Hlavní obsah

Štěstí jadernému konfliktu nezabrání, varuje tajemník OSN

Foto: wikimedia.com/Kuhlmann/MSC

Generální tajemník OSN António Guterres.

Reklama

Signatáři Smlouvy o nešíření jaderných zbraní se setkali na konferenci v New Yorku. Generální tajemník OSN na ní varoval před hrozbou jaderného vyhlazení.

Článek

Lidstvo může být jen jedno „nedorozumění nebo chybu úsudku od jaderného vyhlazení“, řekl v pondělí generální tajemník OSN António Guterres. Stalo se tak na zahájení konference 191 signatářů Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) v New Yorku.

„Doposud jsme měli výjimečné štěstí. Ale štěstí není strategií ani štítem pro zabránění jadernému konfliktu,“ upozornil dále Guterres. Napětí na mezinárodní scéně podle něj „dosahují nových výšin“. Konkrétně pak poukázal na invazi na Ukrajinu a napětí na Korejském poloostrově a Blízkém východě.

Největší kritika se na konferenci snesla kvůli válce na Ukrajině na Rusko. Prezident Vladimir Putin nicméně účastníkům v poselství napsal, že jaderná válka „nikdy nesmí být rozpoutána“, neboť v ní „nemůže být vítězů“. Uvedl také, že Rusko coby smluvní strana „důsledně dodržuje literu a ducha“ NPT, citovala agentura TASS z Kremlem vydaného prohlášení.

Americký prezident Joe Biden na konferenci uvedl, že Spojené státy jsou připravené začít vyjednávat s Ruskem o nové smlouvě o nešíření jaderných zbraní. „Můj úřad je připravený neprodleně dojednat rámec nové dohody o omezení zbraní, jež nahradí Nový START, který vyprší v roce 2026,“ řekl Biden.

Podle Guterrese je nicméně v souvislosti s jadernými zbraněmi řešení jen jedno. „Odstranění jaderných zbraní je jedinou zárukou, že nikdy nebudou použity,“ řekl.

Podle něj se předpokládá, že po celém světě zůstává asi 13 tisíc jaderných zbraní, cituje jeho slova britská BBC. Desátá konference NPT tak podle něj představuje příležitost pro posílení a úpravu smlouvy vzhledem k současné situaci ve světě.

Reklama

Doporučované