Hlavní obsah

Polsko rozhodili zpěváci The Black Eyed Peas. Stačila jim duhová páska

Foto: Profimedia.cz

Skupina The Black Eyed Peas vystoupila v Polsku na silvestra s duhovými páskami.

Reklama

Polskou vládou otřásá spor o zdánlivě banální symbol duhy. Rozvířila ho americká skupina The Black Eyed Peas, která v Polsku veřejně podpořila respekt k menšinám.

Článek

Silvestrovská estráda „Silvestr snů“ státní Polské televize (TVP) je každoročně zářivější, úspěšnější a sledovanější – vždy ji ale provází kontroverze a letošek není výjimkou.

Na obří scéně v podtatranském Zakopaném měla původně zpívat britská zpěvačka Melanie Chrisholmová známá jako Melanie C. Svůj výstup ale pár dní před silvestrem odvolala.

Její fanouškovská základna ji totiž upozornila na to, že TVP, která je už léta spolehlivým propagandistickým nástrojem polské národně-konzervativní vlády, zobrazuje LGBT+ lidi v negativním světle a odlišťuje je do podoby nepřátelské „ideologie“.

Zpěvačka, jakožto výrazná podporovatelka práv LGBT+ lidí, vystoupení na poslední chvíli zrušila.

„Nejsme The Black Eyed PiS“

„Silvestr snů“ ale proběhl i bez Melanie C. Zpívali polští umělci a o dvojnásobné překvapení večera se postarala skupina The Black Eyed Peas. Polské televizi se ji podařilo sehnat na poslední chvíli.

„Věnujeme tuhle píseň všem těm, kdo letos čelili nenávisti. Židovská komunito, milujeme vás. Lidé afrického původu po celém světě, milujeme vás! LGBT+ lidé, milujeme vás!“ zaznělo od americké skupiny v přímém přenosu TVP.

Zpěváci Will.i.am, Taboo a Apl.de.ap tím symbolicky navázali na Melanii C. Navíc si na paži navlékli velkou pásku v barvách duhy, tedy symbol hnutí za práva LGBT+ lidí.

Will.i.am pak ještě v přímém přenosu na svých sociálních sítích dodal, že jsou „The Black Eyed Peas, a ne The Black Eyed PiS“, v narážce na zkratku polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Skupina zároveň Polsku poděkovala za jeho solidární reakci na uprchlickou vlnu z Ukrajiny.

Portál Wirtualna Polska uvedl, že TVP zaplatila skupině za výstup 4,5 milionu zlotých, v přepočtu přes 23 milionů korun. Polská televize náklady na silvestrovský večer nezveřejnila, uvedla jen, že se mohl konat díky sponzorům. Tím hlavním byl polostátní polský petrochemický gigant PKN Orlen.

Smršť politických reakcí

Gesto americké skupiny okamžitě vzbudilo reakce na sociálních sítích. Od těch, které ji za projev podpory LGBT+ lidem ocenily, až po ty, které takový čin ostře odsoudily.

Asi nejostřejší byl náměstek ministra (polsky viceministr) zemědělství Janusz Kowalski. Státní televize má podle něj za úkol „chránit Poláky před nebezpečnou ideologií“. LGBT+ aktivisty osočil z plánů na věznění katolíků.

Kowalski je členem radikálně konzervativní strany Solidární Polsko. Ta i navzdory výrazným neshodám v posledních měsících stále tvoří vládnoucí koalici se stranou PiS. Ovšem pokud by teď kandidovala samostatně, do parlamentu by se znovu nedostala. Předseda strany Zbigniew Ziobro je ministrem spravedlnosti a zároveň generálním prokurátorem.

Solidární Polsko se od strany PiS odlišuje výraznějšími projevy euroskepticismu, nacionalismu a xenofobie. Sám Kowalski je známý řadou homofobních výroků. Mluví například o domnělé „ideologii LGBT“, která podle něj „ničí polskou společnost“ a „velmi agresivně vstupuje do polské společnosti“.

Tentokrát Kowalského prudká twitterová reakce odhalila další pukliny ve vládnoucím táboře. Ten se potýká s krizí kvůli plánovaným ústupkům ve sporu o právní stát, který Varšava už roky vede s Evropskou unií a současný rozpor o duhovou pásku je dalším projevem koaličních strkanic.

Politici Solidárního Polska po silvestrovské noci ostře zkritizovali nejen státní TVP, která je závislá na penězích z rozpočtu, ale opřeli se i do premiéra.

„Omyly se stávají. Ale pokud byla propagace LGBT na silvestrovském koncertu TVP plánovaná stanicí, tak ti, kteří to považují za skandál, mají pravdu,“ uvedl například šéf strany a vlivný ministr Ziobro. V parlamentu politik označil duhu za „symbol útlaku“. Naznačil také, že duhová páska může být dalším vynuceným ústupkem Evropské unii.

Ziobrův náměstek pak „propagaci LGBT“ v televizi označil za ostudu. „To není Silvestr snů, ale Silvestr zvrácenosti,“ napsal na sítích.

Podobně věc veřejně komentovala i soudkyně ústavního soudu a bývalá poslankyně PiS Krystyna Pawłowicz. „Měli bychom dostat nějaké odškodnění… Now (Teď, pozn. red.),“ napsala na twitteru.

Vzkaz premiérovi

Poslanec a náměstek Kowalski na sítích adresoval vzkaz přímo předsedovi vlády Mateuszovi Morawieckému z PiS. „Akceptování levicové linky současného vedení TVP, které záměrně nasmlouvalo hvězdičku z USA, aby propagovala duhovou utlačovatelskou agendu, jež je naprosto v rozporu s hodnotovou linií pravice, povede k explozi takových projevů,“ uvedl.

Premiér Morawiecki událost naopak využil k prezentaci Polska a jeho vlády jako otevřené země bez problémů s projevy homofobie. „My samozřejmě pečujeme o rodinu, o to, aby všechny hodnoty, které jsou blízké srdcím většiny Poláků, byly opečovávané, ale jsme rovněž velmi tolerantní vůči všem,“ prohlásil.

Připojil se i jeho stranický kolega a europoslanec Joachim Brudźinski. „Vážíme si každého člověka, nejsou pro nás důležité jeho názory, náboženské vyznání nebo sexuální orientace. Co je mi do toho, kdo koho miluje a jak miluje,“ pronesl exministr vnitra.

Homofobie v Polsku

Tématu homofobie a práv LGBT+ lidí v Polsku se věnujeme dlouhodobě.

Jenže přímo proti Brudzińskému i celé straně PiS svědčí jejich politika posledních let. Exministr vnitra má na svém kontě řadu homofobních výroků. Například před prezidentskými volbami v roce 2020 napsal, že „Polsko bez LGBT je nejkrásnější“.

Politici PiS a se stranou spjatí publicisté a osobnosti veřejného života v minulosti opakovaně přirovnávali LGBT+ lidi k „totalitární ideologii“, marxismu, komunismu, sodomitům. Hovořili také o „homopropagandě“, o „nenormálních lidech“ a úchylech a označovali gaye a lesby za pedofily.

Podobné postoje zastává i ministr školství Przemysław Czarnek, který je promítá do své politiky v oblasti vzdělávání.

„Braňme rodiny před zkažeností, absolutně nemorálním chováním. Braňme nás před ideologií LGBT a skončeme s posloucháním idiotismů o nějakých lidských právech nebo nějaké rovnosti. Ti lidé nejsou rovni normálním lidem, skončeme konečně tu diskuzi,“ prohlásil Czarnek v roce 2019 jako člen volebního štábu prezidenta Andrzeje Dudy ve vysílání TVP.

Samosprávy některých obcí a regionů, které řídí konzervativci, také v letech 2019 a 2020 vyhlašovaly deklarace o „zónách bez ideologie LGBT“. Zastupitelstva je teď postupně stahují – hrozilo jim totiž, že přijdou o prostředky z unijních fondů a další zahraniční prostředky na rozvoj.

Usnesení jedno za druhým ruší i soudy, u kterých je napadl ombudsman. Soud nedávno také rozhodl o tom, že se zmíněná státní televize TVP musí omluvit a zaplatit odškodnění za odvysílání filmu Invaze LGBT. Snímek naznačoval, že skutečným cílem organizací na podporu práv LGBT+ lidí je legalizace pedofilie. Televize ho vysílala na podzim 2019.

Reklama

Doporučované