Hlavní obsah

V Polsku zabíjela raketa ruské výroby. Varšava zvýšila pohotovost jednotek

Foto: mapy.cz

Zasažená obec Przewodów v Lublinském vojvodství na mapě, která ukazuje i sousední země.

Reklama

aktualizováno •

Úterní výbuch v Przewodówě, polské obci u hranic s Ukrajinou, zabil dva muže. Podle Varšavy šlo o dopad „rakety ruské výroby“. Některým polským bojovým jednotkám se proto zvýšila bojová pohotovost.

Článek

„V souvislosti s nastalou situací se spustily procedury, které taková situace předpokládá. Před chvílí se mimo jiné rozhodlo o tom, aby se zvýšila pohotovost některých bojových vojenských jednotek na území Polska a aby se zvýšila pohotovost jiných uniformovaných složek,“ oznámil v úterý pozdě večer po jednání bezpečnostní rady mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Výbuch u hranic s Ukrajinou

Jde o polskou reakci na incident ve vesnici Przewodów v Lublinském vojvodství, při kterém na místě zemřeli dva Poláci. Obec leží asi šest kilometrů od hranic s Ukrajinou. V úterý podvečer se objevily informace, že na ves dopadla minimálně jedna raketa nebo úlomky rakety.

Dopad „rakety ruské výroby“ pak pozdě večer potvrdilo polské ministerstvo zahraničních věcí. Ministr Zbigniew Rau si kvůli tomu předvolal ruského velvyslance ve Varšavě a požadoval po něm vysvětlení.

Mluvčí vlády Müller uvedl, že věc na místě tragédie řeší polští vyšetřovatelé, kteří budou pracovat i během noci.

Morawiecki i Duda: Čekáme na výsledky vyšetřování

Premiér Mateusz Morawiecki po půlnoci vystoupil s prohlášením po mimořádném jednání vlády. Na Rusko jako na viníka přímo neukázal, varoval ale před dezinformacemi jakožto zbraní ruské propagandy.

„Pracujeme nad stanovením příčin toho, co se stalo. Přizvali jsme k našim vyšetřovatelům na místě mezinárodní experty,“ uvedl premiér. Dodal, že se zvýšila bojová připravenost vybraných jednotek polských ozbrojených sil se „zvláštním důrazem na střežení vzdušného prostoru“.

Podobně hovořil po Morawieckém i prezident Andrzej Duda. „Nemáme v tuto chvíli žádné důkazy o tom, kdo raketu vystřelil. Nejpravděpodobněji to byla raketa ruské výroby,“ řekl prezident s tím, že se čeká na výsledek vyšetřování. „Máme jednoznačnou deklaraci podpory americké strany,“ dodal.

Situaci sledujeme online

Reakce z české politické scény i ze světa.

Konzultace s NATO

Mluvčí polské vlády v průběhu večera oznámil, že Varšava s NATO konzultuje podmínky stanovené pro aktivaci procedur vyplývajících z článku 4 Smlouvy o NATO. Ten předpokládá konzultace spojenců v okamžiku, kdy je jeden z nich ohrožen.

O věci už Duda jednal s generálním tajemníkem Aliance a hovořil také s americkým prezidentem Joe Bidenem, ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským a lídry Francie, Velké Británie a Německa.

O situaci až pozdě do noci jednala ve Varšavě polská vláda. Původně měl kabinet začít jednat ve 21 hodin, ale schůzka bezpečnostního výboru se protáhla.

Urgentní schůzku polského vládního výboru pro záležitosti národní bezpečnosti a obrany v podvečer svolal premiér Morawiecki. O důvodech vláda předem neinformovala, mluvčí se omezil jen na vyjádření, že jde o „krizovou situaci“.

Foto: PAP / Radek Pietruszka, ČTK

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak přijíždí do sídla Národního bezpečnostního úřadu ve Varšavě, Polsko, 15. listopadu 2022.

Dva mrtví v Przewodówě

Explozi ve východopolské vesnici Przewodów potvrdili pozdě odpoledne hasiči, kteří jsou na místě společně se záchranáři a armádou. K výbuchu došlo odpoledne v areálu sušárny obilí ve chvíli, když na váhu najel traktor.

Na místě podle deníku Gazeta Wyborcza (GW) zemřel brigádník a jeden zemědělec, který odpoledne dovezl na místo kukuřici.

Snímky z místa ukazují zničený přívěs a hluboký kráter. Zděná budova u váhy na obilí je podle GW zcela zničená. Na místě, které hlídá armáda, platí informační embargo.

K incidentu došlo krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. Ve stejnou dobu byla Ukrajina pod masivním raketovým útokem Rusů (více zde).

Polská média o věci v prvních hodinách informovala zdrženlivě, o což je požádal i mluvčí kabinetu. Ten až po schůzce bezpečnostní rady potvrdil, že se řešily události u hranic s Ukrajinou.

Spekulace o raketách

Radio Zet už navečer bez uvedení zdroje napsalo, že vesnici měly zasáhnout dvě ruské „zbloudilé rakety“. Podobnou informaci uvedl s odkazem na vládní zdroje i server Onet a vícero novinářů a šířila se i na sociálních sítích.

Verzí bylo v prvních hodinách více, včetně té o zásahu zbytku ruské rakety sestřelené ukrajinskou protileteckou obranou nebo přímo ukrajinskou střelou bránící se ruskému útoku. I na pole u vsi měla podle listu GW údajně dopadnout další raketa nebo její trosky.

Podle Morawieckého i Dudy je ovšem nutné počkat na výsledky vyšetřování.

K událostem se během večera vyjádřilo i americké ministerstvo obrany, které uspořádalo brífink pro novináře. Pentagon v danou chvíli neměl žádné informace, které by kolující zprávy potvrzovaly, a dále se tak situací zabýval.

„Pokud jde o naše bezpečnostní závazky a článek 5, máme naprosto jasno v tom, že budeme bránit každý centimetr území NATO,“ sdělil na brífinku tiskový tajemník ministerstva Pat Ryder s připomenutím, že informace však zatím nejsou ověřené.

Komentářem pak přispělo i americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Vedant Patel informoval, že USA pracují na tom, aby o výbuchu zjistily více a určily další kroky. USA prý momentálně jednají jak s polskou vládou, tak i s dalšími partnery.

Článek 5

Jeden za všechny, všichni za jednoho, tak by šel popsat článek 5 Severoatlantické smlouvy. Jde zřejmě o nejzmiňovanější pilíř spolupráce v rámci Severoatlantické aliance. Jak se uplatňuje a kdy došlo k jeho aktivaci?

Na zprávy o údajných ruských raketách večer zareagovali zahraniční politici, včetně těch českých. „Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ napsal na twitteru český premiér Petr Fiala.

„Zločinecký ruský režim odpálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale dopadly i na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí za polskými přáteli a odsuzuje tento zločin,“ napsal pak na stejné platformě například i lotyšský ministr obrany Artis Pabriks.

A nemlčí ani prezident Ukrajiny. „Dnes se stalo také to, před čím jsme dlouho varovali. Teror se neomezuje jen na naše státní hranice. Ruské rakety zasáhly Polsko,“ pronesl Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých nejnovějších videí, které zveřejňuje třeba na platformě Instagram. „Je jen otázkou času, než se ruský teror posune dál.“

Moskva: cílená provokace

Ruské ministerstvo obrany ve večerním prohlášení uvedlo, že „údajný“ zásah ruskými raketami je „cílená provokace s cílem eskalace situace“. Prohlášení, na které se odkazují státní agentury TASS i Ria Novosti, hlásá, že k ničemu takovému nedošlo a podle snímků z místa prý ani nejde o ruskou zbraň.

Článek jsme průběžně aktualizovali.

Reklama

Související témata:

Doporučované