Hlavní obsah

Frontální útok dezinformátorů. Z kapky na skle se dělá nahraný masakr

Foto: Profimedia.cz

Dálnice u města Buča, ve kterém Rusové povraždili stovky civilistů.

Reklama

Desítky záběrů, stovky fotografií a očitá svědectví. Navzdory tomu se po internetu šíří fámy o tom, že jsou záběry masakru v Buči zinscenované, varují na Slovensku.

Článek

Šok a ostré mezinárodní reakce vyvolaly scény z města Buča blízko Kyjeva. Masakr, kterého se na stovkách ukrajinských civilistů dopustili ruští vojáci, je dobře zdokumentovaný – přesto se o něm v konspiračním prostředí šíří dezinformace.

V pondělí na to upozornila slovenská policie, která internetové hoaxy a podvody monitoruje. Píše dokonce o „frontálním útoku“ dezinformátorů.

Konspirátoři se snaží tvrdit a přesvědčovat o tom, že na šokujících záběrech z Buči, na kterých jsou vidět zavraždění lidé na ulicích města, se „hýbou mrtvoly“, a celou tragédii tudíž zinscenovali Ukrajinci, aby poškodili Rusko.

Kapka vody a zrcadlo

V příspěvcích, jejichž součástí jsou videa z Buči schválně ve velmi špatné kvalitě, se tvrdí, že na záběrech se pohybuje ruka jednoho z těl ležících na ulici. „Ve skutečnosti nejde o pohyb, ale o kapku vody na předním skle automobilu,“ vysvětluje slovenská policie. Další „pohyb“ na jiném videu způsobilo zakřivení zrcadla. Policie objasňuje videa v příspěvku na Facebooku.

„Prokremelská propaganda je schopná zneužívat zavražděné lidi pro své potřeby. Jako poslušní sluhové se následně chovají nejen placené trollí farmy, neznámé účty, ale i konkrétní Slováci a Slovenky, kteří se předhánějí v šíření hoaxů,“ dodává policie.

Informační schéma Kremlu

Hoax o zinscenovaných obětech v Buči, který se šíří na sociálních sítích odpovídá argumentaci ruského ministerstva obrany. To po dlouhém mlčení nakonec v neděli večer odmítlo obvinění „z údajného zabíjení civilistů“. Fotografie a videozáznamy z Buči úřad označil za „další produkci kyjevského režimu pro západní média, jako tomu bylo v Mariupolu s porodnicí a s incidenty v jiných městech“.

Rusko se v pondělí pokoušelo své argumenty protlačit na mimořádné jednání Rady bezpečnosti OSN. Předsednická Británie ale odmítla schůzku svolat, a tak se Rada sejde až podle plánu v úterý.

Narativ převzala i prorežimní ruská média a kladou přitom důraz na slovo „zinscenovaný“ – všechno je podle nich natočený a pečlivě připravený podvrh, jehož smyslem je jen a pouze očernit Rusko.

Slovenská policie upozorňuje, že cílem takových lživých zpráv a manipulací je vytvořit informační chaos a rozdělit slovenskou společnost. Ta je podle dřívějších průzkumů v rámci EU jednou z nejvíce náchylných k důvěře ve falešné zprávy.

„Policejní sbor zaznamenal od začátku ruské invaze na Ukrajinu zvýšenou aktivistu prokremelských kanálů, které šíří proruskou propagandu na sociálních sítích, a to nejen prostřednictvím oficiálních kanálů ruských státních institucí, ale i šířením dezinformací pomocí anonymních facebookových profilů, které zahlcují informační prostor,“ dodává slovenská policie na sociálních sítích.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované