Hlavní obsah

Lžou, že ničí západní zbraně, varují politici po zprávě o slovenském S-300

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze zničených protiletadlových systémů S-300 na Ukrajině. Snímek z konce března.

Reklama

Moskva připravila rozsáhlou informační kampaň zaměřenou na zahraniční média a politiky, varuje ukrajinský ministr zahraničí. Reaguje tak na zprávy o údajném zničení protiletadlového systému S-300 ze Slovenska.

Článek

Zpráva, že byl na Ukrajině zničen přímo slovenský protiletadlový systém S-300, se na slovenské dezinformační scéně začala šířit záhy. Rozepsal se o tom bývalý soudce nejvyššího soudu a Putinův fanoušek Štefan Harabin známý pro šíření vyvrácené prokremelské propagandy.

Harabin své tvrzení doplnil o video z kanálu youtube, které je zřejmě staršího data. Záběry se nedají ověřit. Informaci už ovšem šířily anonymní a další účty.

Zprávu označil za fake news slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a ještě v neděli také premiér Eduard Heger.

„Ruská propaganda šíří lži, že obranný systém ze Slovenska je zničený. Chci upozornit, že jde o nepravdivé informace a přiložená videa či fotografie jsou staršího data,“ uvedl Heger. Dodal, že i ukrajinská strana oficiálně potvrdila, že jde o dezinformace.

Samo Rusko o víkendu přímo netvrdilo, že by systém ze Slovenska zneškodnilo. Kreml pouze oznámil, že byly zasaženy baterie na jihu a východě Ukrajiny.

Kuleba: Moskva vede kampaň

„Slovenskou lež“ komentoval v pondělí dopoledne na twitteru ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba. Varoval, že Rusko se snaží odradit Západ od zahraniční pomoci Ukrajině.

„Rusko ví, že dodávky zbraní jsou pro Ukrajinu zásadní, a proto mobilizuje veškeré své úsilí k jejich podkopání,“ napsal Kuleba. „Moskva připravila rozsáhlou informační kampaň zaměřenou na zahraniční média a politiky. Jejich trollí farmy mohou spamovat e-mailové schránky a zahlcovat diskuse komentáři a dezinformacemi o Ukrajině. Nenaleťte tomu.“

V pondělí vydali Rusové další prohlášení, ve kterém informují o zničení systému S-300 u města Dnipro. Má jít o systém, který Ukrajině poskytla „jedna z evropských zemí“. Na síti Telegram to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Zařízení bylo údajně ukryté v hangáru a měly ho zasáhnout naváděné rakety s plochou dráhou letu Kalibr. Zničeny mají být čtyři odpalovací zařízení. Při útoku mělo zahynout na 25 ukrajinských vojáků, uvádí Moskva.

„Další Putinova lež“

Ruská tvrzení se nedají ověřit. Slovenské ministerstvo obrany však v pondělí znovu odmítlo, že by byl systém darovaný na Ukrajinu zničen.

Mluvčí úřadu Martina Kovaľ Kakaščíková agentuře TASR sdělila, že jde o „další lež ruského prezidenta Vladimira Putina“.

Slovenský dar Ukrajině se stal předmětem domácích politických sporů podobně jako nedávno slovensko-americká obranná dohoda. Na základě začátkem února ratifikované dohody má Slovensko šanci získat od USA dar přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na modernizaci vojenských letišť Kuchyňa a Sliač.

Proti dohodě se v lednu a v únoru vehementně stavěl expremiér a šéf opozičního Směru Robert Fico. Podle něj se měl stát ze Slovenska americký vazal a měla být omezena suverenita země. Podobný postoj zvolil Fico i k odeslání systému S-300 Ukrajině.

Slovensko-americká dohoda

  • Prezidentka Zuzana Čaputová ke slovensko-americké obranné dohodě prosadila takzvanou interpretační doložku.
  • Podlé té se dokumentem nezřizují vojenské základny na Slovensku, ani se na jeho území neumisťují například jaderné zbraně a o působení amerických vojáků v zemi bude nadále rozhodovat slovenská vláda či parlament.
  • Podobnou doložku přidaly k dohodě i Spojené státy.

Fico prozradil přesun systému

To, že Slovensko obranný raketový systém do sousední země posílá, vyšlo najevo ve chvíli, kdy byl na návštěvě Kyjeva premiér Eduard Heger. O daru ovšem neinformoval jako první Heger, ale právě Fico. Politik zveřejnil na facebooku záběry z přesunů systému S-300 po železnici na slovensko-ukrajinských hranicích.

„Žádám okamžitě E. Hegera, aby potvrdil, anebo popřel přípravu na odevzdání systému protivzdušné obrany S-300 Ukrajině!“ psal Fico u videa na sociálních sítích. Dar Ukrajině označil za „čisté šílenství“ a zapojení se do války „ve jménu amerických zájmů“.

Premiéra Hegera a prezidentku Zuzanu Čaputovou pak opakovaně označil za „válečné štváče“. V podobné rétorice pak politici Směru pokračovali na demonstraci na bratislavském Slavíně, kde jsou pochovány stovky padlých sovětských vojáků.

Zásilku kritizoval i opoziční Hlas pod vedením expremiéra Petra Pellegriniho. Podle strany jde o ohrožení obranyschopnosti Slovenska a podvod vlády na občanech.

Heger: Chovají se jako ruští agenti

Heger si Fica a také lídra opoziční Hlasu Pellegriniho podal po návratu z Kyjeva na Slovensko. „Pánové Fico a Pellegrini jdou svými prohlášeními proti zájmům Slovenska, nadbíhají Rusku a chovají se jako ruští agenti. Už jen můžeme čekat, kdy se o nich dozvíme, že jsou placení ruskými penězi,“ uvedl premiér.

Podle vlády je obranyschopnost země zabezpečená a v nejbližších dnech bude posílena čtvrtou baterií systému Patriot, která dorazí na Slovensko.

Ministr obrany Jaroslav Naď v neděli uvedl, že Slovensko s Ukrajinou jedná o prodeji samohybných houfnic Zuzana. „A bavíme se také o možnosti, aby poškozená ukrajinská bojová vozidla a také tanky T-72 anebo T-55 dorazily na naše území. Opravovali bychom je v našich opravárenských podnicích a vraceli zpět na Ukrajinu,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované