Hlavní obsah

Komentář: Polsko opět hledá velvyslance pro Prahu, lháři mají body navíc

Filip Harzer
reportér
Foto: Pražský hrad

Prezident Zeman převzal pověřovací listiny velvyslance Jasińského krátce před Vánoci.

Reklama

Polský velvyslanec má skončit ve funkci po několika týdnech. V rozhovoru si totiž dovolil říct pravdu a mluvil o polské aroganci ve sporu o důl Turów. Podle Varšavy jde o protipolskou rétoriku a zradu.

Článek

Asi nic nesvědčí o tragédii polské diplomacie v posledních letech víc než fluktuace na ambasádě v Praze. Pouhé dva týdny poté, co nový polský velvyslanec Mirosław Jasiński odevzdal pověřovací listiny prezidentu Zemanovi, chce polský premiér jeho konec ve funkci.

Důvod je velmi prostý: pojmenoval chyby ve vypjatém česko-polském sporu o hnědouhelný důl Turów. „Buďme tedy upřímní a přiznejme si, že příčinou sporu byla skutečně arogance některých lidí. Hlavně od vedení dolu,“ střelil diplomat odvážně do vlastních řad. „Byl to nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu – a to především na polské straně,“ pokračoval Jasiński.

Velvyslanec také řekl, že provozovatel polského dolu, státní společnost PGE, by měl zaplatit škody spojené s poklesem spodní vody na českém území, tak jak to dělají i jiné doly a elektrárny v Polsku. „Ty škody je nutné napravit okamžitě, protože jestli si někdo vykope díru, neznamená to, že lidé v sousedství mají zůstat bez vody. Nevěřím, že by velký důl neměl na postavení vodovodu pro několik desítek domácností,“ dodal.

Politická bouře na sebe nenechala dlouho čekat. Europoslankyně Anna Zalewská ze strany PiS, která při obraně Turówa bez výčitek zaměňuje fakta a dezinformace, vyzvala Jasińského k okamžité rezignaci. „Říkám tomu bez okolků diplomatická zrada,“ nechala se slyšet.

Následoval i ministr pro státní majetek a vicepremiér Jacek Sasin z PiS, pod kterého těžařské firmy spadají. „Bezmyšlenkovité přejímání cizího narativu poškozuje polské zájmy,“ napsal.

A Jasińského osud zřejmě zpečetil premiér Mateusz Morawiecki z PiS. Jeho mluvčí oznámil, že předseda vlády zahájil proceduru odvolání velvyslance. Důvodem je nesouhlas s „krajně nezodpovědnými výroky o dole v Turówě“. „Každý polský diplomat má povinnost dbát o polské zájmy,“ uvedl mluvčí. Konečné rozhodnutí o premiérově návrhu bude na prezidentovi Andrzeji Dudovi.

Kromě zrady se Jasińského rozhovor v Polsku vykládá i jako přílišný příval upřímnosti a neprofesionalita. Velvyslanec má totiž hájit politiku vlastního státu a nekritizovat ji zejména v tématech, které souvisejí se zemí jeho působení. Navíc v tak citlivé kauze, kterou se Turów pro Poláky stal.

Jasińskému, který není kariérním diplomatem, mohlo jít o pokus s kauzou Turów pohnout, a jeho výrok zřejmě měl být podanou rukou nové české vládě. Jednání o Turówě totiž loni uvázla na mrtvém bodě. Těsně před českými parlamentními volbami málem došlo k dohodě, ale strany se nakonec rozešly bez kompromisu. České ekologické organizace navíc téměř dokončenou smlouvu kritizují jako nevýhodnou pro Česko.

Rozhovor vyšel ve středu v polskojazyčné mutaci německého serveru Deutsche Welle. Vedl ho polský novinář Marek Aurelius Pędziwol, který pro DW píše z Prahy. V Česku bychom zřejmě původ média přešli – ale ne tak v Polsku. Německost serveru pro nacionalistické politiky typu Zalewské zapadl do mozaiky „vlastizrádného velvyslance“.

Jasiński se neprovinil ničím, možná jen tím, že na rozdíl od svých předchůdkyň Česko zná a rozumí mu. A místo dosavadní ublíženecké rétoriky polské strany se pokusil o vstřícný krok vůči nové vládě v Praze.

Končící velvyslanec byl totiž v 80. letech lídrem Polsko-československé Solidarty, která pořádala známá setkávání disidentů v horách a pašovala samizdat. V roce 1988 držel hladovku za propuštění politických vězňů v Polsku i v Československu. V říjnu 1989 byl Jasiński hlavním organizátorem vratislavského Přehledu nezávislé československé kultury, kde vystoupil i Karel Kryl. Po revoluci pak krátce působil jako rada na ambasádě v Praze a mezi roky 2001 a 2007 tam vedl Polský institut.

To, že Čechy zná, ostatně dokázal i ve středečním rozhovoru. „Je to taková divná česká vlastnost, že mají spoustu dálnic, které končí někde v poli a nenapojují se na dálnice v sousedních zemích. Týká se to Německa i Rakouska, také nás, a dokonce Slovenska,“ pronesl velvyslanec k otázce na rozvoj infrastruktury.

Poláci, se kterými jsem se o rychlém konci Jasińského bavil, jsou zklamaní. Byl to člověk na správném místě, druhého takového Polsko v zásobě nemá, zaznívá. Jasińského provázanost s Českem je o to výraznější, když ji srovnáme s jeho předchůdkyněmi.

Předloni v létě ve funkci předčasně skončila velvyslankyně Barbara Ćwiorová, která podle prokuratury šikanovala své podřízené. Od ostudného konce Ćwiorové, mimochodem odbornice na Írán, byla výstavní budova pod Pražským hradem bez velvyslance. Varšava s obsazením pozice nespěchala.

Někdo si možná vybaví i vypjatou reakci její předchůdkyně na reklamu na mobilního operátora s Ivanem Trojanem a Jakubem Žáčkem, která si bez servítek utahovala z Poláků podle nejběžnějších českých stereotypů. Reklama byla nakonec po popudlivé reakci stažena. Oproti dnešnímu stavu česko-polských vztahů to bylo jen slabé zahřívací kolo.

Koho Varšava místo Jasińského do Prahy pošle, nevíme. Jisté je jen to, že si určitě dá pozor, aby velvyslance nenapadlo ani naznačit nějakou „protipolskou pravdu“. Nový velvyslanec už bude vědět, že všechno, včetně dobrých sousedských vztahů nebo životního prostředí, je podřízené blahu jedné varšavské stranické centrály. A že velvyslanci nejsou nástrojem zahraniční, ale domácí politiky.

Procedura odvolání Jasińského je zároveň varovným signálem pro kabinet Petra Fialy. Polská vláda nikdy nepřizná, že v kauze Turów pochybila, a udělá všechno pro to, aby ve sporu vypadala před svými voliči jako vítěz. Bez ohledu na to, že je PiS v jedné eurofrakci s ODS.

Reklama

Související témata:

Doporučované