Hlavní obsah

Sikorski potvrdil, že Polsko má chuť anektovat Ukrajinu, raduje se Moskva

Foto: Profimedia.cz

Polský politik Radosław Sikorski na snímku z roku 2022.

Reklama

Kreml a jeho propaganda se chytily výroku polského exministra zahraničí o údajném zaváhání polské vlády těsně po ruské invazi na Ukrajinu. Politik za to doma schytal ostrou kritiku.

Článek

Dosud nebylo oficiální potvrzení, ale teď už je, prohlásila v pondělí mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová. Spokojenost ruské diplomacie i válečné propagandy vyvolal výrok polského europoslance a exministra zahraničních věcí Radosława Sikorského.

Sikorski o dělení Ukrajiny

Politik opoziční Občanské platformy totiž v pondělí naznačil, že současná polská vláda krátce po začátku ruské invaze uvažovala o rozdělení Ukrajiny.

Sikorského slova zazněla v rozhovoru pro rádio ZET. Europoslanec odpovídal na otázku, zda věří, že polská vláda přemýšlela o možném rozdělení Ukrajiny. Takovou tezi vytrvale opakuje a v různých verzích recykluje ruská propaganda.

Podle ní Varšava plánuje obsadit Ukrajinu a využít osvědčený „ruský recept“, tedy okupace a zinscenovaná referenda.

Ruské dezinformace o Varšavě a Kyjevu

Narativům ruské propagandy o domnělých polských plánech na anexi Ukrajiny jsme se věnovali opakovaně:

„Myslím, že vláda měla moment zaváhání v prvních deseti dnech války, když jsme nikdo nevěděli, jak se vyvine, a mysleli si, že možná Ukrajina padne,“ odpověděl Sikorski na otázku.

„Kdyby nebylo hrdinství prezidenta Zelenského a pomoci Západu, mohlo se stát leccos,“ dodal opoziční politik, který byl v letech 2007 až 2014 polským ministrem zahraničí a poté několik měsíců předsedal polskému Sejmu.

Uvedl také, že Rusko v narážkách nabízelo Polsku rozdělení Ukrajiny už za jeho úřadování a že teď to dělají znovu a ve své propagandě tento argument používají. Rusové by podle něj „byli potěšeni, kdyby se Polsko chtělo podílet na rozdělení Ukrajiny, stejně jako by byli potěšeni, kdyby to udělalo Maďarsko“.

Poprask po výroku exministra

Sikorského slova vyvolala v Polsku poprask a širokou kritiku. Premiér Mateusz Morawiecki z vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) označil výrok za „hanebný“ a přirovnal ho k ruské propagandě.

„Exministr zahraničí musí vážit svá slova. Očekávám, že ta hanebná tvrzení odvolá. Vyzývám opozici, aby se od deklarací Sikorského distancovala,“ napsal předseda vlády na twitteru.

Šokované Polsko

V polských médiích rezonuje výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše, který v debatě České televize prohlásil, že pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, vojenskou pomoc by neposlal.

Kritiku schytal Sikorski i od opoziční Levice. Její poslankyně se Sikorského zeptala, jestli výrok „pronesl střízlivý“.

Šance ruské propagandy

Výroků se chytila i ruská média a tamní propaganda a také už zmíněná mluvčí Zacharovová. Ta uvedla, že výrok europoslance Sikorského bere jako důkaz, že Polsko si po začátku invaze chtělo Ukrajinu rozdělit.

Sikorski se proti kritice ohradil na sociálních sítích. Upozornil, že rozhlasový pořad měl celých 20 minut.

„Momentem zaváhání“ měl prý na mysli madridské setkání premiéra Morawieckého se skupinou evropských nacionalistických a proruských stran, a to navzdory informacím, že Rusko chystá invazi.

„Naštěstí nakonec nešel cestou svých zahraničních spojenců a podpora Ukrajiny je dnes pravděpodobně jediným tématem, na kterém v Polsku panuje shoda mezi politickými stranami,“ pokračuje Sikorski.

„Hlavní rozdíl mezi demokratickou opozicí a PiS je ale v tom, že věříme, že Ukrajině můžeme pomoci lépe, když posílíme svou pozici v Evropě. PiS zase uznává, že čím více je Polsko v rozporu s evropským společenstvím, tím lépe pro naši zahraniční politiku,“ dodal exministr ve svém stanovisku.

Co na to spolustraníci?

Zastání našel Sikorski u některých svých stranických kolegů. „Nevyčetl jsem v tom nějaké hrozné věci,“ uvedl například poslanec Občanské platformy Artur Łącki.

Sikorského ale zkritizovala jeho kolegyně Katarzyna Lubnauerová. „Myslím, že ta slova neměla žádný smysl,“ řekla s tím, že téma Ukrajiny je v hluboce rozděleném Polsku to jediné, na čem se vláda i opozice shodnou.

„V těchto věcech bychom měli být velmi uvážliví. I když má někdo podezření nebo svůj názor, tento typ veřejného prohlášení může bohužel využít propaganda strany PiS i naši nepřátelé ze zahraničí,“ reagoval na Sikorského místopředseda Občanské platformy Borys Budka.

Reklama

Doporučované