Hlavní obsah

Boji velí generál. Příští německá vláda vytáhne proti covidu nové eso

Foto: Profimedia.cz

Německý generálmajor Carsten Breuer.

Reklama

Nastupující německá trojkoalice plánuje sestavit nový tým pro boj s covidem-19. V jeho čele pravděpodobně stane generál Bundeswehru Carsten Breuer.

Článek

V nejbližších dnech má v Německu začít pracovat nová skupina, která bude řešit boj s pandemií koronaviru. V neděli to oznámil šéf FDP Christian Lindner, jehož strana zasedne ve vládě společně se sociálními demokraty (SPD) a Zelenými. Lindner se má v nové vládě Olafa Scholze stát spolkovým ministrem financí.

Vznik týmu avizovala na Twitteru i předsedkyně SPD Saskia Eskenová.

„Příští týden vznikne krizový tým. V čele bude německý generál,“ řekl Lindner v neděli v pořadu ZDF Berlin direkt. Podle mnichovského deníku Süddeutsche Zeitung má jít o generálmajora Carstena Breuera.

Šestapadesátiletý Breuer stojí v čele velitelství „územních úkolů“ Bundeswehru, které odpovídá za domácí operace ozbrojených sil. Jde například o pomoc při zvládání následků živelních pohrom. V této roli Breuer v posledních měsících řídil vojenskou pomoc při zvládání pandemie koronaviru. V minulosti velel německým vojákům v jednotkách KFOR v Kosovu a působil také při NATO v Bruselu či v Afghánistánu.

Vojáci se zvládáním pandemie pomáhali v Německu už letos na začátku roku. Armáda jich nasadila na 25 tisíc do domovů pro seniory. V létě vojáci pomáhali s likvidací následků katastrofálních červencových povodní na západě Německa a později s evakuací z Afghánistánu.

Aktuálně je na pomoc při pandemii vyčleněných na 8000 vojáků. Letectvo nedávno zajistilo přepravu pacientů na jednotkách intenzivní péče mimo jiné z přetížené nemocnice v Mnichově do Hamburku.

Portugalská zkušenost

  • Zkušenost s nasazením vojáka do boje s covidem má už Portugalsko. Země patří s více než 87 procenty plně naočkovaných obyvatel k premiantům.
  • Hlavním koordinátorem portugalské očkovací kampaně se v únoru stal viceadmirál Henrique Gouveia e Melo, jehož tým připravil jasnou strategii.
  • Viceadmirál také při všech televizních vystoupeních nosil uniformu a snažil se Portugalce přesvědčit, že je boj s pandemií válkou. I když jeho postup slaví úspěch, nevyhnul se kritice za přílišný militarismus.

O zastoupení v novém německém krizovém covidovém týmu už požádali zástupci svazů měst a obcí a také Německá akademie věd Leopoldina. Podle Lindnera je v současné pandemické situace nutné přejít od slov k rozhodné akci. Potřeba je prý zlepšit logistiku očkování. Politik FDP požaduje také výrazné omezení sociálních kontaktů.

V souvislosti s dalším postupem vláda vyčkává na úterní rozhodnutí ústavního soudu ohledně zákona o „záchranné brzdě“. Dosud o covidových opatření rozhodují zejména vlády jednotlivých spolkových zemí, které své kroky koordinují na covidových konferencích se zástupci spolkové vlády.

Podle deníku Die Welt budou hned v úterý o nálezu ústavního soudu mluvit končící kancléřka Angela Merkelová, její nástupce Scholz a zástupci spolkových zemí. Představit se má covidový tým pod vedením generálmajora Breuera.

Nejpřísnější jsou Bavoři

Nejpřísnější opatření v současnosti platí v Bavorsku. Kromě pravidla „2G“, tedy povinnosti prokázat se ve službách očkovacím certifikátem, nebo proděláním nemoci, musí restaurace a hospody tak jako v Česku zavírat ve 22 hodin. V epicentrech nákazy se navíc zavádí úplný lockdown – zavřené jsou hotely a restaurace.

Zpřísňovat svá opatření teď chtějí vlády v Severním Porýní-Vestfálsku a v Sársku. Sárský premiér Tobias Hans z CDU chce prosadit omezení pro neočkované.

Zdravotnický expert sociálních demokratů Karl Lauterbach v pondělí uvedl, že nová vláda chce po svém nástupu na krátkou dobu zpřísnit opatření. Za nutné považuje Lauterbach uzavření barů, klubů a diskoték. Ve školách by se měly nosit povinně respirátory a mělo by se přistoupit k dalším omezením pro neočkované. Zpřísnění odůvodňuje i nástupem nové mutace koronaviru pojmenované omikron.

Německo za neděli zaznamenalo 29 364 nově potvrzených případů koronavirové nákazy a 73 s ní spojených úmrtí. Sedmidenní incidence vystoupila na 452,4 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je dosavadní maximum.

V Česku je incidence na hodnotě 1201.

Nejvíce zasažené jsou spolkové země Sasko, Durynsko a Sasko-Anhaltsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované