Hlavní obsah

Aktivisté proti Zeleným. Spor o těžbu uhlí rozdělil německé ekologisty

Foto: Profimedia.cz

Němečtí policisté se v neděli 8. ledna rozestavili kolem rypadla v povrchovém hnědouhelném dole Garzweiler II, který se má rozšířit o území přilehlé obce Lützerath.

Reklama

Ministři ze strany Zelených na podzim dohodli rozšíření hnědouhelného dolu v Porýní. Bývalou vesnici, která má ustoupit těžbě, však obsadili sympatizanti hnutí Fridays for Future a dalších skupin.

Článek

Němečtí Zelení vznikli do značné míry z protestních hnutí 70. let. Jejich zakladatelé se původně scházeli na demonstracích za lepší životní prostředí a proti jadernému zbrojení.

Následně se však ze Zelených stala pevná součást německého politického systému. Jsou druhou nejsilnější stranou ve spolkové vládě a kromě celonárodního parlamentu mají své zástupce také ve většině sněmů a vlád jednotlivých spolkových zemí. I když si stále zakládají na nekonformních názorech a vystupování, platí už dávno za ty spořádané a „rozumné“.

Roli ekologických rebelů místo Zelených přebrali jiní, většinou mladší lidé z iniciativ jako Fridays for Future nebo Poslední generace. Ti se také přiklánějí k radikálnějším formám protestu, jako je například přilepování se na veřejných prostranstvích.

Leckdy pak dochází k situacím, kdy se aktivisté při protestech vymezují proti vládnoucím politikům ze strany Zelených.

Aktuálně se tento střet odehrává v malé vesnici Lützerath na západě Německa. Osada, kterou museli původní obyvatelé opustit kvůli plánovanému rozšíření těžby hnědého uhlí, se v uplynulých týdnech proměnila v pevnost ekologických aktivistů. Ti obsadili pár posledních stojících domů, utábořili se v okolí a hodlají si blokádami vynutit, aby energetická společnost RWE a úřady od rozšíření dolu upustily.

V neděli se v obci shromáždily asi dvě tisícovky lidí na protestní akci, na jejím konci někteří účastníci házeli na dohlížející policisty kameny, nebo po nich stříleli pyrotechniku.

Situace by se mohla ještě více vyhrotit v následujících dnech. Policejní velitelství v Cáchách oznámilo, že od středy nebo v následujících dnech musejí občané počítat s nuceným vyklizením prostoru.

Aktivisté nicméně s dobrovolným odchodem z Lützerathu nepočítají, prohlašují, že budou „bojovat o každý metr“. Na provizorním tábořišti nedaleko přibývají další a další sympatizanti z celého Německa. Podle organizátorů by se vesnice v Porýní mohla stát novým „hotspotem klimatického hnutí“.

Na sobotu 14. ledna je svolána velká demonstrace, které by se měly zúčastnit tisíce lidí.

Historie

Před 30 lety se lidé v Libkovicích postavili bagrům a snažili se ubránit obec před likvidací kvůli plánované, ale nikdy neuskutečněné těžbě uhlí. Jejich tehdejší boj zachytil dokumentarista Ibra Ibrahimovič.

Politici Zelených, kteří v minulosti také bránili likvidaci lidských obydlí kvůli těžbě uhlí, stojí tentokrát na druhé straně. Rozšíření dolu dohodli s koncernem RWE dva zelení politici - spolkový ministr hospodářství Robert Habeck a jeho kolegyně ze zemské vlády v Severním Porýní-Vestfálsku Mona Neubaurová.

Z pohledu Zelených to byl jeden mnoha obtížných kompromisů, které strana musela podstoupit kvůli důsledkům války na Ukrajině.

Habeck i jeho spolustraníci by jistě nejraději vyráběli energii jenom ze slunce nebo větru, omezení dodávek zemního plynu z Ruska je ale přinutilo souhlasit s něčím, co asi nikdy nepředpokládali - s obnoveným příklonem k uhlí nebo s pozdějším odstavením posledních fungujících jaderných elektráren.

U mladých aktivistů se ale takový pragmatismus nesetkal s pochopením.

„Zelení v tom dělají velkou chybu,“ prohlásila jedna z hlavních organizátorek iniciativy Fridays for Future Luisa Neubauerová a obvinila stranu z „vykalkulovaného podkopávání pařížských klimatických cílů“. Podle analýzy, na kterou se Neubauerová odvolává, není uhlí pod Lützerathem pro energetickou bezpečnost potřeba.

Předáci Zelených si odmítají připustit, že by zradili původní ideály. Podle volebních průzkumů je navíc strana u Němců momentálně oblíbenější než koaliční SPD. Přesto je mezi Zelenými cítit nervozita z toho, do jaké míry se jim odcizují aktivisté v terénu.

Na začátku týdne kvůli tomu byla svolána schůze předsednictva strany do Berlína, aby se projednalo, jak mohou Zelení v tříčlenné vládní koalici se sociálními demokraty (SPD) a liberály (FDP) více prosazovat vlastní ekologická témata.

Připomeňte si

Německo původně zamýšlelo všechny tři jaderné elektrárny odpojit na konci roku 2022.

V pondělí odpoledne se setkaly obě „zelené“ strany sporu s podobnými jmény. Ze schůzky aktivistky Luisy Neubauerové a zemské ministryně hospodářství Mony Neubaurové ale nevyplynul žádný posun. Podle zástupkyně Fridays for Future vláda Severního Porýní-Vestfálska není schopná předložit plán, aby se uhlí pod Lützerathem nemuselo vytěžit.

Ošemetné pozice Zelených se snaží využít jejich politická konkurence. Šéfka opoziční strany Levice Janine Wisslerová oznámila, že se osobně vydá do Lützerathu a připojí se tam k protestujícím.

Reklama

Doporučované