Hlavní obsah

Šéf centrální banky rozcupoval Orbánovu politiku. Zrušte cenové stropy, volá

Foto: Profimedia.cz

Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy ostře kritizoval vládní hospodářskou politiku.

Reklama

Maďarsko je podle guvernéra tamější centrální banky blízko krizové situace. Je proto podle něj nutné ihned zrušit zastropování cen vybraného zboží, protože to zvyšuje míru inflace.

Článek

Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy na pondělním jednání hospodářského výboru parlamentu ostře kritizoval hospodářskou politiku vlády, píše maďarský nezávislý web Telex.

„Maďarsko je v situaci blízké krizi. Jsme čtvrtá až pátá nejzranitelnější země světa,“ uvedl Matolcsy. Úryvky z guvernérova projevu sdílel na sociální síti Instagram opoziční člen maďarského Národního shromáždění Bence Tordai.

„Maďarsko má druhý nejvyšší dvojí deficit po Rumunsku. Inflace příští rok dosáhne 15–18 %,“ sdělil šéf banky. Doplnil také, že inflace není „sankcionovaná“ ani „válečná,“ protože roste už od léta 2021: kvůli cenám energií.

Právě kvůli rostoucí inflaci by se podle něj měly zrušit cenové stropy uvalené na některé zboží, např. na palivo nebo některé potraviny. Guvernér se domnívá, že Maďarsko se do problémů dostalo primárně v důsledku vlastních rozhodnutí. Cenové stropy podle něj přispívají k inflaci 3–4 procenty.

Harmonie mezi hospodářskou politikou centrální banky a toutéž politikou vlády se podle Matolcsyho rozpadla a vládní strategie krizového řízení není správná. „Maďarsko je jedinou zemí, která spotřebuje více benzínu a nafty než před energetickou krizí,“ řekl.

Maďarská vláda podle něj zaostává hlavně v oblasti investic do energetické účinnosti, které nejsou dostatečné, a ve snaze připravit zemědělství na klimatickou krizi. Podle centrální banky mělo právě na energetickou účinnost jít alespoň 20 bilionů forintů (asi 1,2 bilionu korun), aby se země dostala ven z krize.

Místopředseda opoziční strany Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) Dániel Zsiga-Kárpát v návaznosti na Matolcsyho projev prohlásil, že vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána není dostatečně kompetentní, aby krizi zvládla.

„Matolcsyho poznámky o tom, jak Orbánova hospodářská politika selhala a jaké temné časy čekají Maďarsko, pokud něco neuděláme, jsou projevem pravdy a úžasným odhalením, které lze srovnat s projevem v Ószödu,“ uvedl v narážce na projev bývalého premiéra Ference Gyurcsányho z roku 2006 o ekonomickém stavu země, jehož odvysílání vyvolalo celonárodní politickou krizi.

Na straně vlády pak na Matolcsyho projev reagovali Erik Bánki a Kristóf Szatmári. Zatímco první zmíněný tvrdil, že návrhy na vyřešení současné situace předkládal už dříve, druhý se pokusil odejít od tématu úplně.

Maďarská dohoda s Ruskem zemi nutí platit víc

Maďarsko si na summitu v Bruselu v polovině října zajistilo výjimku z cenového stropu, který připravuje Evropská unie a po němž volá velká část zemí. Nyní se ale ukazuje, že maďarská dohoda s Ruskem není tak dobrá, jak se zdálo.

Guvernér maďarské národní banky György Matolcsy se už dříve k mnoha tématům vyjadřoval kriticky, jde ale o první takto explicitní výbuch, píše Telex. Podle maďarských analytiků lze však rozkoly mezi vládní stranou a centrální bankou pozorovat už delší dobu.

Proti plánům maďarské národní banky se dlouhodobě staví zejména ministr pro ekonomický rozvoj Márton Nagy. Neshodují se například v otázce úrokových sazeb.

Reklama

Související témata:
Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik)

Doporučované