Hlavní obsah

Pětimetrový plot mezi zubry. Poláci dokončují zeď u běloruské hranice

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Bělověžský prales na severovýchodě Polska. Zbytky původních lesů, které dříve pokrývaly střední Evropu.

Reklama

Seznam Zprávy navštívily Bělověžský prales na severovýchodě Polska. Zdejší lesy protne nově pět metrů vysoká bariéra, která má zastavit migraci lidí z Běloruska. Z místa přinášíme fotoreportáž.

Článek

/Od našeho zvláštního zpravodaje/

Region v polském Podleském vojvodství se specifickou atmosférou a také specifickými problémy. Na polsko-běloruské hranici leží kromě polí, mokřadů a lesů také cenný Bělověžský prales. Jeho zbytky, které jsou chráněné, přežily před pěti lety masivní kácení. Těžbu dřeva odůvodněnou šířením kůrovce zastavila až pokuta vyměřená polské vládě unijním soudem.

Od loňského léta se pozornost na severovýchodní Polsko upřela znovu. Důvodem byly skupiny migrantů z Blízkého východu a Afriky, které se na trase vedoucí přes Minsk pokoušely dostat do Evropské unie. Jde o desetitisíce lidí.

A i když se teď věnuje pozornost jiným tématům – hlavně nevídané polské pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny – běženci na bělorusko-polskou hranici přicházejí dál.

Cesty migrantů například z Iráku, Sýrie nebo také Kuby spoluorganizují složky režimu diktátora Alexandra Lukašenka. Jde o formu hybridní války a také byznys – výprava do Evropy stojí migranty i tisíce dolarů. Peníze mají od příbuzných na Západě, kam také směřují.

+19

Varšava vůči migrantům zaujala tvrdý postoj. Legalizovala tzv. push-backy, a pokud se lidem podaří hranici nelegálně překročit, pohraničníci je odvážejí zpět do lesa a posílají je do Běloruska.

V mokřadech a lesích také umírají lidé – například na utonutí nebo podchlazení.

Polská vláda dále vyhlásila podél hranice „zakázanou zónu“ a migraci chce zastavit stavbou pět metrů vysoké bariéry s betonovými základy. Hotovo má být do konce června.

V jakém stavu teď stavba 180 kilometrů dlouhé bariéry je, se nedá nezávisle ověřit. Novináři do zóny bez povolení nesmí, ale redakce neobdržela od pohraničníků potřebnou akreditaci.

Zeď protne i Bělověžský prales. Přírodovědci varují, že bariéra migraci lidí stejně nezastaví, ale bude mít velké dopady na životní prostředí a migraci zvířat. V ohrožení bude například populace rysa, řekl Seznam Zprávám biolog Michał Żmihorski. Tématu se budeme detailněji věnovat v další reportáži.

Tento projekt vznikl za finanční podpory EU. Za jeho obsah nese výhradní odpovědnost autor a nemusí odrážet postoje EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované