Hlavní obsah

V polské armádě padají hlavy. Zběh je darem pro běloruskou propagandu

Foto: Profimedia.cz

Běloruští pohraničníci podle Minsku zadrželi polského vojáka nedaleko Hrodna (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Polský voják ve čtvrtek zběhl do Běloruska a požádal tam o azyl, tvrdí ruská a běloruská média. Dezerci už využívá běloruská propaganda. V polské armádě už kvůli ní přišlo o místo několik velitelů.

Článek

Pětadvacetiletý polský voják, o kterém média informují jako o Emilu Czeczkovi, opustil stanoviště ve čtvrtek večer. Podle tvrzení běloruských úřadů vojáka zadrželi běloruští pohraničníci u obce Tušemlja v hrodenském obvodu.

Nesouhlasil s migrační politikou, tvrdí Minsk

Podle Bělorusů sloužil voják u 11. mazurského dělostřeleckého pluku 16. pomořanské mechanizované divize. Operační velitelství polských ozbrojených sil následně potvrdilo, že pohřešuje vojáka, který u zmíněného pluku sloužil u obce Narewka u polsko-běloruské hranice.

Bělorusové na vládních stránkách zveřejnili i fotografie muže v polské uniformě. Tvrdí rovněž, že Polák požádal v Bělorusku o politický azyl. Důvodem má být nesouhlas s polskou politikou v otázkách migrační krize a „nelidské zacházení s uprchlíky“.

Rádio RMF FM popsalo Czeczka jako problémového. Jeho nadřízení o tom věděli, ale čekali, až ze služby odejde sám, píše RMF FM. Ve čtvrtek pak voják opustil stanoviště, na kterém nechal svoji zbraň. Pátrání po něm trvalo několik hodin.

Polská stanice bez uvedení zdroje uvádí, že muž přešel polsko-běloruskou hranici a následně byl běloruskými pohraničníky zadržen. Verzi o útěku ale na sociálních sítích zpochybnila polská 16. mechanizovaná divize. „Nepotvrzujeme informace objevující se v některých médiích o údajném útěku vojáka do Běloruska. Ve věci probíhá vyšetřování,“ stálo v prohlášení z pátečního dopoledne.

Mluvčí polského ministra, který koordinuje speciální služby, pak na tiskové konferenci upozornil, že podobné zprávy se mohou opírat o „mylné předpoklady“, a proto věc nelze komentovat až do doby, kdy se vyjasní.

Jinak se ale k věci o něco později vyjádřil na Twitteru polský ministr obrany Mariusz Błaszczak ze strany PiS. „Voják, který včera zmizel, měl vážné problémy se zákonem a byl na odchodu z armády. Nikdy neměl být přidělen ke službě na hranicích. Požádal jsem o vysvětlení, kdo je za to odpovědný,“ napsal politik.

Vyhazovy velitelů

Během odpoledne kvůli dezerci padaly ve vojsku hlavy. Błaszczak odvolal nadřízené zběha. „Odvolán byl velitel baterie, velitel čety a velitel 2. letky ve Węgorzewu,“ informovalo polské ministerstvo obrany.

K věci se vyjádřil také operační velitel armády generál Tomasz Piotrowski. „Každému Polákovi dlužíme informace o dění na polsko-běloruské hranici. Nuže, máme co do činění s ostudným jednorázovým případem dezerce,“ stojí v úvodu jeho prohlášení. Podle generála Czeczkovi hrozil v Polsku trest, a proto utekl do Běloruska. Armáda také varovala, že běloruská strana bude dezerci využívat k manipulacím.

Propaganda běloruského režimu, který je strůjcem migrační krize na východní hranici EU, se incidentu chopila už v pátek dopoledne. Tamní státní tisková agentura Belta tvrdí, že polská armáda uvedla, že voják zemřel. Pravděpodobně jde ale o chybu v překladu a záměnu polských slov zahynul a ztratil se (zginął a zaginął).

Vojáka už vyzpovídala běloruská média. Na sociální síti Telegram se objevila fotografie a také úryvek z rozhovoru pro kanál státní televize Belarus 1. Moderátorka se v něm Czeczka vyptává na to, proč Poláci tvrdí, že zemřel, a opakuje tak mylnou běloruskou interpretaci prohlášení polské armády. Muž odpovídá, že se z něj teď bude polská strana snažit udělat „nejhoršího člověka, který dělal problémy v armádě“. Na sítích koluje i snímek Czeczkovy legitimace dárce krve.

Polsko čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se vystupňovala na podzim. Varšava, pobaltské země a další unijní státy obviňují režim diktátora Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku. Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované