Hlavní obsah

Bidenův vzkaz z Varšavy: Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden při projevu v zahradách Královského hradu ve Varšavě, 21. února 2023.

Reklama

aktualizováno •

Po překvapivé pondělní návštěvě Kyjeva zamířil Joe Biden na plánovanou návštěvu Polska. Po setkání s polským protějškem Andrzejem Dudou promluvil již ve druhém varšavském projevu za necelý rok.

Článek

„Ani nemyslete na to, že byste vstoupili na jediný centimetr území NATO,“ vzkázal Joe Biden Rusům loni na konci března. Ke svému varšavskému projevu teď americký prezident, po 11 měsících, přidal další.

Zatímco loni mluvil na pódiu na nádvoří Královského hradu, tentokrát projev přednesl v podhradí, v tzv. Kubického arkádách, zahradách situovaných směrem k řece Visle. Celá velká scéna za Bidenem a kolem něj je vyzdobená vlajkami USA, Polska a také Ukrajiny.

„Demokracie byla pro Putina příliš silná,“ vzkázal americký prezident v projevu. „Myslel si, že se NATO rozpadne a rozdělí, ale místo toho je jednotnější než kdy dřív.“

Ujistil, že podpora Kyjeva neochabne a spojenci nepodlehnou únavě. „Putin již nepochybuje o síle našeho spojenectví, ale stále pochybuje o našem přesvědčení,“ podotkl.

Zdůraznil také, že Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska. V sázce je podle něj svoboda. „Ruská invaze ohrozila principy, které byly základním kamenem míru po více než 75 let,“ uvedl.

Biden se obrátil i na Rusy se vzkazem, že Západ před ruskou invazí nechystal útok na jejich vlast a nesnaží se ji ovládnout. Vyjádřil rovněž podporu „statečným vůdcům opozice“, včetně těch z Běloruska a Moldavska.

V neposlední řadě poděkoval Polsku, které označil za jednoho z nejbližších spojenců Spojených států. Projevil zemi obdiv za pomoc Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Scéna pod varšavským hradem, kde americký prezident v podvečer pronesl svůj projev před veřejností.

Krátce před vystoupením amerického prezidenta promluvil i jeho polský protějšek Andrzej Duda. Vyzval všechny představitele evropských zemí a zemí NATO, aby Ukrajinu podpořili, a zopakoval, že věří ve vítězství Kyjeva.

Bidenův projev proběhl jen pár hodin poté, co v Moskvě po dvou letech vystoupil s „poselstvím“ ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf Kremlu svůj téměř dvouhodinový projev pronesl před poslanci. Zopakoval svá tradiční tvrzení o tom, že válku na Ukrajině vyprovokoval Západ. O Ukrajině mluvil válečný agresor jako o „zemi plné neonacistů“.

Poděkování Polákům a odpověď Putinovi

Biden svůj projev přednesl pod otevřeným nebem a americká ambasáda v Polsku zvala na akci i veřejnost. Podmínkou byla předchozí registrace. Areál se otevřel už ve 14 hodin.

Americký velvyslanec v Polsku avizoval, že Bidenův projev bude „historickým momentem“. „Biden promluví k Polákům, aby jim poděkoval, zdůraznil zachování jednoty a definoval historický směr ve vztahu k tomuto konfliktu a světu, ve kterém žijeme,“ řekl Mark Brzezinski serveru Onet.

I díky načasování se projev vykládal jako odpověď na řečnění Putina. Biden je ve Varšavě také tři dny před ročním výročím frontálního ruského útoku proti Ukrajině.

Putinův projev jsme sledovali on-line

Ještě před projevem přijal Bidena v Prezidentském paláci Duda. Mezi tématy jednání byly válka na Ukrajině a dodávky zbraní na obranu před Ruskem, témata humanitární pomoci, uprchlíků i energetika.

Duda poděkoval Bidenovi za pondělní návštěvu Kyjeva. „Byl to velkolepý a neobvyklý strategický krok. Byl to mimořádně důležitý signál především pro Ukrajinu, který posílil morálku obránců Ukrajiny,“ řekl.

Šéf Bílého domu na úvod jednání obou delegací zavzpomínal na setkání s papežem Janem Pavlem II. Polsku pak poděkoval za pomoc Ukrajině a ujistil, že americké síly zůstanou v zemi. „V tuhle chvíli tvoříme nové strategické partnerství,“ uvedl americký prezident a dodal: „Spojené státy potřebují Polsko stejně tak, jako Polsko potřebuje Spojené státy.“

Summit B9

Ve středu Bidena čeká ještě účast na summitu lídrů tzv. bukurešťské devítky (B9). Toho se ve Varšavě zúčastní i český premiér Petr Fiala z ODS nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Součástí skupiny B9, která vznikla v roce 2015 jako reakce na ruskou agresi na Ukrajině, je i Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Maďarsko, které bude ve Varšavě zastupovat prezidentka Katalin Nováková.

Biden v Kyjevě

„V době, kdy se svět připravuje na výročí brutální ruské invaze na Ukrajinu, jsem v Kyjevě, abych se setkal s prezidentem (Volodymyrem) Zelenským a znovu potvrdil náš neochvějný a nezlomný závazek vůči ukrajinské demokracii, suverenitě a územní celistvosti,“ napsal americký prezident Joe Biden ve svém oficiálním vyjádření k nečekané návštěvě Ukrajiny.

Poláci si vykládají druhou Bidenovu cestu do Varšavy jako důkaz posílení polské vedoucí pozice ve vojenské a humanitární pomoci Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu agentury Ibris pro deník Rzeczpospolita.

Podle dalšího průzkumu United Survey pro rádio RMF FM očekávají Poláci slova podpory a oznámení nové vojenské podpory Ukrajině, případně vyslání dalších amerických vojáků do Polska.

Další vojenské vybavení po Bidenovi žádala například skupina demonstrantů u hotelu Marriott, kde americký prezident přespává stejně jako jeho předchůdci, kteří v minulosti navštívili Polsko. Žádost o americké letouny F-16 pro Kyjev se už v pondělí objevila i na velkoplošné obrazovce přímo v centru města.

I dva paralelní průzkumy ukazují, že je v Polsku o Bidenovu návštěvu velký mediální zájem. Televize i deníky o ní mluví jako o „historické“ a publikovaly řadu komentářů i analýz zmiňujících význam návštěvy pro mezinárodní postavení Polska.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace z Bidenova projevu.

Reklama

Doporučované