Hlavní obsah

Španělsko chce více chránit ženy mířící na potrat. Protesty před klinikami budou trestné

Foto: Profimedia.cz

„Zachraňování životů není zločin“. Nedávná demonstrace odpůrců potratů v Madridu.

Reklama

Španělsko na začátku února udělalo další krok ve svém přístupu k potratům. Dolní komora parlamentu dala zelenou legislativě, která trestá každého, kdo by ženy před potratovými klinikami obtěžoval a odrazoval od zákroku.

Článek

204 pro, 144 proti. Tak skončilo hlasování o zákonu, který má zabránit, aby někdo v prostorách klinik a nemocnic odrazoval ženy od interrupcí. Proti legislativě, která pochází z pera vládní sociální demokracie, se v dolní komoře španělského parlamentu postavily pouze opoziční Lidová strana a krajně pravicové uskupení Vox.

Zákon nicméně ještě musí projít španělským Senátem. Pokud ho schválí i horní komora, pak osoby, které u vstupu do klinik obtěžují pacientky nebo personál, může čekat i vězení, píše server Murcía Today. Trestné by mohlo být cokoli, co ženy uráží, zastrašuje nebo na ně vyvíjí tlak. Obtěžované navíc ani nebudou muset podat stížnost, aby začalo stíhání daných osob.

Trestem může kromě odnětí svobody v trvání od tří do dvanácti měsíců být také zákaz přibližovat se právě k potratovým klinikám, a to v délce šesti měsíců až tří let, uvádí španělská agentura Aciprensa.

Opoziční lidovci a hnutí Vox zákon kritizují už od loňského podzimu, kdy byl poprvé představen. Podle nich porušuje základní práva včetně svobody shromažďování, projevu a smýšlení.

Poslankyně Voxu Lourdes Méndez Monasteriová katolickému serveru Aleteia řekla, že „v této zemi se děje něco velmi vážného, ​​když je trestné mírumilovné chování lidí, kteří informují, pomáhají, podporují a modlí se před potratovými středisky“.

Poslankyně María Teresa Angulová z Lidové strany pak obvinila zastánce zákona z ochrany „ekonomických zájmů soukromých společností“ provádějících potraty. Angulová dodala, že nové opatření posílá Španělům vzkaz, že „na ty, kteří mají tu drzost vyjádřit názor v rozporu se zájmy vlády, bude platit zákon, který je pošle do vězení“, píše Aleteia.

Podle poslanců a předkladatelů zákona, mezi které patří ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterová, aktivisté takzvaných pro-life organizací „podkopávají svobodu žen“, které si přejí potrat, a také narušují jejich soukromí. „Modlitba není záležitostí svobody projevu, pokud je jejím cílem někoho k něčemu nutit,“ uvedla poslankyně vládního hnutí Unidad Podemos Martina Velardeová.

Právní poradce španělské Asociace akreditovaných klinik pro přerušení těhotenství a odborník na potratové právo José Antonio Bosch pak uvedl, že ve Španělsku každý rok obtěžování nebo nátlaku čelí více než 800 žen, které navštíví potratovou kliniku. „Probíhá drsná kampaň s cílem najít všechny možné způsoby, jak potrat zkomplikovat,“ řekl Bosche španělskému levicovému serveru Contrainformacion.

Nejde přitom o první rozhodnutí v neprospěch pro-life aktivistů ve Španělsku v tomto roce. Už v lednu vedení města Murcia na jihovýchodě Španělska rozhodlo o odstranění plakátů ve městě vyzývajících k modlitbám před potratovými klinikami.

Plakáty, které nejméně ve třiceti španělských městech nechala vylepit Katolická asociace propagandistů, se sloganem „Modlit se před potratovou klinikou je skvělé“ byly podle radní pro rovnost a mládež Teresy Francové „kampaní proti právům žen“. „Je škoda, že existují sdružení, která stále uplatňují tuto formu násilí na ženách kriminalizováním práva na to rozhodnout se zda být matkou, nebo ne,“ uvedla radní.

Starosta Madridu Jose Luis Martinez-Almeida naproti tomu reklamy proti potratům, které katolická organizace instalovala, ve městě hájí. Martinez-Almeida se domnívá, že „rada města nemá pravomoc posuzovat názor inzerenta a věří, že svoboda projevu by měla převažovat“, cituje starostu server Euro Weekley News.

Každý rok se ve Španělsku uskuteční asi sto tisíc potratů. Teoreticky je předčasné ukončení těhotenství právem každé ženy ve Španělsku, tak jednoduchá situace ale v zemi není a ženy zde čelí mnoha překážkám.

Často mezi ně patří až nepřátelské prostředí ve státních zdravotnických zařízeních, která by podle zákona měla zákrok poskytovat zdarma. I proto ve státních zařízeních potrat v roce 2019 absolvovalo jen okolo patnácti procent žen, zbytek musel zamířit na soukromou kliniku, kde se ale již za potrat platí, uvádí stanice La Sexta.

Samotní lékaři, kteří potrat provedou, pak podle stanice FRANCE24 často čelí kritice a stigmatizaci ze strany svých kolegů, kteří potraty odsuzují. Ti pak zákrok provést odmítají a odvolávají se na takzvanou výhradu svědomí, která jim dává možnost zákrok neprovést s odůvodněním, že je to v rozporu s jejich přesvědčením nebo vírou.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví v pěti ze sedmnácti autonomních oblastí ve Španělsku žádná veřejná nemocnice nenabízí potraty, informuje server The Local.

Ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterová tak loni na podzim navrhla reformu současného zákona, která by omezila lékařům možnost odmítnout zákrok. „Výhrada svědomí nemůže být překážkou pro ženy, aby uplatnily své právo ukončit těhotenství,“ uvedl Monterová. „Musíme reformovat zákon, abychom zajistili, že v systému veřejného zdravotnictví bude zaručen potrat,“ dodala ministryně.

Podle současné legislativy, kterou zavedla minulá socialistická vláda v roce 2010, mají ženy ve Španělsku právo na potrat až do 14. týdne těhotenství, což je standardem ve velké části Evropy. Mají také zákonné právo na umělé přerušení těhotenství až do 22. týdne těhotenství v případech, kdy je ohroženo zdraví matky nebo se prokáže vážné poškození plodu.

Pokud dojde k druhé možnosti, musí ženy předstoupit před nemocniční klinickou komisi, která potvrdí posudek vydaný jejich lékařem. Každá autonomní oblast musí mít alespoň jednu komisi, která se skládá z týmu dvou odborníků se specializací na gynekologii a porodnictví nebo prenatální diagnostiku a někoho z oboru pediatrie, uvádí deník El Confidental.

Každoročně je tak podle deníku El Confidental desítkám španělských žen touto komisí odepřeno právo přerušit těhotenství, aniž by často věděly proč. Komise pouze ženu informuje, zda poškození plodu je, nebo není důvodem k potratu.

Španělské ženy tak i přes liberální postoj vlády k potratům často míří do zahraničí, nejčastěji do Bruselu, podle El Confidental ale už španělským ženám chodí i nabídky na potrat na klinice v americkém Coloradu.

„Měli jsme soukromou kliniku, která by zajistila, že pokud zaplatíme, můžeme vyhrát před nemocniční etickou komisí. Jiní nám nabídli let do Colorada za 40 000 eur all inclusive,“ řekla deníku 35letá Rocio. Ženě lékaři ve 26. týdnu u jejího dítěte zjistili vzácné vrozené onemocnění. Když ale dorazila do nemocnice v Barceloně, bylo jí řečeno, že musí měsíc počkat, než lékaři vyhodnotí genetické výsledky.

Tak dlouho čekat by ale bylo pro ženu nebezpečné, pár se nakonec přes známé dozvěděl o klinice v Bruselu, která zákrok může provést ihned. Právě v Belgii Rocío nakonec zákrok podstoupila. „Průměrně 200 žen ze zahraničí ročně přijede do Bruselu na potrat. Z toho je asi 60 Španělek,“ řekla deníku lékařka Teresa Cosová, která dříve v Bruselu pracovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované