Hlavní obsah

Rakouský lockdown zabírá. Plánují tam mastné pokuty za odmítnutí vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Zavřené vídeňské vánoční trhy.

Reklama

Zdá se, že podzimní covidová vlna v Rakousku pomalu ustupuje. Lockdown trvá dál a vláda připravuje detaily povinného očkování. Odpůrcům má hrozit dvojitá pokuta v přepočtu až 184 tisíc korun.

Článek

Rakouští odborníci mají za to, že čtvrtá rakouská covidová vlna už dosáhla svého vrcholu. Je evidentní, že lockdownová opatření fungují, píše mimo jiné list Salzburger Nachrichten.

Incidence klesla pod 900, v Česku je 1230

V týdenním průměru se v zemi přijde na zhruba 11 tisíc nových případů nákazy denně. Za pondělí to ale bylo „jen“ 8 186 nakažených. K tomuto číslu Rakousko dospělo po provedení 400 tisíc PCR testů.

Na 140 tisíc mírně poklesl i počet aktivních případů a klesá i sedmidenní incidence, tedy počet případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V Rakousku číslo kleslo v neděli poprvé po devíti dnech pod 1000 a podle úterních dat už na 896. V Česku je to 1230.

datum/7denní incidenceRakouskoČesko
8. 11.661515
15. 11.922740
22. 11.1106 (start lockdownu)1030
29. 11.8941230

Zpomalování nákazy se projeví v nemocnicích až za nějakou dobu a počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 zatím dál rostou. Aktuálně je v rakouských nemocnicích 3 458 covidových pacientů, což je o 133 více než předchozí den. Na jednotkách intenzivní péče je 642 lidí.

datum/počet hospitalizovanýchRakouskoČesko
8. 11.21763411
15. 11.25844776
22. 11.3153 (start lockdownu)5969
29. 11.34156394

Uzávěra minimálně do 11. prosince

Lockdown platí v alpské republice od 22. listopadu a potrvá přinejmenším do 11. prosince. Lidé smějí opouštět domov jen v nutných případech, zavřely restaurace i většina obchodů a zavřely se také hranice pro turisty. Od čtvrtka se omezí i otevírací doba obchodů se zbožím denní potřeby - zavírat budou muset v 19 hodin, tedy o dvě hodiny dříve než dosud.

Podle společnosti Invenium, která sleduje údaje o mobilitě, současný rakouský lockdown neomezil pohyb lidí do té míry jako uzávěry loni na jaře a na podzim. Zatímco při minulých lockdownech klesla mobilita lidí o 25 procent, tentokrát je to jen o 18 procent.

Na dodržování vládních opatření dohlíží policie, která v posledních dvou týdnech potrestala na 3700 porušení pravidel. „Od začátku intenzivních koronavirových kontrol lockdownu pro neočkované lidi před dvěma týdny provedla policie přesně 385 823 kontrol,“ řekl v pondělí ministr vnitra Karl Nehammer ze strany ÖVP.

Pokuty se týkají i krampusáků

Pokuty rozdala policie i v Tyrolsku kvůli pochodu krampusů, tedy tradice běhu hrozivých dřevěných čertovských masek nebo maskovaných obličejů. Ta se týká Rakouska, jižního Německa i Jižního Tyrolska na italské straně. Omezení se týkají i dalších adventních akcí.

O vývoji epidemie jednala vláda v pondělí s odborníky a tripartitou. Podle rakouských médií ale neskončila schůzka jasným závěrem. Hospodářská komora prosazuje, aby uzávěra skončila nejpozději 13. prosince a tím pádem se otevřely všechny obchody i restaurace. Datum je ale nejisté a neví se ani to, kdy padne rozhodnutí. Vše záleží na dalším vývoji pandemie.

Jasné je to, že lockdown bude po 11. prosinci pokračovat pro neočkované a ve spolkové zemi Horní Rakousko se o týden protáhne pro všechny. Zda se pro naočkované před Vánoci znovu otevřou všechny služby, zatím není jasné.

Podle viroložky Dorothee Von Laerové by měl lockdown trvat, dokud sedmidenní incidence nespadne pod 200. V regionech na východě země, kde je situace lepší, by to podle ní mohlo být do dvou týdnů.

Aby hodnota reprodukčního čísla klesla výrazně pod 1, a zpomalilo se šíření nákazy, doporučuje viroložka i po rozvolnění omezit večerní provoz restaurací a kulturní akce bez míst k sezení. Von Laerová se vyslovila také pro pokračování lockdownu pro neočkované.

Povinné očkování od února

V zemi se živě diskutuje i o vládním plánu na povinné očkování proti koronaviru. Návrh zákona by měla vláda lidovců a zelených představit příští týden. Parlamentem by měla předloha projít během měsíce a následně začátkem února nabýt účinnosti.

O zavedení povinného očkování proti koronaviru jednala v úterý pracovní skupina. Vláda může počítat i s podporou opozičních sociálních demokratů. „Očkování je jediný způsob, jak prolomit začarovaný kruh lockdownů,“ uvedla v úterý předsedkyně SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová. Jednání se zúčastnili i zástupci opoziční liberální strany Neos.

Pozvánku naopak nedostali opoziční Svobodní (FPÖ), kteří povinné očkování kategoricky odmítají. Šéf strany Herbert Kickl, jenž se právě zotavil z nemoci covid-19, vyloučení FPÖ kritizoval. Na 11. prosince oznámil Kickl demonstraci proti povinnému očkování.

Ani po úterním jednání není jasné, jaká přesně budou pro očkovací povinnost kritéria. Zatím se podle lidovecké ministryně pro EU a ústavní záležitosti Karoline Edtstadlerové nerozhodlo, od jakého věku bude očkovací povinnost platit a jaké tresty budou ukládány za porušení. „Neuvalíme očkovací povinnost na děti školou povinné,“ ujistila ministryně. Mnoho expertů podle ní doporučuje, aby byla zavedena věková hranice 14 let.

Neočkuješ se? Zaplatíš

Rozpracovaný vládní návrh podle deníků Der Standard a Die Presse počítá s pokutami za odmítnutí úředního předvolání k vakcinaci ve výši až 3 600 eur, v přepočtu 92 tisíc korun. Pokutu by mohli lidé za odmítnutí vakcinace dostat dvakrát a zaplatit tak 7 200 eur (184 tisíc korun).

Pro očkovací povinnost mluví i výsledky studie zveřejněné v úterý. Podle epidemiologů z rakouské Agentury pro zdraví a bezpečnost potravin (AGES) chrání očkování proti covidu-19 přibližně z 95 procent před hospitalizací v nemocnici. V pondělí to uvedla expertka Daniela Schmidová. Studie staví na datech ze spolkových zemí Vorarlbersko a Vídeň z období od 5. července do 5. září.

K pondělku bylo v Rakousku naočkovaných 66,8 procent obyvatel. Třetí dávku vakcíny dostalo 21 procent Rakušanů.

Reklama

Doporučované