Hlavní obsah

Maďarsko vědělo o invazi předem, tvrdí Kyjev. Nesmysl, volá Budapešť

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Maďarský premiér Viktor Orbán při nedávném setkání prý řekl papeži Františkovi, že Rusko chce „vše ukončit“ do 9. května, prohlásil papež.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin údajně předem informoval Maďarsko o svém plánu zaútočit na Ukrajinu, prohlásil to tajemník ukrajinské bezpečnostní rady. Budapešť to označila za nesmysl s tím, že Kyjev chce změnit její politiku.

Článek

Maďarsko patřilo před ruskou invazí na Ukrajinou dlouhodobě k nejbližším spojencům Ruska a moc se na tom nezměnilo ani po ní. Kyjev teď tvrdí, že v Budapešti věděli o plánech ruského útoku předem.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov podle webu Babel dostal otázku na možnou roli Maďarska při vstupu své země do NATO. „Maďarsko otevřeně deklaruje spolupráci s Ruskem. Mimoto Putin ho dopředu varoval, že chystá útok na naši zemi,“ uvedl Danilov. „Z nějakého důvodu si mysleli, že si (Maďaři) můžou vzít část ‚svého‘ území,“ dodal.

Státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Tamás Menczer tvrzení Danilova označil za lež, píše maďarský web Portfolio. V příspěvku na facebooku ho dal do souvislosti s maďarským rozhodnutím nedodávat na Ukrajinu zbraně. „Chápeme, že ukrajinská vláda s tím není spokojená, ale toto rozhodnutí nezměníme, i kdyby si každý den vymýšleli další lži a nesmysly,“ napsal.

Maďarský premiér Viktor Orbán byl několik týdnů před zahájením ruského útoku na návštěvě v Moskvě, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Už tehdy za schůzku čelil kritice evropských politiků. Orbán jednání zdůvodňoval snahou zajistit své zemi levnější plyn.

Po ruském útoku Maďarsko přistupovalo k podpoře Ukrajiny chladně. Budapešť například znemožnila dodávky zbraní z evropských států přes své území, aktuálně se staví proti zavedení sankcí na dovoz ruské ropy.

Ukrajina Maďarsko kvůli jeho politice opakovaně kritizuje. Na konci března se do Orbána pustil přímo prezident Volodymyr Zelenskyj. „Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Měl by ses v Budapešti projít po břehu Dunaje, je tam památník zavražděných Židů, byl jsem tam se svou rodinou. Vraždění, které připomíná, se teď odehrává znovu, jen trochu jinde. Myslím, že by ses měl rozhodnout, na které straně stojíš,“ prohlásil na unijním summitu.

Orbán tehdy reagoval v rozhovoru pro Rádio Kossuth, přičemž opomněl, že i Zelenskyj má právnické vzdělání. „Jsem právník. Pracuji se znalostmi, které jsem nasbíral ve světě práva. Někdo, kdo je herec, pracuje se znalostmi, které získal jako herec. Nevidím na tom nic zvláštního,“ uvedl Orbán.

O Orbánovi se v souvislosti s Ruskem v rozhovoru, který v úterý zveřejnil italský deník Corriere della Sera, zmínil papež František. Maďarský premiér mu prý při schůzce 21. dubna řekl, že „Rusové mají plán, že všechno skončí 9. května“.

Bezpečnostní analytici už dlouho spekulují o tom, že právě na Den vítězství bude chtít Vladimir Putin oznámit nějaký výrazný úspěch na ukrajinském bojišti. V současnosti to na žádný zásadní průlom nevypadá a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov o víkendu prohlásil, že nadcházející svátek nijak neovlivní ruské plány na Ukrajině.

Reklama

Doporučované