Hlavní obsah

Bývalý kancléř ve službách Trumpova sponzora. Kurz potvrdil angažmá

Foto: twitter.com/strakovka

Čerstvý otec Sebastian Kurz bude kvůli nové práci pendlovat mezi Amerikou a Evropou. Fotografie ze zářijového setkání středoevropských premiérů v Lednici.

Reklama

Sebastian Kurz teprve na začátku prosince odstoupil z čela Rakouské lidové strany a už má nové zaměstnání ve světě miliardových investic. Exkancléř bude pracovat pro amerického podnikatele Petera Thiela.

Článek

Jen několik dní poté, co se stal otcem, ohlásil Sebastian Kurz na začátku prosince rezignaci na post šéfa Rakouské lidové strany (ÖVP) s tím, že se chce věnovat rodině. Někdejšímu nejmladšímu kancléři v rakouské historii netrvalo ani tři týdny, než si našel novou lukrativní práci.

Už minulý týden se politik, který svou stranu vytáhl nahoru po dlouhých letech, kdy zaostávala za sociální demokracií, vrátil do titulků rakouských médií. Několik serverů informovalo, že bude pracovat pro americkou firmu, a bude proto pendlovat mezi Spojenými státy a Evropou.

Teď přímo Sebastian Kurz potvrdil své angažmá ve společnosti pod vedením Petera Thiela, štědrého sponzora a poradce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. V Thiel Capital bude působit coby „globální stratég“, řekl Kurz rakouskému listu Kronen Zeitung.

Peter Thiel je americký podnikatel německého původu, který se proslavil třeba brzkou investicí do Facebooku nebo jako zakladatel platební platformy PayPal. Server Business Insider ho označil za největšího podporovatele Donalda Trumpa v Silicon Valley.

Thiel vychovává s manželem dceru, ale dlouhodobě se hlásí ke konzervativním hodnotám a republikánským politikům. Trump není zdaleka jediným, koho finančně podporoval, angažuje se i v kampani před senátními volbami v příštím roce.

V minulosti se Thiel pokoušel stát asistentem jedné z ikon amerických konzervativců, někdejšího člena Nejvyššího soudu Antonina Scalii. Prohlásil například, že levicové názory většiny v Silicon Valley podkopávají pokrok, nebo kritizoval Google, protože souběžně vyvíjí umělou inteligenci v Číně a pro Pentagon.

Thiel proslul i několika kontroverzními výroky. Například řekl, že přibývající počet lidí, kteří dostávají sociální dávky, a zavedení volebního práva žen „proměnily představu kapitalistické demokracie v oxymóron“. Po letech od vydání se pak omlouval za úryvek z knihy, jejímž je spoluautorem, který zpochybňoval některá obvinění ze znásilnění.

Jako konzervativní politik má nicméně Kurz k Thielovi názorově blízko. Oba muži se navíc znají už léta. V roce 2017 Kurz na Twitteru zveřejnil společnou fotografii z mnichovské bezpečnostní konference a děkoval mu za možnost se setkat. Když Thiel letos získal švýcarskou Cenu Franka Schirrmachera pro osobnosti, které mají „mimořádné zásluhy na pochopení současných událostí“, vybral si právě Kurze, aby na jeho adresu pronesl pochvalný projev.

Podle nepotvrzených informací Kronen Zeitung má Kurz v úmyslu kromě působení v Thielově firmě zasednout i v dozorčí radě nějaké evropské společnosti, případně dobrovolně pracovat v některé mezinárodní organizaci.

Z postu kancléře Kurz odstoupil v říjnu, protože ho rakouská prokuratura začala vyšetřovat kvůli podezření z korupce a jeho koaliční partner – Zelení – ho vyzval k rezignaci. Kurz obvinění odmítá, krátce se stal šéfem lidoveckého poslaneckého klubu, ale následně odstoupil i z této pozice a z pozice šéfa strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované