Hlavní obsah

Český dým dusil i Drážďany. Poláci posílají do Hřenska „černého jestřába“

Foto: Robert Michael/dpa, Profimedia.cz

Požár se z české strany rozšířil do Saského Švýcarska.

Reklama

Lesní požár, který vypukl v Českém Švýcarsku, se v pondělí večer rozšířil i do Saska. Drážďany trápil dým z česko-saského pomezí, ale i z dalšího velkého požáru v Braniborsku. Poláci do Česka na pomoc posílají vrtulník Black Hawk.

Článek

Saské úřady vyhlásily varování před hrozící pohromou pro lázeňské městečko Bad Schandau a už od pondělního večera platí varování pro devítitisícové město Sebnitz.

V Saském Švýcarsku jsou podle Rádia Drážďany nasazeni hasiči na několika místech u hranic s Českem – u restaurace na hoře Großer Winterberg, u skalní vyhlídky Kipphorn a u vrcholu Kleiner Winterberg.

Němci nasadili v oblasti na 250 hasičů z 24 hasičských sborů a 39 vozidel i policejní vrtulníky s vakem na vodu. Do Bad Schandau navíc policie vyslala dvě vodní děla.

Na saské straně parku zatím nehoří žádná obydlí a nemuselo dojít ani k evakuacím budov nebo turistů.

Kouř z požárů, který dnes trápí velkou část Čech včetně Prahy, zaznamenali v saských Drážďanech už v pondělí.

Deník Sächsische Zeitung píše, že za smog ve městě mohl nejen požár v Čechách, ale i rozsáhlý požár, který zuří v Německu dál podél toku Labe na hranici Saska a Braniborska.

Do saské metropole totiž nejdřív vítr od jihovýchodu nesl dým z Česka. Směr větru se však v noci změnil na severozápadní a do města přinesl dým z Braniborska, kde v zemském okrese Labe-Halštrov bojují hasiči s požárem až 800 hektarů luk a lesů.

Foto: Jan Woitas/dpa, Profimedia.cz

Požár v braniborském zemském okrese Labe-Halštrov.

Na místě zasahuje 152 hasičských jednotek, několik hasičů se při zásahu zranilo. Požár se rychle rozšířil během pondělí kvůli silnému větru a vynutil si evakuaci stovek lidí. Zachvátil i vepřín v obci Kölsa.

Kvalita ovzduší se v Drážďanech zlepšila v úterý ráno kvůli změně směru větru – ten naopak odvál dým z požáru v Českém Švýcarsku do Čech. V Drážďanech pomohla i noční přeháňka.

O požáru v národním parku na česko-saském pomezí informují některá německá média i v on-line reportáži.

Server Deutsche Welle píše, že požáru v českém národním parku si všimli v neděli v 7 ráno saští hasiči z vyhlídky Kipphornaussicht na kopci Grosser Winterberg, která se považuje za jednu z nejhezčích v Saském Švýcarsku.

I v Polsku cítili kouř z Česka

Požáru v Česku si ale všímají i média v Polsku. „Dramatický boj s požárem v Českém Švýcarsku. Hasiči rezignovali na záchranu jedné vesnice,“ píše například rádio RMF FM. Server Wirtualna Polska připomíná, že dým je cítit i desítky kilometrů od Hřenska a že pražští hasiči doporučili lidem omezit větrání.

Už v pondělí regionální polská média psala, že kouř z požáru je cítit či vidět na vícero místech v Polsku, například ve Zhořelci, Lubani nebo v Lemberku.

Polský Black Hawk

Polsko také Česku nabídlo pomoc s hašením požáru. Informoval o tom vrchní velitel polského hasičského sboru Andrzej Bartkowiak.

„Česká strana přijala pomoc Polska v hašení požáru národního parku. Ještě dnes hasiči společně s polskou policií a vrtulníkem Black Hawk s bambi vakem pomůžou v boji se živlem,“ napsal v úterý dopoledne Bartkowiak na twitteru.

Foto: Policja.pl

Polský policejní vrtulník Black Hawk s bambi vakem při hašení požáru v Polsku letos v květnu.

Pomoc nabídlo také Slovensko, což už v pondělí večer v České televizi uvedl ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN.

„Ihned po včerejším příjezdu týmu ze Slovinska jsme nabídli pomoc i České republice formou vrtulníku na hašení i s týmem. Čekáme v pohotovosti. Jsme připravení hned vyrazit,“ píše se v úterý ráno na facebookové stránce slovenských hasičů z  modulu leteckého a pozemního hašení.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované