Hlavní obsah

Neil Young mizí ze Spotify. Vadí mu dezinformace o covidu

Foto: Profimedia.cz

Kanadský písničkář Neil Young obvinil Spotify, že prodává lži za peníze. Platforma uvedla, že chce lidem poskytovat zvukový obsah z celého světa.

Reklama

Navzdory tomu, že kanadský písničkář a jeho nahrávací společnost přijdou o velkou část příjmů, rozhodl se Neil Young neustoupit. Jeho hudba mizí ze Spotify, protože tam zůstává podcast, který podle něj šíří fake news.

Článek

Streamovací společnost Spotify začala s odstraňováním hudby kanadského písničkáře Neila Younga. Stalo se tak v návaznosti na ultimátum, které Young vyslovil v souvislosti se šířením dezinformací v podcastu Joea Rogana, informuje britská BBC.

„Mohou mít Rogana, nebo Younga. Ne oba,“ napsal v otevřeném dopise zpěvák v pondělí večer. Písničkář tak narážel na distribuční partnerství mezi streamovací službou a Joem Roganem, americkým hercem, moderátorem, stand-up komikem a v poslední době především tvůrcem úspěšného podcastu The Joe Rogan Experience.

Právě jeho nejpopulárnější produkt ale legendární kanadský písničkář viní ze šíření nepravdivých informací o covidu-19 a vakcínách proti této nemoci. Tématu jsme se více věnovali v článku níže.

Young ve svém druhém středečním prohlášení na webu označil Spotify za „domov pro život ohrožující koronavirové dezinformace“. Streamovací platforma podle něj „prodává lži za peníze“.

Poděkoval naopak nahrávací společnosti Reprise Records (spadající pod Warner Brothers), jež ho v jeho rozhodnutí podpořila. „Děkuji Warner Brothers za to, že stojí za mnou a přijali, že přijdou o 60 procent mého příjmu z celosvětového streamingu ve jménu pravdy,“ řekl.

Společnost Spotify se ve svém prohlášení obhajuje, že od začátku pandemie odstranila přes 20 tisíc podcastových epizod souvisejících s covidem-19. „Chceme, aby byl uživatelům Spotify k dispozici veškerý hudební a zvukový obsah z celého světa. S tím přichází také velká odpovědnost při vyvažování bezpečí pro naše posluchače a svobody pro tvůrce,“ vysvětlila dále.

Stažení Youngovy hudby z platformy nicméně technologický gigant lituje a doufá, že by se v blízké době mohl vrátit.

Reklama

Doporučované