Hlavní obsah

Srbové bouří za vězněného Djokoviče. V Bělehradě protestovaly stovky lidí

Foto: Profimedia.cz

Příznivec srbského tenisty Novaka Djokoviče drží tenisovou raketu během dnešního protestu v srbském hlavním městě Bělehradě.

Reklama

Největší srbská sportovní hvězda se místo boje o rekordní 21. grandslamový titul v Melbourne ocitla v izolaci. Srbský lid se proti kontroverznímu rozhodnutí australských úřadů bouří. Soud má o dalších krocích rozhodnout v pondělí.

Článek

Prezident Srbska Aleksandar Vučić se po telefonátu s uvězněnou tenisovou hvězdou Novakem Djokovičem v Bělehradě postavil do čela rozhořčeného lidu. „Řekl jsem našemu Novakovi, že celé Srbsko je s ním a že naše orgány dělají vše pro to, aby obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo,“ uvedl Vučić podle BBC.

Na to rychle odpověděl australský premiér Scott Morrison. „Neexistují žádné zvláštní případy - Austrálie má suverénní hranice a jasná pravidla. Jde o spravedlivé a přiměřené uplatňování australských zákonů na ochranu hranic… Mohu jen říci, že důkazní lékařská výjimka, která byla poskytnuta, byla shledána nedostatečnou,“ napsal.

V srbském hlavním městě Bělehradě vedl Djokovičův otec Srdjan demonstraci před parlamentem, na níž se sešlo několik stovek lidí. „Nevyzýváme k násilí… jen k podpoře Novaka,“ křičel Srdjan do megafonu, zatímco dav mával srbskými vlajkami a transparenty.

Djokovičův otec řekl médiím, že je zacházením se svým synem pobouřen. „Dnes večer ho mohou zavřít do žaláře, zítra ho mohou spoutat řetězy,“ prohlásil. „Novak a jeho tým podali stejné dokumenty jako 25 dalších tenistů, kteří dostali výjimku, a neměli žádné problémy, jen Novak. Chtěli ho ponížit a pořád ho drží ve vězení,“ řekl Djokovič starší v rozhovoru, který odvysílala britská televize Sky News.

„Od včerejška, posledních 24 hodin, se cítím hrozně. Drží ho jako vězně. To prostě není fér. Není to lidské. Jen doufám, že bude silný, protože my se také snažíme být velmi silní, abychom mu dodali nějakou energii, aby mohl pokračovat. Doufám, že vyhraje,“ dodala sportovcova matka Dijana Djokovičová.

Dokonce i srbská média zaujala stanovisko, že se s jejich šampionem skutečně zachází zvláštně, krutě a neobvykle. Bulvární deník Blic zuří nad „špinavou politickou hrou“, která si v „den hanby pro Austrálii vyžádala Djokoviče jako svou oběť“. Podle webu Kurir se zacházení s hráčem rovná „mučení“, protože je držen v hotelu, který slouží jako detenční centrum pro žadatele o azyl.

Podle BBC Djokovičovy názory odrážejí všeobecnou srbskou skepsi k očkování. V zemi se proti koronaviru nechala očkovat méně než polovina obyvatel. Srbský tenista zůstává zavřený v karanténním hotelu Park Hotel v Melbourne minimálně do pondělí, kdy má soud rozhodnout a dalších krocích.

Reklama

Doporučované