Hlavní obsah

Do obchodu jen s covid pasem, rozhodli v Německu. Očkování má být povinné

Foto: Profimedia.cz

Končící kancléřka Angela Merkelová z CDU a budoucí předseda vlády Olaf Scholz z SPD.

Reklama

aktualizováno •

Opatření proti šíření covidu-19 v Německu přitvrdí. Nové restrikce ve čtvrtek odpoledne oznámila vláda Angely Merkelové po dohodě s premiéry šestnácti spolkových zemí. Jednání se zúčastnil i budoucí kancléř Olaf Scholz.

Článek

Opatření už politici předjednali na neformální konferenci v úterý, tehdy ale žádné rozhodnutí nepadlo. Nová omezení se před Vánocemi zavádějí kvůli stále silné čtvrté německé covidové vlně a také kvůli obavám ze šíření nové mutace omikron.

Končící kancléřka Angela Merkelová na čtvrteční tiskové konferenci hovořila o tom, že by měli lidé nová opatření brát jako „akt národní solidarity“. „Situace je vážná. Jsme na hranici vytížení nemocnic, museli jsme již začít s překládáním pacientů,“ řekla na úvod politička.

Podmínkou nákupů bude očkování

Opatření se týkají mimo jiné omezení sociálních kontaktů neočkovaných lidí a také přípravy na povinné očkování proti covidu-19. O tom v týdnu mluvili politici nastupující trojkoalice sociálních demokratů, FDP a Zelených.

K obecné vakcinační povinnosti se do konce roku vyjádří etická rada a posléze by o ní měli rozhodnout poslanci. Nařízení by mohlo začít platit od února nebo března. S tím souvisí i zkrácení platnosti očkovacího certifikátu na devět měsíců.

Vstup do kina, divadla nebo restaurace bude možný jen po prokázání se certifikátem o očkování nebo prodělání nemoci. V Německu se takové pravidlo nazývá „2G“ a v několika spolkových zemích už platí delší dobu. V některých případech se může vyžadovat navíc ještě negativní test na koronavirus.

Pravidlo 2G bude platit také pro nákupy v obchodech. Výjimku z tohoto omezení budou mít obchody se zbožím denní potřeby, čili například supermarkety a drogerie, na které se pravidlo vztahovat nebude.

Nové restrikce mimo jiné také výrazně omezí počty lidí na soukromých akcích. Pro interiéry platí limit 50 lidí, pro venkovní akce 200. V obou případech platí pravidlo 2G a povinný respirátor.

Omezení kontaktů pro neočkované

Neočkovaní lidé se budou moci scházet pouze se dvěma lidmi z jiné domácnosti. Očkovaných se takové omezení týkat nebude. V covidových hotspotech, tedy místech s nejvyšší mírou nákazy, se budou zavírat kluby a diskotéky. Zavede se také celostátní povinnost nošení roušek či respirátorů ve školách, a to pro všechny ročníky.

Politici mysleli i na silvestrovské a novoroční oslavy. Platit má zákaz odpalování petard a ohňostrojů a také zákaz shromažďování.

Řada spolkových zemí pandemická pravidla upravila v předstihu. Například v Bádensku-Württembersku by se měly sportovní zápasy odehrávat bez diváků a zavřít se mají vánoční trhy. Pravidlo „2G“ tam navíc platí už od 24. listopadu. Přísnější jsou už delší dobu také Bavorsko a Sasko.

Testy ve středu v Německu prokázaly nákazu koronavirem u více než 73 tisíc lidí. Takzvaná sedmidenní incidence, která udává počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu, činí aktuálně 439,2 a třetí den v řadě mírně klesla. Nejvyšší hodnoty dosáhlo číslo v pondělí: 452,4.

Reklama

Doporučované