Hlavní obsah

„Cenzura.“ Polský premiér brání dezinformátory, kteří přišli o Facebook

Foto: Profimedia.cz

Transparent na demonstraci odpůrců očkování s nápisem „Osvětim nespadla z nebe“.

Reklama

Polská krajní pravice přišla o své facebookové konto. Společnost Meta stránku zrušila kvůli opakovanému šíření dezinformací na téma pandemie koronaviru. Polský premiér se chopil tématu a mluví o cenzuře.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

„Očkování osvobozuje.“ Nápis stylizovaný do podoby známého nacistického hesla „Arbeit Macht frei“ nad bránou do Osvětimi, se loni v prosinci objevil na demonstraci před polským parlamentem. Prostředí odpůrců očkování a polské krajní pravice protestovalo proti očkovací povinnosti, covidovým pasům a vládním opatřením.

S transparentem v zádech před Sejmem promlouvali a pózovali politici opoziční parlamentní Konfederace Svoboda a nezávislost, která má 11 poslanců. Na přirovnání očkování k holocaustu rychle a ostře reagovalo osvětimské muzeum a památník a také celá řada politiků.

Po vlně kritiky nakonec politici Konfederace uvedli, že se nápis na manifestaci objevit neměl. „Když se organizátoři zorientovali, vyzvali majitele transparentu k odchodu. Můj pradědeček byl také v koncentračním táboře, takže mě takové happeningy nepobavily,“ napsal na Twitteru poslanec Michał Urbaniak.

Podle liberálního portálu Oko.press transparent přinesli antivaxeři z iniciativy STOP NOP, kterou vede asistentka poslance Konfederace Grzegorze Brauna. Právě krajní pravice je teď v Polsku jedinou stranou, která si vzala za své téma odporu k očkování a popírání pandemie koronaviru. Nacionalista Braun je známý svými kontroverzními výroky a popíráním pandemie. V parlamentu také odmítá nosit respirátor nebo roušku, za což bývá vykazován z jednacího sálu.

Braun zároveň už měsíce jezdí po Polsku a na setkáních se sympatizanty mluví o konspiračních teoriích o pandemii. Ministry současné konzervativní vlády označuje v souvislosti s pandemií za zločince, pro které žádá „druhý Norimberk“.

Ostatní politici Konfederace volí obvykle o něco mírnější rétoriku, ale obecně Poláky od očkování proti covidu-19 odrazují. V parlamentu strana v poslední době protestuje proti návrhu zákona z dílny vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), který by umožnil legální kontrolu certifikátů o očkování, zotavení z covidu-19 nebo negativním výsledku testu. V Polsku dosud neexistuje nařízení o kontrole covidových pasů, a vládní opatření o omezení kapacity restaurací nebo kin se v praxi příliš nevymáhají.

Přišli o 670 tisíc fanoušků

Konfederace považuje návrh za „hygienickou segregaci“ a omezování občanských práv a tvrdě se do něj obouvala na sociálních sítích. O jeden důležitý kanál ale strana ve středu přišla. Americká společnost Meta (dříve Facebook) jí totiž zablokovala stranický profil na Facebooku.

Facebookovou stránku Konfederace sledovalo na 670 tisíc lidí, což je dvakrát víc než stránky vládnoucí strany PiS nebo opoziční Občanské platformy.

„Odstranili jsme stránku Konfederace z důvodu opakujících se porušení zásad týkajících se dezinformací na téma covidu-19, konkrétně nepravdivých tvrzení o tom, že roušky a respirátory neomezují šíření nemoci, že je úmrtnost u covidu-19 stejná nebo nižší než u chřipky, a že očkování proti covidu-19 nezajišťují žádnou ochranu a jsou neefektivní,“ napsala společnost Meta v prohlášení. Strana měla porušovat i pravidla týkající se projevů nenávisti.

Foto: Profimedia.cz

„Stop hygienické segregaci.“ Transparent na říjnové demonstraci Konfederace ve Varšavě.

Nejpopulárnějším příspěvkem na stránce Konfederace bylo v posledních třech měsících video s názvem „Prof. Kuna w Polsat News o tom, že očkování proti covidu-19 nechrání před nákazou, o fatálních efektech lockdownu, nesmyslnosti hygienické segregace a nefunkčnosti respirátorů!“.

Strana považuje zrušení profilu za politický útok. „Odstranění našeho profilu pod záminkou boje s dezinformacemi, to je útok namířený proti polské politické scéně. A to už můžeme klidně popsat jako vměšování se mezinárodních korporací do polských záležitostí,“ reagoval mluvčí Tomasz Grabarczyk.

Krajní pravice se zastal premiér i levice

Poslanec Konfederace Krzysztof Bosak, který předloni neúspěšně kandidoval na prezidenta, mluví o cenzuře a avizoval vůči Metě žalobu a také návrh zákona o „garantování svobody slova“. Zastání našla krajně pravicová strana u vládního zmocněnce pro kyberbezpečnost a také u premiéra Mateusze Morawieckého z PiS.

„Rozhodnutí Facebooku o zrušení profilu Konfederace zasahuje do základních demokratických hodnot. Polská vláda s tím nesouhlasí a nebude. Digitální cenzura je velkým nebezpečím pro demokracii,“ napsal polský premiér. Dodal, že se s poslanci Konfederace mnohokrát přel, ale že kritika neznamená „zavírání úst“. „Proto dnes stojím na jejich straně,“ uvedl konzervativní politik.

Sama Morawieckého strana v současnosti čelí aféře, je podezřelá z odposlouchávání opozice a odpůrců. Špionážní software Pegasus podle kanadské laboratoře Citizen Lab sledoval před volbami 2019 mobily šéfa kampaně opoziční Občanské platformy, prokurátorky vyšetřující vládní aféru a také právníka opozičních špiček. Morawiecki označil zprávu za fake news.

Podle publicisty středového deníku Rzeczpospolita Michała Szułdrzyńského přišlo straně PiS zrušení profilu Konfederace vhod. „PiS už delší dobu podporuje protizápadní nálady a přesvědčuje, že na Západě není svoboda, že je tam tyranie politické korektnosti, není tam pluralismus ani skutečná demokracie,“ píše Szułdrzyński a dodává: „Strana PiS, která v Polsku ničí demokracii údery proti nezávislosti soudnictví, zničila veřejnoprávní televizi a přetvořila ji do nástroje hloupé stranické propagandy, najednou dostala šanci, aby se ústy Mateusze Morawieckého prohlásila prvním obráncem svobody slova, demokracie a pluralismu.“

Rozhodnutí společnosti Meta z politiků zkritizoval i poslanec Adrian Zandberg z levicové strany Společně. „O krajní pravici (…) smýšlím velmi špatně. Myslím si, že jsou to cynici, kteří pohrdají lidským životem, a to, co dělali na sítích, mělo podíl na covidové tragédii. Veřejné zdraví je potřeba chránit před škodlivými dezinformacemi. Ale měly by se tím zabývat veřejné instituce, pod demokratickou kontrolou a dohledem EU, a ne korpo-monopol,“ uvedl opoziční politik.

O svá konta na sociálních sítích Facebook a Twitter přišel loni v lednu bývalý americký prezident Donald Trump. Na sítích šířil teorii o „ukradených“ prezidentských volbách, které prohrál a své příznivce vyzval k pochodu na parlament.

Reklama

Doporučované