Hlavní obsah

„Prázdná slova.“ Slovenští poslanci odsoudili teror, pak popřeli sami sebe

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Duhový a černý prapor na budově bratislavského magistrátu k uctění dvou obětí teroristického útoku z 12. října (ilustrační foto).

Reklama

Přesně týden po teroristickém útoku proti LGBT+ lidem na Slovensku odmítli tamní poslanci zlepšit sexuálním menšinám právní postavení.

Článek

/Od zvláštního zpravodaje na Slovensku/

Šlo by jen o malou změnu, která by byla i tak na míle daleko úpravám ze západních demokracií – tedy registrovaným partnerstvím a manželstvím pro všechny. Ani takový posun, navzdory rozjitřené atmosféře po nedávném teroru v Bratislavě, ale slovenští poslanci neschválili.

„Ani drobný krok“

Návrh na zavedení institutu tzv. partnerského soužití v parlamentu ve středu narazil a nepostoupil do druhého čtení. V zemi stále není zavedený ani institut registrovaného partnerství, a je tak na úrovni sousedního Polska.

„Můžu vyjádřit jen zklamání. Parlament nebyl ochotný udělat ani takový drobný krok směrem k zrovnoprávnění LGBT lidí na Slovensku,“ komentoval věc pro Seznam Zprávy Martin Macko, který v Bratislavě vede slovenskou LGBTI iniciativu Inakosť.

S návrhem už dříve přišli poslanci liberální strany Svoboda a solidarita (SaS), která na konci léta přešla do opozice. Cílem bylo zlepšení majetkových práv lidí žijících v jedné domácnosti. Šlo o úpravu dědictví, poskytování informací o zdravotním stavu i ošetřovného. Nic takového totiž slovenské zákony párům stejného pohlaví nedovolují.

Pro nakonec hlasovalo jen 50 poslanců. Proti bylo 37, dalších 15 se zdrželo a 31 jich nehlasovalo.

Deklarace parlamentem prošla

Jen den předtím přitom parlamentem prošla deklarace odsuzující „sílící projevy nenávisti“ proti LGBT+ lidem a židovské komunitě. Parlament jí reagoval na teroristický útok z minulé středy. Devatenáctiletý terorista kvůli svému extremistickému přesvědčení zastřelil u bratislavského LGBT+ podniku Matúše Horvátha a Juraje Vankuliče. Oba na místě zemřeli.

Pachatel po střelbě v centru metropole několik hodin unikal a pak si vzal život. Svou motivaci – mimo jiné rasismus, homofobii a antisemitismus – tlumočil ve svém pamfletu. Policie věc klasifikovala jako teroristický útok.

Teror v Bratislavě

O teroristickém útoku v centru Bratislavy a reakcích slovenské společnosti i politiků jsme psali v textech minulý týden:

Úterní deklaraci v parlamentu podpořilo 119 poslanců různých stran, včetně vládnoucího OLaNO, Směru Roberta Fica nebo hnutí Jsme rodina Borise Kollára. Proti byli extremisté.

Novela z vládního programu

„Jedna věc jsou deklarace solidarity s LGBT lidmi a odmítnutí násilí na nich, ale když to není podložené konkrétními kroky, tak jde o prázdná slova,“ komentoval věc Martin Macko z Inakosti.

Návrh vycházel z programového prohlášení vlády. „Tam se mluví o tom, že vláda připraví legislativu na úpravu nesezdaných párů, které spolu žijí,“ vysvětluje Macko.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Martin Macko vede slovenskou LGBTI iniciativu Inakosť.

Právě k takovému kroku, tedy k naplnění programového prohlášení, přitom vyzvali poslanci vládu v úterní deklaraci.

S návrhem přišli poslanci liberální strany Svoboda a solidarita (SaS), která na konci léta přešla do opozice. Cílem bylo zlepšení majetkových práv lidí žijících v jedné domácnosti. Šlo o úpravu dědictví, poskytování informací o zdravotním stavu i ošetřovného. Vše by museli partneři řešit smlouvou u notáře, s čímž se pojila řada nejasností.

Pro návrh poslanců SaS nakonec hlasovalo jen 50 zákonodárců SaS, Hlasu a liberálnější poslanci OLaNO. Proti bylo 37, dalších 15 se zdrželo a 31 jich nehlasovalo.

„Spustilo by to lavinu,“ bojí se poslanec

Proti byl například poslanec OLaNO Richard Vašečka. „Před volbami jsme vám slíbili, že budeme v parlamentu chránit manželství jako svazek muže a ženy. Proto jsem dnes nehlasoval pro zavedení registrovaného partnerství,“ vysvětlil politik své rozhodnutí na facebooku.

Registrované partnerství by podle něj spustilo „lavinu, na jejímž konci jsou adopce dětí páry stejného pohlaví nebo trestání lidí za jejich nesouhlas s takovými věcmi“. V Česku registrované partnerství platí od roku 2006.

V úterý hlasoval Vašečka pro zmíněnou deklaraci o LGBT.

Teroristický útok

Případ střelby a vraždy dvou lidí v Bratislavě z minulé středy slovenská policie tento týden začala oficiálně vyšetřovat jako teroristický útok.

I kdyby návrh SaS prošel, neřešil by podle Martina Macka řadu životních situací stejnopohlavních párů a byl by nedostatečný. V parlamentu se má objevit další návrh, ale podle Macka bude ještě míň „odvážný“, než byla úprava „partnerského soužití“.

„Krokem vpřed by bylo přijetí registrovaných partnerství a pak se vydat na cestu skutečné rovnoprávnosti. To je u nás ale komplikovanější než v Česku, protože u nás ústava definuje manželství jako svazek muže a ženy,“ dodává Macko.

„V první řadě je to hanba. Neumím si to vysvětlit, protože je to pokrytecké. Týden poté, co se stala ta ohavnost,“ řekl Seznam Zprávám moderátor televize TA3 Rastislav Iliev ke středečnímu rozhodnutí poslanců.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Moderátor televize TA3 Rastislav Iliev při rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Minulý víkend se v přímém přenosu veřejně přihlásil k LGBT+ lidem a zkritizoval politiky za dlouhodobé podněcování nenávisti k menšinám. Seznam Zprávy s Ilievem v Bratislavě hovořily a rozhovor vyjde v příštích dnech.

Moderátor ve středečním zamítnutí návrhu vidí politiku vládní koalice a odpor k návrhu strany SaS, která odešla do opozice. „Přesně před týdnem tu popravili dva mladé lidi a navzdory tomu politici nepochopili, o co jde,“ říká Iliev. „Včera odsoudili ohavný čin a den nato, když pro nás mají možnost něco udělat, tak to smetou ze stolu,“ dodává novinář.

Zklamání z rozhodnutí parlamentu už dala najevo také prezidentka Zuzana Čaputová. Ta po útoku z minulého týdne ostře kritizovala politiky a společnost za atmosféru nenávisti vůči menšinám.

K vytvoření pocitu bezpečí a přijetí LGBTI+ lidí podle ní nestačí jen „prázdná gesta a deklarace“, ale jsou potřeba činy. „Naši společnost neohrožuje láska dvou lidí stejného pohlaví ani jejich partnerský vztah,“ napsala hlava státu na sociálních sítích. Krok poslanců označila za lhostejnost a necitlivost navzdory tragédii z minulého týdne.

Reklama

Doporučované