Hlavní obsah

Pokuty vám strhneme z dotací, pohrozil Brusel Polsku

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise žádá důkaz o konci fungování sporné disciplinární komory Nejvyššího soudu (budova na obrázku).

Reklama

Varšava má platit pokutu, protože nedokázala, že disciplinární komise polského nejvyššího soudu ukončila činnost. Už dřív Evropská komise poslala do Polska podobnou výzvu kvůli verdiktu o dole Turów na českých hranicích.

Článek

Pokud Polsko odmítne platit pokutu, kterou mu Soudní dvůr Evropské unie vyměřil po polském odmítnutí zastavit činnost soudního orgánu, může Evropská komise strhnout Varšavě peníze z unijních dotací. Prohlásil to v úterý mluvčí unijní exekutivy, podle něhož Brusel analyzuje polskou odpověď na dopis vyzývající k uposlechnutí příkazu unijního soudu. Polsko ji poslalo v pondělí, kdy mělo poslední termín.

Pokud Varšava nedokáže, že disciplinární komora polského nejvyššího soudu ukončila činnost, vyzve ji komise k zaplacení pokuty, která v současnosti činí okolo 70 milionů eur (1,7 miliardy korun). Podobnou výzvu již komise Polsku poslala kvůli odmítnutí ukončit práce ve hnědouhelném dole Turów u českých hranic, Varšava však zatím neuposlechla.

„Členské státy dosud vždy zaplatily své pokuty. Komise má potřebné nástroje, aby zajistila, že platby do rozpočtu EU se uskuteční. Pokud je to nutné, strhne je z jiných fondů EU,“ uvedl mluvčí komise Christian Wigand. Unijní exekutiva polskou odpověď na svůj dopis z 22. prosince „rychle vyhodnotí“ a rozhodne o dalších krocích, dodal.

Podle informací polské televize TVN24 se Evropská komise v nejbližších týdnech chystá vyzvat Polsko k zaplacení pokuty, pokud do té doby nezjistí, že Varšava verdikt respektuje. V první fázi půjde o pokutu za první měsíc (30 milionů eur). Polsko by mělo mít 45 dní na zaplacení a pak by se otevřela možnost strhnout peníze z evropských fondů.

Nejvyšší soudní instance EU loni v létě konstatovala, že polská disciplinární komora, která rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů o jejich trestním stíhání a o případném uvalení vazby, není v souladu s unijním právem. Polská vláda následně oznámila, že činnost orgánu ukončí.

Evropská komise však v září konstatovala, že komora nadále pokračuje v projednávání dříve zahájených případů. Unijní exekutiva proto soud požádala o udělení pokuty. Soudci v Lucemburku na konci října rozhodli, že Polsko bude platit milion eur denně, dokud komoru zcela nezruší.

Reklama

Doporučované