Hlavní obsah

Německé obce už nezvládají nápor uprchlíků. Závazek Merkelové se hroutí

Foto: Profimedia.cz

Lidé v severoněmeckém Upahlu protestují proti plánované výstavbě kontejnerové vesničky pro uprchlíky. Snímek z 2. února.

Reklama

Počet žadatelů o azyl v Německu byl loni nejvyšší od roku 2016. Lidé v menších obcích se bouří proti umisťování uprchlíků. Ministryně vnitra slíbila svolat celostátní summit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dnes již proslulý výrok „Wir schaffen das!“ neboli „Zvládneme to!“, který pronesla v srpnu 2015 tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová, se stal ve Spolkové republice výrazem politického odhodlání, že se země dokáže vypořádat s obrovským náporem uprchlíků pocházejících hlavně z válkou rozvrácené Sýrie.

Hlavně díky pověstné německé organizovanosti se tamním úřadům, obcím a nevládním organizacím podařilo nával migrantů celkem zvládnout. Se vzedmutím další uprchlické vlny, umocněné v loňském roce válkou na Ukrajině, se však Německo dostalo na hranici svých možností. Incidenty, jako byl nedávný smrtelný útok neúspěšného žadatele o azyl ve vlaku na severu země, navíc podněcují strach z nárůstu kriminality.

V posledních týdnech přibývají naléhavé hlasy z různých koutů země, že je situace kritická. Například v Bavorsku jsou nouzové ubytovací kapacity obsazeny z více než 90 procent. Obce a regionální úřady, na které přetížení bezprostředně doléhá, žádají čím dál důrazněji o pomoc spolkovou vládu.

„Chybí ubytování, místa ve školkách, učitelé ve školách a jazykových kurzech. I proto se zvyšuje napětí ve společnosti,“ postěžoval si prezident svazu německých okresů Reinhard Sager. Podobně jako řada dalších zástupců samospráv a opozičních politiků si myslí, že iniciativy by se měl chopit spolkový kancléř Olaf Scholz.

Šéf německé vlády však zatím nechává koordinační břímě na svojí kolegyni ze sociální demokracie (SPD), ministryni vnitra Nancy Faeserové. Ta pod rostoucím tlakem z regionů v pondělí prohlásila, že ještě během února uspořádá kvůli problémům s uprchlíky celostátní poradu se zástupci měst, okresů a spolkových zemí.

Mezitím reportáže německých médiích poodhalují, jak v dotčených místech roste nespokojenost obyvatel.

Napjatá atmosféra je už několik týdnů v Upahlu v severní spolkové zemi Meklebursko-Přední Pomořansko. Na území obce, ve které žije jen něco málo přes 500 obyvatel, se z rozhodnutí úřadů začala tento týden stavět kontejnerová vesnička pro 400 uprchlíků.

Místní přitom se záměrem nesouhlasili. Když stavbu na konci ledna schvalovalo zastupitelstvo okresu Sevrozápadní Meklenbursko, přišly před jeho budovu protestovat stovky lidí. Rozhořčené demonstranty, mezi kterými byli podle médií i příznivci neonacistů, museli mírnit policejní těžkooděnci.

Minulý pátek byli obyvatelé Upahlu svoláni do místní sportovní haly, kam přijel tlumit jejich obavy z uprchlíků zemský ministr vnitra Christian Pegel.

„Šéf policejní inspekce výslovně zdůraznil, že ve srovnatelných příkladech s podobným ubytováním v obcích nebyl žádný nárůst kriminality. Pozitivně řečeno: jsou to stejně tak dobří lidé, jako jsme my,“ řekl na shromáždění ministr. Podle něj nejde o dlouhodobé ubytování cizinců, ale jen „nárazníkové“ řešení vyvolané silným proudem uprchlíků.

Obyvatele Upahlu však nepřesvědčil, naopak plánují další protesty. V úterý večer se na schůzi na obecním úřadě asi dvě stovky přítomných dohodly, že v sobotu večer uspořádají kolem stavby lidský řetěz se svíčkami.

Lamentování nad neuváženým umisťováním uprchlíků se ozývá také z dalších míst. Například některé lidi v obci Bach an der Donau u bavorského Řezna (Regensburgu) pobouřilo, když okresní správa nechala k přilehlému břehu Dunaje přitáhnout hotelovou loď, aby v ní ubytovala 200 uprchlíků. V obci s asi 1800 obyvateli chybí potřebná infrastruktura, pěšky není v dosahu žádný větší supermarket. Není také mnoho možností, jak uprchlíky v tak malém sídle integrovat.

„Máme strach,“ řekl jeden z místních obyvatel bavorské televizi BR. Na nábřeží se minulý týden konala protestní akce opoziční Alternativy pro Německo, která kritizuje vstřícnou azylovou politiku. Na manifestaci se ovšem sešli i názoroví oponenti, kteří přijímání uprchlíků podporují.

O nutnosti změnit přístup úřadů k uprchlíkům se začalo více mluvit také pod vlivem tragické události, k níž došlo 25. ledna ve vlaku z Kielu do Hamburku. Několikrát trestaný žadatel o azyl z Palestiny tehdy zaútočil s nožem na cestující. Dva mladí lidé po útoku zemřeli a pět dalších bylo zraněno. Vyšlo přitom najevo, že několik dnů předtím byl muž propuštěn z vyšetřovací vazby v Hamburku.

Spolkový ministr spravedlnosti Marco Buschmann (FDP) v úterý prohlásil, že chce usnadnit deportaci těch žadatelů o azyl, kteří poruší zákon. Zdůraznil, že se musí zlepšit výměna informací mezi policií a azylovými úřady.

Zmínil v této souvislosti právě případ zatčeného palestinského útočníka, se kterým bylo už dříve zahájeno řízení o vyhoštění z Německa. Jeho předání k deportaci však ztroskotalo na tom, že se muže úřadům nepodařilo zastihnout – ačkoli byl v tu dobu ve vazbě a v minulosti se netajil úmyslem hromadně zabíjet.

Reklama

Související témata:

Doporučované