Hlavní obsah

První žena v čele Maďarska. Poslanci zvolili Orbánovu spojenkyni

Foto: Profimedia.cz

Maďarská opozice považuje Katalin Novákovou za méně vhodnou hlavu státu, než byl současný prezident János Áder.

Reklama

Novou maďarskou prezidentkou bude podle očekávání dlouholetá členka vládní strany Fidesz Katalin Nováková. Zvolil ji dnes parlament, v němž má strana premiéra Viktora Orbána převahu.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá Katalin Nováková bude první ženou v čele Maďarska. Při dnešním hlasování získala bývalá ministryně pro rodinné záležitosti 137 ze 188 odevzdaných hlasů, uvedla agentura APA.

Nynějšímu prezidentovi Jánosi Áderovi končí druhý pětiletý mandát 10. května. Áder býval dlouhá léta členem Orbánovy strany a od svého zvolení parlamentem v roce 2012 se projevoval jako premiérův neochvějný spojenec.

Katalin Nováková, kterou v prosinci jako svou kandidátku na post prezidenta navrhla strana Fidesz, je podle opozice ještě méně vhodnou političkou, aby se postavila Orbánovi, než byl Áder.

Nováková, která je matkou tří dětí, byla od roku 2017 místopředsedkyní vládní strany. Po listopadovém sněmu už ve vedení Fideszu není. Jako ministryně pro rodinné záležitosti působila Nováková do konce loňského roku. Funkce prezidenta, které se ujme, má v Maďarsku převážně reprezentativní charakter.

V dubnu se v Maďarsku budou konat parlamentní volby, v nichž Fidesz bude poprvé čelit sjednocené opozici, a tak je jejich výsledek pokládán za otevřený.

Reklama

Doporučované