Hlavní obsah

Stejné platy pro fotbalistky a fotbalisty. Spojené státy přepsaly historii

Foto: Profimedia.cz

Hráčky americké fotbalové reprezentace během tréninku před utkáním s Uzbekistánem v dubnu 2022.

Reklama

Dlouholetá snaha fotbalistek v USA o rovné odměňování s jejich mužskými kolegy se definitivně stala skutečností. Zástupci obou reprezentací i svazu podepsali kolektivní dohodu, která Američankám zajistí stejné podmínky s muži.

Článek

Spor, který se táhl už od první stížnosti podané k americké komisi pro rovné příležitosti v roce 2016, skončil, informuje stanice NPR. Dohoda garantuje fotbalovým hráčkám v USA nejen stejné platy, ale i rozdělení peněz od mezinárodní federace FIFA či z komerčních příjmů.

Nová kolektivní smlouva bude platit do roku 2028 a bude zahrnovat „srovnání“ odměn za výsledky na fotbalovém mistrovství světa, oznámila federace.

Už v únoru Americká fotbalová federace a ženská reprezentace oznámily urovnání k vyřešení dlouhodobého sporu o platy, kdy federace souhlasila s tím, že zaplatí oběma reprezentacím rovným dílem a ženskému týmu poskytne zpětně odměny ve výši 22 milionů dolarů (515 milionů korun).

„Cítím velkou hrdost za dívky, které budou v tomto vyrůstat a uvědomí si tak hodnotu rovných odměn, aniž by o to musely bojovat. Můj táta mi vždycky říkal, že nejsme dostatečně odměňovány za to, co děláme, a měli bychom usilovat o stejné platy pro muže a ženy,“ cituje agentura AP útočnici americké reprezentace Margaret Purceovou. „Jsem vděčná za tento úspěch a za všechny lidi, kteří se dali dohromady, aby to tak bylo,“ dodala fotbalistka.

Největší spory se týkaly především takzvaného prize money za výsledky na mistrovství světa, které se odvíjí od toho, jak daleko se jednotlivý tým v turnaji dostane. Zatímco americké fotbalistky v posledních letech na mezinárodní scéně zářily a ovládly poslední dva světové šampionáty, jejich odměny byly mnohem nižší než ty pro jejich mužské kolegy.

Odbory se tak během vyjednávání s federací dohodly na rovnoměrném rozdělení financí od Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) za mistrovství světa mužů koncem tohoto roku a mistrovství světa žen, které se koná příští rok. Stejně tak budou odměny shodné i za turnaje v letech 2026 a 2027.

Každý hráč a hráčka tak dostanou odpovídající odměny za svůj herní projev, což z americké federace činí podle jejího vyjádření první fotbalový svaz, který takto odměny od FIFA přerozděluje. Stejně tomu bude i u menších turnajů, které pořádá samotná americká federace.

„Viděli jsme to jako příležitost, příležitost stát se lídry v této oblasti a připojit se k ženské straně a americkému fotbalu. Takže jsme prostě nadšeni, že se nám to podařilo takto dohodnout,“ řekl agentuře AP obránce Walker Zimmerman, který je součástí vedení Asociace hráčů národního týmu USA.

Fotbalistky se také vzdaly garantovaného základního platu, který byl součástí jejich smlouvy od roku 2005. Některé hráčky tak měly garantovaný roční plat 100 000 $. „Myslím, že jsme přerostli některé podmínky, které mohou vypadat, jako bychom něco ztratili, ale nyní je naše (profesionální) liga ve skutečnosti dostatečně silná, takže nepotřebujeme tolik garantovaných smluv, můžeme přejít spíše na model pay-to-play,“ řekla AP Purceová.

„Je to skutečně historický okamžik. Tato dohoda navždy změnila hru ve Spojených státech a má potenciál na to, aby změnila hru po celém světě,“ řekla prezidentka fotbalové federace Cindy Parlowová.

Rodičovský příspěvek, hrazený pro ženy nad 25 let, pak bude rozšířen i na muže během reprezentačních soustředění a zápasů. Ženy a muži také obdrží část komerčních příjmů ze vstupenek na zápasy pořádané americkou federací s bonusy za vyprodání všech vstupenek a každý tým získá část příjmů z televizního vysílání a od partnerů i sponzorů.

Federace dříve zakládala své bonusy pro reprezentanty na platbách od FIFA, která vyčlenila 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun) na mužský turnaj v roce 2018, včetně 38 milionů dolarů (892 milionů korun) pro tehdy mistrovskou Francii a 30 milionů dolarů (704 milionů korun) na ženský turnaj v roce 2019, včetně 4 milionů dolarů (93 milionů korun) pro vítězky ze Spojených států.

FIFA navíc oznámila navýšení celkové částky na 440 milionů dolarů pro mistrovství světa mužů v roce 2022 a prezident federace Gianni Infantino navrhl, aby FIFA zdvojnásobila odměny pro ženy na 60 milionů dolarů pro mistrovství světa žen v roce 2023, pro které navíc FIFA navýšila počet týmů na 32.

Poté, co na mistrovství světa 2018 chyběli, se američtí muži kvalifikovali na letošní mistrovství světa v Kataru, které začíná v listopadu. Ženský tým se pak bude letos snažit kvalifikovat na mistrovství světa 2023, které spolupořádají Austrálie a Nový Zéland.

Reklama

Související témata:

Doporučované