roční obrat přes 50 milionů eur (zhruba 1,18 miliardy korun). Tuto povinnost by firmy měly splnit do roku 2026. Společnosti, jejichž akcie se veřejně obchodují na regulovaném trhu, by to měly splnit již do poloviny roku 2024.

„Je to užitečná politika, která mění životy lidí. Je zřejmé, že jsme ušli dlouhou cestu… Ale stále je před námi mnoho práce,“ uvedla v úterý ministryně financí Nadia Calviño.

Letos se ve Španělsku navíc konají komunální, regionální i parlamentní volby, zákon by tak mohl mít dopad na podobu kandidátek již velmi brzy.

Konzistentní Sánchez

Poslední rozhodnutí premiéra Sáncheze není nijak neobvyklé. Svou koaliční vládu vedenou socialisty opakovaně označuje za feministickou a prosazuje zákony o rovnosti. Mimo jiné šlo například o zákon o právech osob skupiny LGBT+, který mimo jiné umožní už od 16 let nechat si změnit pohlaví v registru obyvatel bez lékařské zprávy či hormonální terapie.

Španělsko také jako první evropská země schválilo placenou nemocenskou pro ženy, které mají těžký či bolestivý průběh menstruace.

Kontext

Násilí páchané na ženách se stalo jedním z hlavních témat španělské politiky. V posledních měsících došlo v zemi k desítkám vražd, kterých se dopustili partneři žen. Tamní ministr vnitra označil situaci za sociální tragédii.

Španělská vláda dala zelenou návrhu zákona, který by odstranil požadavek, aby dívky ve věku 16 a 17 let musely mít souhlas rodičů k umělému přerušení těhotenství.

Reakce

Spíš rozpaky nad vládou přijatou legislativou projevila levicová strana Unidas Podemos, koaliční partner Sánchezovy strany PSOE. Jde o stejnou partaj, která přitom stála u zrodu legislativy, která umožňuje změnu pohlaví osobám starším 16 let.

Ione Belarraová z Unidas Podemos a ministryně pro sociální práva uvedla, že vláda by se teď měla raději zaměřit na „skutečné problémy“ lidí, jako jsou narůstající náklady na bydlení.

„Feminismus není o tom, že Ana Patricia Botínová a Marta Ortegová řídí velkou společnost,“ řekla Belarraová s odkazem na předsedkyně multimilionových společností Santander a Inditex.

Zákony, jak je kabinet schválil, naopak uvítala španělská organizace Fedepe, která zastupuje podnikatelky a obecně podporuje ženy ve vedoucích úlohách. „Čekáme však na podrobné znění zákona a na to, jak se bude ve skutečnosti uplatňovat,“ reagovala šéfka organizace Ana Bujaldónová. „Příliš často jsme svědky opatření, která jsou spíše kosmetická než skutečná. Uvidíme, jak to dopadne,“ dodala.

Jak je to jinde

S kvótami pro ženy se v různých formách pracuje i jiných evropských zemích.

Například ve Francii platí podobná pravidla pro velké společnosti od roku 2011. Podle francouzských zákonů musí být od roku 2000 volební seznamy na většině úrovní vyvážené v poměru 50:50.

Prezident Emmanuel Macron rozšířil sliby svého předchůdce Françoise Hollanda. I když na to neexistuje právní „požadavek“, vyžaduje mít v kabinetu vyvážený poměr pohlaví 50:50, a to i mezi nižšími ministry a státními tajemníky.

Přečtěte si více

Ve USA účtují maloobchodníci za ženské výrobky o sedm procent více než za mužské. Od 1. ledna se „růžová daň“ za dámské produkty stala v Kalifornii ilegální.

Německý kancléř Olaf Scholz se při svém nástupu do funkce v roce 2021 zavázal, že v jeho vládě bude rovněž panovat rovnost pohlaví, ale od ledna je v něm více ministrů než ministryň poté, co nahradil šéfku obrany Christine Lambrechtovou Borisem Pistoriem.

První podobnou kvótu v Evropě zavedla v roce 1994 Belgie, která stanovila, že počet kandidátů jednoho pohlaví na volební listině nesmí překročit dvě třetiny.

Reklama

Doporučované