Hlavní obsah

Pod ochranou Kremlu. Aktér skandálu Wirecard žije pod falešnou identitou

Foto: Profimedia.cz

Bývalý provozní šéf zkrachovalé firmy Wirecard Jan Maršálek je v Německu stíhán kvůli podvodům v řádu miliard eur.

Reklama

Rakušan s českými kořeny Jan Maršálek je považován za hlavního viníka účetních podvodů v německé firmě Wirecard. Objevily se nové záznamy, podle kterých žije v luxusu v Moskvě a má ruský pas.

Článek

Už je to více než dva roky, co zmizel hlavní aktér jednoho z největších finančních skandálů v Německu za poslední desetiletí, Jan Maršálek. Rakušan s českými kořeny byl provozním ředitelem firmy Wirecard, která zkrachovala po odhalení účetních manipulací v řádu miliard eur.

Od začátku se spekulovalo, že se Maršálek, jehož jméno se obvykle přepisuje jako Marsalek (i když v rakouském pasu má příjmení uvedeno s háčkem a čárkou), uchýlil do Ruska. Nebyly však k dispozici věrohodné důkazy, které by tuto domněnku potvrzovaly.

Nedávno byly nicméně zveřejněny informace, jež „ruské“ verzi nasvědčují. Investigativci z londýnského střediska Dossier Center, které financuje ruský velkopodnikatel v exilu Michail Chodorkovskij, získali ve spolupráci s německým deníkem Süddeutsche Zeitung nové poznatky a zejména fotodokumentaci o Maršálkově pobytu v Moskvě.

Z nových podkladů vyplývá, že někdejší manažer Wirecardu, po kterém německé úřady vyhlásili mezinárodní pátrání, žije v ruské metropoli pod falešným jménem a pod bedlivou ochranou tamních bezpečnostních složek.

Asi nejdůležitější předloženou indicií je fotografie pasu na jméno German Baženov, vystaveného ruským ministerstvem vnitra v červnu 2021. Na pasovém snímku je obličej Jana Maršálka s dlouhými vousy. Skoro totožnou fotografii měl přitom Maršálek ve svém platném rakouském pasu a stejný snímek používá i německá policie při pátrání.

Foto: Dossier Center (reprofoto), Seznam Zprávy

Snímek falešného pasu Jana Maršálka, jak ho zveřejnilo londýnské investigativní středisko Dossier Center.

Pravost průkazu se nedá ověřit. Jeho číslo je však údajně stejné, jako měl pas, který v minulosti používala bývalá poslankyně ruské Státní dumy a levicová publicistka Darja Mitinová.

V pasu je uvedeno falešné datum narození 17. února 1978. Ve skutečnosti je Maršálek ročník 1980. Na druhou stranu, totéž datum narození s rokem 1978 se objevilo v jiném falešném pasu, tentokrát rakouském, který Maršálek použil během svého útěku z Německa a který je veden na jméno Maks Mauer.

V Moskvě si Maršálek podle informací pátračů z londýnského centra žije na vysoké noze. K jeho oblíbeným restauracím patří vybraný podnik La Marée, kam má ve zvyku zavítat i prezident Vladimir Putin. Do restaurace vozí uprchlého manažera vůz Audi A 8, za kterým následuje další auto s ochrankou.

Podle dalších poznatků žije Maršálek alias Mauer alias Baženov v lokalitě, kde bydlí nejbohatší obyvatelé. Na jaře získala německá tajná služba tip, že má k dispozici vilu na prominentní třídě Rubljovskoje, kterému se přezdívá moskevské„Beverly Hills“. Nedávné poznatky od ruských zdrojů uvádějí, že přebývá v bedlivě střeženém západomoskevském areálu Meyendorff Gardens, jednom z nejdražších míst pro bydlení v Rusku.

Informace o Maršálkově pobytu v ruské metropoli není možné běžným způsobem potvrdit. Jeho mnichovský advokát ani německá kriminální policie se k případu nechtěli vyjadřovat. Bez odpovědi zůstaly také otázky zaslané ruským, respektive běloruským úřadům.

Proč běloruským? Podle vyšetřovatelů totiž Maršálek krátce po svém odvolání v červnu 2020 přejel z Mnichova do Rakouska a odtud odletěl soukromým tryskáčem do Minsku, kde jeho stopa zmizela.

Zázemí v Rusku si Maršálek zřejmě zajistil v předstihu. Už krátce po jeho zmizení před dvěma roky uvedl jeden ze zaměstnanců bezpečnostního aparátu USA, že ještě jako člen představenstva společnosti Wirecard podnikl 60 služebních cest do Ruska, při kterých mu ubytování zajišťovaly tamní tajné služby. Podle tohoto experta měl Maršálek Rusy zásobovat informacemi ze zákulisí německého a rakouského byznysu. Mohlo jít o citlivé informace. Firma Wirecard vyvíjela online platební systémy a do její skupiny patřila i vlastní banka. Tím pádem disponovala údaji, jako jsou čísla kreditních karet nebo další podrobnosti o finančních transakcích.

Informace o Maršálkově pobytu v Moskvě potvrdilo pět různých zdrojů. Všechny jsou z prostředí ruských nebo běloruských tajných služeb. Právě kvůli tomu se německý list vyjadřuje opatrně. Upozorňuje, že podklad od jednoho z těchto zdrojů, fotografie z podzimu 2021 zobrazující Maršálka v jednom moskevském baru, se ukázal být zfalšovaný. Původní, neupravený snímek vyšel dříve v novinách Handelsblatt a pochází z baru v Mnichově.

Jedná se však o jedinou informaci od uvedeného zdroje. O jiných podkladech, jako je video, na kterém holohlavý muž s vousy opouští byt své přítelkyně na severu Moskvy, nebo fotografie téhož muže nastupujícího do auta, prý němečtí kriminalisté nepochybují.

„Němečtí vyšetřovatelé jsou si téměř jistí. Je to Jan Maršálek. Mladá žena, kterou navštívil, se prý jmenuje Anna,“ napsal Süddeutsche Zeitung.

Šance, že se podaří Maršálka dostat do Německa, kde mu hrozí 14 let za mřížemi, je ovšem velmi nízká, zvlášť nyní během války na Ukrajině, kdy jsou vztahy mezi Německem a Ruskem na bodě mrazu.

Na podzim by měl před zemským soudem v Mnichově začít proces s bývalým předsedou představenstva Wirecardu Markusem Braunem. Během líčení by se mělo vyjasnit, zda nejvyšší šéf firmy mluví pravdu, když tvrdí, že podvodný byznys, při kterém Wirecard vykazoval neexistující výnosy, neřídil on, ale ve skutečnosti Maršálek.

Reklama

Související témata:
Jan Maršálek (finančník)

Doporučované