Hlavní obsah

Putinův kamarád jako kůl v plotě. Schrödera opustili spolupracovníci

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder a Vladimir Putin na snímku z roku 2004.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý německý kancléř a předseda sociální demokracie zatím nenásledoval jiné vysloužilé evropské politiky, kteří odešli z vedení ruských společností.

Článek

Jako někdejší spolkový kancléř má Gerhard Schröder nárok na státem placený sekretariát s několika asistenty a řidičem. Nyní se ale musí spokojit jen s prázdnou kanceláří. Všichni čtyři spolupracovníci od Schrödera odešli.

Důvodem jsou s největší pravděpodobností jeho přetrvávající vazby na ruské energetické firmy blízké Kremlu. Schröder je stále šéfem dozorčí rady ropného koncernu Rosněfť a má vedoucí posty ve firmách, které zastřešují plynovody Nord Stream a Nord Stream 2. Na lukrativních místech zůstal i po zahájení útoku ruských vojsk na Ukrajinu.

Několik jiných vysloužilých evropských politiků přitom z ruských firem odešlo. Krátce po začátku invaze takto reagovali bývalí premiéři Finska a Itálie Esko Aho a Matteo Renzi. V pátek pak na své posty ve dvou ruských společnostech rezignoval někdejší francouzský premiér Francois Fillon.

„Mohu potvrdit, že čtyři zaměstnanci kanceláře požádali o práci na jiných funkcích,“ potvrdil dlouholetý šéf Schröderova sekretariátu a autor jeho projevů Albrecht Funk. Právě on měl podle informací zpravodajského serveru The Pioneer po exkancléři chtít, aby se rychle a jasně distancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina a odešel z ruských firem. Když neuspěl, spolu s ostatními zaměstnanci požádal o přeložení na jiná místa v rámci spolkového kancléřství.

Schröder, který se zatím k odchodu spolupracovníků nevyjádřil, je dlouhá léta Putinovým přítelem. Po útoku na Ukrajinu sice vyzval Moskvu k zastavení bojů, postů ve firmách podřízených Kremlu se však nevzdal.

Už před ruskou invazí se Schröder ocitl pod palbou německých médií kvůli tomu, že se zastával ruské politiky a vinu na zvýšeném napětí dával Ukrajině. Kritici zdůrazňovali hlavně jeho roli v prosazování plynovodu Nord Stream 2, který je pod kontrolou koncernu Gazprom. Současná německá vláda kancléře Olafa Scholze, jenž je stejně jako Schröder členem sociální demokracie (SPD), po ruském útoku rozjezd plynovodu zmrazila.

V posledních dnech se Schröder dostává pod stále větší politický tlak. V sobotu se od něj veřejně distancoval nový předseda SPD Lars Klingbeil.

„Jako bývalý spolkový kancléř nikdy nejednáte zcela soukromě. Zvlášť ne v situaci, jako je ta současná. Ukončení obchodních vztahů s Putinem je proto již dávno na místě. To očekávám jednoznačně,“ uvedl Klingbeil.

Podle některých politiků z největší opoziční frakce CDU/CSU však ani toto nestačí. Požadují, aby Schröder přišel o privilegium státem placené kanceláře. Zdůvodňují to tím, že nehájí německé, ale ruské zájmy.

V úterý ukončila se Schröderem spolupráci švýcarská vydavatelská skupina Ringier. Podle krátkého oznámení společnosti to bylo po vzájemné dohodě. Bývalý kancléř spolupracoval s vydavatelstvím jako konzultant pro zahraniční vztahy.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Aktualizace 18:50: Doplněna informace o ukončení spolupráce Schrödera s vydavatelstvím Ringier.

Reklama

Doporučované