Hlavní obsah

Na západní tanky na Ukrajině zapomeňte. Německý poslanec potvrdil dohodu NATO

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Tank německé výroby Leopard 2A7.

Reklama

Důvodem neformální dohody NATO nedodávat Ukrajině těžké zbraně západní výroby jsou podle německého vládního poslance obavy, že by to Rusko mohlo vnímat jako vstup Aliance do války.

Článek

Státy Severoatlantické aliance se neformálně dohodly neposkytovat Ukrajině určitá bojová vozidla pěchoty a tanky západní výroby. Podle agentury DPA to řekl německý poslanec Wolfgang Hellmich, který je mluvčím vládních sociálních demokratů (SPD) pro obrannou politiku.

„Obranný výbor parlamentu o tom byl v polovině května informován,“ řekl Hellmich o neformální dohodě. Uvedl, že žádné oficiální usnesení k tomu NATO nepřijalo, neboť Aliance sama žádné zbraně ukrajinské armádě neposkytuje.

Zbraně dodávají Ukrajině členské státy, které dosud podle Hellmicha toto ujednání dodržují. „Kdo tvrdí něco jiného, tak buď dobře neposlouchal, nebo vědomě říká nepravdu,“ dodal.

To, že taková dohoda existuje, tento týden v rozhovoru s televizí ZDF zmínila poslankyně SPD a parlamentní tajemnice ministerstva obrany Siemtje Möllerová. Ta řekla, že Německo dodržuje ujednání Aliance nedodávat žádné obrněnce západní výroby včetně tanků na Ukrajinu.

Hellmich, který nyní existenci takové neformální dohody týkající se vybraných těžkých zbraní potvrdil, již před dvěma týdny po výstupu kancléře Olafa Scholze před obranným výborem parlamentu hovořil o tom, že Ukrajina žádné německé tanky Leopard nedostane. Uvedl, že se na tom shodli členové Aliance.

Podle vládních zdrojů agentury DPA je smyslem neformální dohody neprovokovat Rusko, jehož armáda v únoru napadla Ukrajinu. Západ se podle tohoto zdroje obává, že Moskva by mohla poskytování západních tanků či letadel ukrajinským silám považovat za vstup NATO do války.

Scholz v projevech opakovaně zdůrazňuje, že Německo bude Ukrajině pomáhat, ale že tato pomoc má hranice, protože nikdy nepřipustí zatažení Německa a Aliance do války.

Německo dosud Ukrajině přislíbilo sedm samohybných houfnic PzH 2000 a samohybné protiletecké systémy Gepard, pro které však nemá munici. Ukrajina ale na Berlín naléhá, aby začal dodávat těžké zbraně včetně obrněnců Marder či tanků Leopard.

Německo ale místo toho upřednostňuje takzvanou řetězovou výměnu, kdy východním členům NATO kompenzuje sovětskou výzbroj, kterou tyto země přenechají ukrajinské armádě. Do programu je zapojeno i Česko, které takto bezplatně získá 15 německých tanků Leopard 2A4, nebo Polsko.

Právě Varšava ale teď Berlín kritizuje, protože podle ní neplní svou část dohody. Polsko také očekávalo německé Leopardy. „Bylo nám to slíbeno, ale teď se dozvídáme, že Němci tento slib nebudou chtít splnit. Je to pro nás velké zklamání,“ uvedl v úterý polský prezident Andrzej Duda (více zde).

Podle nedávné zprávy německého týdeníku Der Spiegel je důvodem zdržení polský požadavek na nejmodernější německé tanky, které ovšem nemá ani Bundeswehr. Česko se spokojilo se starším typem Leopardů.

Na Dudova slova ve středu zareagoval mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. „Spolková vláda je ohromena,“ prohlásil mluvčí. Scholzův kabinet podle něj bere na vědomí kritiku od polského prezidenta, „ale neznamená to, že by byla oprávněná“. Hebestreit podotkl, že Německo neslibovalo nejmodernější typy tanků Leopard 2-A.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované