Hlavní obsah

Tonga před erupcí a po ní: Srovnávací fotky nabízejí neradostný pohled

Fotografie pořízené při průzkumných letech novozélandského letectva a satelitní snímky ukazují znepokojivé výjevy. Masivní výbuch podmořské sopky v sobotu brzy ráno zpustošil Tongu, následně se Tichým oceánem prohnala tsunami.

Reklama

Článek

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno SEČ. Podle satelitních snímků se poté zvedl obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů. Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži a zaslechli ji i lidé na Novém Zélandu 2 300 kilometrů daleko.

Foto: ČTK

Sopka Hunga Tonga Hunga Ha’apai 10. dubna 2021.

Sopka vlevo 6. ledna 2022 vypouští oblak popele před obrovskou sopečnou erupcí, snímek vpravo byl pořízen tři dny po erupci – 18. ledna 2022. Ostrov utvořený okolo podmořského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai byl při erupci kompletně zničen.

Zmizení sopky pod hladinu oceánu vulkanologům ztěžuje monitorování její aktivity.

Foto: ČTK

Snímky průzkumných letů vyslaných Austrálií a Novým Zélandem k posouzení škod v pondělí 17. ledna ukazují ostrovy pokryté silnou vrstvu sopečného popela.

Následkem výbuchu byl přerušen důležitý podmořský kabel, což na Tonze způsobilo výpadek internetu. Při erupci bylo také přerušeno telefonní spojení, které se už podařilo obnovit.

Srovnávací snímek z 29. prosince 2021 a 18. ledna 2022, domy a budovy na Tonze.

Mezinárodní letiště Fua’amotu erupce ani následná tsunami nepoškodila, popel však brání plnému provozu, a tedy i přijetí mezinárodní pomoci. Zprovoznění přistávací dráhy potrvá podle tonžských úřadů několik dní.

Na srovnávacím snímku z 29. prosince a 18. ledna je vidět přístav v Nuku'alofa, hlavním městě Tonga. Právě zde byla potvrzena první oběť výbuchu sopky přímo na ostrovech, byla jím 50letá Britka, která zde s manželem vedla psí útulek.

Celkový počet obětí ani rozsah škod ještě nelze přesně určit.

Podle tonžského námořnictva oblast zasáhly vlny o odhadované výšce pět až deset metrů.

Srovnávací snímky vesnice Kanokupolu v Tongatapu, 14. ledna a 16. ledna 2022.

Ze snímku je vidět, že jsou zničené celé vesnice, některé domy jsou zcela srovnané se zemí.

Foto: Profimedia.cz

Snímky z průzkumného letu novozélandských obranných sil ukázaly domy a stromy v Nomuce pokryté silnou vrstvou sopečného prachu.

Tonga se obává, že by pomoc určená lidem postiženým zemětřesením mohla na ostrovy zavléct nákazu covid-19, který se tu zatím nešíří.

Reklama

Doporučované