Hlavní obsah

Primátorka Berlína si přes video povídala s falešným Vitalijem Kličkem

Foto: Profimedia.cz

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko je všeobecně známý díky svému dřívějšímu působení v profesionálním boxu.

Reklama

Ze začátku videorozhovoru si berlínská primátorka ani její spolupracovníci nevšimli ničeho podezřelého. Pak se ale domnělý starosta Kyjeva začal podivně vyptávat.

Článek

Primátorka německé metropole Franziska Giffeyová se stala obětí podvodníka, který se vydával za kyjevského starostu Vitalije Klička. Incidentem se už zabývají kriminalisté, podle nich šlo o politicky motivovaný čin.

Videorozhovor, který byl podle listu Bild dohodnutý po mailu na páteční podvečer, probíhal prvních patnáct minut bez jakéhokoli podezření. Giffeyové se na obrazovce ukazoval muž, jenž byl k nerozeznání od pravého Klička. Ten je všeobecně známý díky svému dřívějšímu působení v profesionálním boxu.

Domnělý kyjevský starosta se nejdříve ptal, jak se v Berlíně vypořádali s přílivem uprchlíků. „Osoba se ptala, kolik lidí Berlín přijal, kolik peněz stála podpora, zda město tuto výzvu zvládne - tedy očekávané otázky,“ popsala pro list Berliner Morgenpost mluvčí kanceláře berlínského senátu (tedy zemské vlády – pozn. red.) Lisa Frerichsová.

Německou stranu nejprve ani nezarazilo, že muž hovoří rusky a potřebuje překládat. Kličko přitom hovoří plynně německy. Primátorce začalo být cosi divného až při otázce, jak si Berlín poradil s tím, že spousta Ukrajinců chce zneužívat sociální dávky.

Podezření se prohloubilo při následném požadavku, aby Němci poslali všechny ukrajinské muže nuceně zpátky na Ukrajinu, aby tam bojovali. K definitivnímu závěru, že nemluví s pravým Vitalijem Kličkem, pak došla Giffeyová po otázce, zda by Berlín mohl Kyjevu pomoci s uspořádáním akce na podporu sexuálních menšin. „To bylo vzhledem k válce více než zvláštní,“ uvedla mluvčí. Následně byl rozhovor přerušen.

Podezření se posléze potvrdilo. Skutečný Vitalij Kličko řekl deníku Bild, že se za něj někdo vydával. „Doufám, že budeme moci brzy telefonovat přes můj oficiální kanál,“ vzkázal berlínské primátorce a zdůraznil, že on na rozdíl od dvojníka nepotřebuje překladatele z němčiny.

Že šlo o tzv. deep fake, tedy o umělou úpravu videa tak, aby byl snímek k nerozeznání od projevu skutečné osoby, potvrdilo také ukrajinské velvyslanectví v Berlíně.

Informaci, že primátorka hovořila s falešným Vitalijem Kličkem, následně zveřejnila kancelář berlínského senátu. Podle ní Giffeyová nenaletěla na provokace a nevyzradila ani žádné důvěrné informace.

„Bohužel je součástí reality, že válka je vedena všemi prostředky – včetně onlinových, s cílem podkopat důvěru digitálními metodami a zdiskreditovat ukrajinské partnery a spojence,“ uvedla k incidentu primátorka.

Reklama

Doporučované