Hlavní obsah

Náměstí bez svařáku, omezení pro neočkované. Sasko zůstává epicentrem covidu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prázdné náměstí v krušnohorském Annabergu.

Reklama

Čísla nakažených v Sasku pomalu klesají, ale samy úřady upozorňují, že data nemusí odrážet realitu. Sasko dál vede v covidových statistikách. V počtu očkovaných je naopak v Německu na chvostu.

Článek

Od zvláštního zpravodaje z Německa.

„Můžu vidět potvrzení o očkování?“ Zastavuje mě u vchodu do obchodního domu v centru Saské Kamenice (Chemnitz) mladá žena. „Ano, díky. Ale ještě nějaký průkaz totožnosti,“ žádá si kontrolorka.

Společně s jedním kolegou zužují vstupní prostor tak, aby k nim lidé přistupovali jednotlivě a jedním vchodem. Fronta ale není dlouhá, protože většina lidí má potřebná potvrzení o očkování nebo prodělaní nemoci covid-19 připravená a všichni už vstupují s rouškou nebo respirátorem.

Služby a nákupy jen pro očkované

Pravidlo „2G“, tedy zkratka německých výrazů pro očkování proti covidu-19 a prodělání nemoci, se v Sasku vymáhá. Omezení, které se týká zejména neočkovaných, zavedla zemská vláda už 22. listopadu, aby zpomalila šíření nákazy. Právě Sasko totiž patří k nejpostiženějším regionům v Německu.

Pravidlo o očkování nebo prodělání nemoci se v Saské Kamenici dodržuje také v podnicích naproti známému památníku Karla Marxe. Ceduli s nápisem „2G“ a požadavkem na zakrytí dýchacích cest má před vchodem prodejna mobilního operátora, obuv i turecké holičství. Naopak vedle k řezníkovi mohou lidé bez certifikátů – potraviny jsou totiž zbožím denní potřeby, stejně tak jako prodej drogerie, léků nebo zdravotnických pomůcek.

+4

Pandemická pravidla letos znovu tvrdě dopadla i na německé vánoční trhy. V Sasku se nekonají v Drážďanech ani na dalších vyhlášených místech. V centru Saské Kamenice se na náměstí Neumarkt stará o vánoční atmosféru typická dřevěná vánoční pyramida.

Dekorace, která se vyrábí v dílnách v Krušných horách, by za normálních okolností „dohlížela“ na adventní mumraj. Stánků je ale na náměstí jen pár a navíc s velkými rozestupy. Prodává se tu vánoční štola, bratwursty, ořechy a ovoce a zelenina. Pro další vánoční zboží musí lidé do obchodů a na svařák nebo mošt musí na veřejnosti zapomenout úplně.

Žádné hloučky se v centru města netvoří. Fronta je vidět jen před místní lékárnou a pak za rohem u zdejšího očkovacího centra. Zhruba deset lidí tam čekalo na vstup s připravenými žlutými německými očkovacími průkazy.

Hlouček je i o kus dál u mobilního boxu, kde se testuje na koronavirus. Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu, činila v pondělí v Saské Kamenici 1007,4. Pro zdejší obyvatele tak platí omezení nočního vycházení v době od 22 hodin do 6 ráno, protože incidence přesahuje hranici 1000 případů.

Hotspot v Krušných horách

Stejně je na tom i Krušnohorský zemský okres, který v současné covidové vlně patří k nejpostiženějším. Jako vůbec první v Německu překonal na konci listopadu incidenci 2000. V pondělí tu činila 1283,8. Region známý pro výrobu a prodej vánočních dekorací se letos musel znovu obejít bez vánočních trhů, což na něj dopadá ekonomicky.

V okresním centru Annaberg-Buchholz letos na náměstí nestojí ani jeden stánek. Místo pověstných trhů je tu jen strom, vánoční pyramida a instalace zobrazující zdejší tradiční řemesla. Vidět je i ceduli směřující k testovacímu místu na rohu. Předvánoční covidový splín jako by si ale v Annabergu místní vynahrazovali počtem světel v oknech. Dřevěná svítící výzdoba s krušnohorskými motivy září z každého okna.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prázdné náměstí v Krušnohorském Annabergu. Normálně se tam konají adventní trhy.

I v Annabergu jsou dál v provozu restaurace pod podmínkou dodržování pravidla 2G. Dva hosty vítá majitel vřele ve svém jinak prázdném podniku u annaberského náměstí ve svažité ulici vedoucí od kostela sv. Anny. U vchodu leží kniha, kam se mají hosté zapisovat a po celé jídelně jsou cedule upozorňující na povinné rozestupy.

Jiná opatření se tu ale nedodržují – nekontroluje se ani očkování a obsluha nenosí ani povinné roušky. Saská vláda přitom uvažuje o dalším zpřísnění pravidel v epicentrech nákazy. Kromě 2G by měla platit i povinnost prokázat se při návštěvě gastronomických podniků negativním testem.

Zavřené jsou v Sasku také sjezdovky, včetně těch na svazích krušnohorského Fichtelbergu. Zatímco provozovatelé areálu v Oberwiesenthalu mají smůlu, němečtí lyžaři míří na druhou stranu hor – doslova přes kopec. Už o minulém víkendu se totiž rozjel provoz na české sjezdovce na Klínovci.

Data o covidu nejsou úplná, nestíhá se

V celém Sasku byla sedmidenní incidence v pondělí na čísle 1 082. Pro srovnání: v Česku byla 1049 a v celém Německu 432,2. Úřady ale upozorňují, že jsou data z některých německých regionů podhodnocená, protože se v zasažených oblastech nestačí nahlašovat výsledky testů. Hygienici navíc nestíhají trasovat a nakažení lidé tak svým kontaktům musí dávat vědět sami. To platí například pro Saskou Kamenici i Krušnohorský okres.

Podezření na zpoždění dat panuje i v Sasku, kde incidence náhle poklesla. Tamní zemské ministerstvo sociálních věcí zatím neví, proč celostátní Institut Roberta Kocha nedostává úplné údaje. Ministryně sociálních věcí Petra Köppingová z SPD opakovaně upozorňovala, že počty nakažených občas nelze hlásit včas kvůli přetíženosti úřadů. Nestíhá například okres Cvikov.

Zatímco v počtu případů nákazy je Sasko smutným německým premiantem, ve statistikách proočkovanosti je na chvostu. Plně naočkovaných je ve spolkové zemi 58,5 procent obyvatel, což je nejmíň v Německu. Situace se s časovou prodlevou odráží v tamních nemocnicích. V nemocnici v Saské Kamenici kvůli náporu covidových pacientů ruší plánované operace.

„Na mysli mám zejména pacienty s nádorem, kteří musí být skutečně včas operováni, ale stále se jim daří dobře a jejich stav není akutní,“ vysvětloval krok ředitel nemocnice Ralf Steinmeier. Pacientům, kterým jejich stav umožňuje cestovat, doporučil vyhledat léčbu v méně zasažených regionech na severu Německa.

Covidové protesty u nemocnic

Zdejší nemocnice se v minulých týdnech stala i cílem protestu. Několik stovek lidí tu na konci listopadu zapalovalo svíčky při demonstraci proti povinnému očkování. Manifestace proti covidovým opatřením i povinnému očkování se v Sasku konaly v mnoha městech. Naposledy k nim došlo v pondělí večer, když zemský parlament v Drážďanech projednával další možné zpřísňování pandemických omezení. Budovu parlamentu chránili policisté i ze sousedních spolkových zemí.

Stovky lidí v pondělí večer znovu protestovaly i v Saské Kamenici. Policie na místě rozdala na 150 pokut, protože v Sasku není povolené shromažďování více než 10 lidí. Demonstrace zřejmě jen tak nepoleví, protože nová spolková vláda, která nastoupí k moci ve středu odpoledne, chce v parlamentu prosadit očkovací povinnost. S povinnou vakcinací proti koronaviru by se mělo začít už v únoru nebo březnu.

Podle ministrů vnitra Braniborska a Saska-Anhaltska radikalizaci protestů spustil právě plán na povinné očkování. „Od začátku koronavirové pandemie pozorujeme, že vedlo zpřísňování opatření k dalším protestům a demonstracím. Teď to je opět vidět v průběhu debaty o povinném očkování. Všimli jsme si toho i tady v Sasku-Anhaltsku,“ citoval server RND ministryni Tamaru Zieschangovou z CDU.

O radikalizaci svědčí i protest před domem saské ministryně Köppingové z pátečního večera. Několik desítek lidí dorazilo po setmění k jejímu domu v saské Grimmě s transparenty, bubny a se zapálenými loučemi. Když na místo přijela policie, pokusili se demonstranti ujet v autech. Policie ale několik aut zastavila a prověřila asi 25 lidí, kteří se nyní budou zodpovídat z možného porušení karanténních opatření.

Za protestem podle médií stojí příznivci hnutí Querdenker (hnutí jinak smýšlejících), které odmítá protipandemická opatření a které závažnost nemoci zpochybňuje, a krajně pravicové uskupení Freie Sachsen (Svobodné Sasko). Ministryni Köppingovou následně veřejně podpořila řada předních německých politiků.

Reklama

Doporučované