Hlavní obsah

Ficův triumf a debakl slovenské vlády. Expremiér se vyhne vazbě

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Směr Robert Fico v parlamentu.

Reklama

aktualizováno •

Robert Fico ve vazbě neskončí. Slovenští poslanci ho ve středu odmítli vydat. Jde o porážku současné vlády, která volby vyhrála s rétorikou boje proti korupci a zúčtováním s kauzami Ficovy éry. Politik bude stíhaný na svobodě.

Článek

„Jsi zkorumpovaný zloděj a skončíš v base,“ říkal v roce 2017 ještě z opozičních lavic nynější předseda vládnoucí strany OLaNO Igor Matovič. Svá slova adresoval tehdejšímu slovenskému premiérovi Robertu Ficovi ze strany Směr.

Matovič tehdy Ficovi řekl, že právě on je důvodem, kvůli kterému vstoupil do politiky. Od té doby se vládní role otočily a koalice, v níž je Matovič ministrem financí, má v parlamentu pohodlnou ústavní většinu.

I přes to nakonec Matovič svůj „slib“ nenaplnil. Fico už dva týdny čelí obvinění ze zosnování zločinecké skupiny, zneužívání pravomocí a vyzrazení daňového tajemství, parlament ho však ve středu navečer odmítl vydat k vazebnímu stíhání.

Chyběly dva hlasy

Ještě před dvěma týdny, když prokuratura obvinění Fica oznámila, to vypadalo, že parlament bude se žádostí souhlasit. Nakonec se ale ve sněmovně dost hlasů nenašlo.

Mandátový a imunitní výbor vydání poslance doporučil. Sněmovna pak probírala Ficovo vydání minulý čtvrtek a pátek a pak znovu v úterý. Jednání se protáhlo kvůli výstupům Ficových spolustraníků a množství faktických poznámek.

K souhlasu s vydáním Fica chyběly dva hlasy. Potřeba jich bylo 76. Pro hlasovalo 74 poslanců, proti 49. Zdrželo se 19 zákonodárců a osm jich nehlasovalo. Neobvykle bylo v sále všech 150 poslanců.

Návrh tedy těsně neprošel. Jak hlasování dopadne, ale nebylo do poslední chvíle jasné. Předseda koaličního hnutí Jsme rodina Boris Kollár totiž dopředu avizoval, že se zdrží. I když měla koalice potřebnou většinu i bez Kollárova hnutí, počítala každý hlas – a nakonec se nedopočítala.

Kromě 17 poslanců Kollárovy „rodiny“ se zdržela i jedna poslankyně Matovičova OLaNO a další nehlasovala.

Fica „podrželi“ poslanci jeho Směru a krajně pravicových stran. Proti bylo i 11 poslanců Hlasu expremiéra Petra Pellegriniho. Někdejší člen Směru, který ve funkci po vraždě Jána Kuciaka nahradil právě Fica, se obviněného politika nezastával. Uvedl však, že Slovensko „není standardní demokratický stát“, a že je narušená důvěra v nestranný proces.

Politické reakce po hlasování o Ficovi

  • Strana Směr v reakci na výsledek zveřejnila na Facebooku fotografii svých poslanců, včetně Roberta Fica. „Děkujeme všem poslancům, kteří se postavili na stranu zdravého rozumu a dnes hlasovali pro demokracii a právní stát na Slovensku. Slováci, dneska jsme dvakrát silnější i díky vaší podpoře za záchranu Slovenska,“ píše strana.
Foto: FB: Směr-SD

Poslanci strany Směr po hlasování o Robertu Ficovi (na snímku).

  • Předseda OLaNO Igor Matovič v reakci na výsledek hlasování prohlásil, že „spravedlnost prohrála jednu z bitev“. „Účast 150 poslanců, to zkorumpovaného zločince stálo velmi mnoho. Někdo to udělal z naivity, někdo z hlouposti, někdo za prachy a někdo si jen chtěl koupit pojistku, aby jednou nevydali spravedlnosti jeho,“ řekl ministr financí.
  • Zklamaná je z rozhodnutí parlamentu ministryně spravedlnosti Mária Kolíková. „To, z čeho je Robert Fico obviněný, je mimořádně závažné. Používat politickou moc ke kompromitaci protivníků jakýmikoli prostředky, to byly praktiky totalitního režimu a věřila jsem, že se to na Slovensko už nikdy nevrátí,“ napsala.
  • Podle předsedy koaliční strany SaS a ministra hospodářství Richarda Sulíka znamená výsledek „největší prohru politické kariéry lídra OLaNO. „A porazil ho nejen jeho oblíbený koaliční partner, ale i vlastní poslankyně. Už nikdy nebudou moct mluvit o boji proti korupci,“ napsal Sulík na Facebooku.

Stíhání na svobodě

O souhlas parlamentu požádala prokuratura, aby mohla podat soudu návrh na stíhání Fica ve vazbě. Prokuratura tvrdí, že na svobodě se Fico může pokusit ovlivňovat svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Ve vazbě chtěl mít prokurátor Fica až do provedení všech výslechů, tedy zřejmě do konce května. Protahování parlamentní debaty tak hrálo ve prospěch expremiéra.

Na Slovensku je poslanecká imunita omezená už deset let. Poslance je možné stíhat za přestupky nebo trestné činy bez souhlasu parlamentu. Ten je ovšem potřebný pro vazební stíhání.

Prokuratura tak Fica stíhat může, ovšem díky jeho poslanecké imunitě pouze na svobodě.

Robert Fico opakovaně označil své stíhání za politickou mstu a snahu o likvidaci opozice.

Fica před 14 dny obvinil vyšetřovatel Národní kriminální agentury z vícero trestných činů, včetně zosnování zločinecké skupiny, zneužití pravomoci veřejného činitele a dalších zločinů. V kauze nazvané Soumrak (v ulici Soumračná v Bratislavě sídlí strana Směr) je obviněný také exministr vnitra z Ficovy éry Robert Kaliňák.

Mezi obviněnými je také známý advokát Marek Para, který zastupoval lidi spojené se Směrem a například i mafiána Mariana Kočnera. Kaliňák i Para jsou v současnosti ve vazbě – ani jeden z nich není poslancem.

Podle vyšetřovatelů stál Fico jako premiér v čele skupiny, která zajišťovala kompromitující materiály o možných daňových prohřešcích jeho politických konkurentů – hlavně šéfa (nyní vládního) politického hnutí Obyčejní lidé Igora Matoviče a bývalého prezidenta Andreje Kisky.

Obvinění, které mají Seznam Zprávy k dispozici, se zakládá na výpovědích bývalých špiček slovenské policie a daňové správy. Tito vysocí úředníci se do funkcí většinou dostali během vládnutí Směru v minulé dekádě a ke svým politickým patronům byli tehdy loajální. Pod tíhou vyšetřování se nicméně rozmluvili o tom, jak pomáhali zajistit důvěrné informace z policejních a daňových spisů, které pak Fico použil k poškození soupeřů.

Šlo například o využívání informací ve volebních kampaních.

Směr mezi třemi nejsilnějšími stranami

Během pěti let od Matovičova výroku „o base“ se slovenská politika obrátila vzhůru nohama. Fica donutily odstoupit z funkce celospolečenské protesty po vraždě novináře, strana se mu rozštěpila a skončila v krizi.

Pod tíhou kauz, zatýkání a podezření, které se od politických změn začaly objevovat ve Ficově okolí, vypadal šéf Směru politicky vyřízený. Pandemie covidu-19 i rozkol v krajní pravici pro něj ale znamenaly novou politickou šanci, které se zkušený politik umně chopil.

Popularita Směru opět vzrostla. V posledních měsících se Směr pohybuje zhruba se 14 procenty na druhé až třetí pozici, na které se střídá s koaliční stranou SaS. Volby by teď vyhrál Pellegriniho Hlas.

Strana, která měla dost otevřený vztah k putinovskému Rusku, zvolila ostrou rétoriku i po vypuknutí války na Ukrajině. Premiéra Eduarda Hegera a prezidentku Zuzanu Čaputovou nazývá Fico a jeho kolegové „válečnými štváči“ kvůli slovenské vojenské podpoře Kyjeva.

Reklama

Související témata:

Doporučované