Hlavní obsah

Slovenský premiér naléhá na povinné očkování, vláda chystá krizové nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger dostal v pondělí třetí dávku vakcíny.

Reklama

K plošnému povinnému očkování má nakročeno Rakousko a Německo. V Polsku bude vakcína proti covidu-19 povinná pro zdravotníky a lékárníky. Na Slovensku se o plánech začíná debatovat.

Článek

„Vytrvalou politickou prací budu dennodenně posouvat tohle téma dál. Věřím, že tam dosáhneme výsledků,“ řekl slovenský premiér Eduard Heger z hnutí OĽANO o tématu povinného očkování proti covidu-19. Bude to podle něj náročná práce.

Podle Hegera se debata o očkovací povinnosti posunula kupředu, ale někteří politici si dál nedovedou představit, že by ji podpořili. Debatu o povinnosti podle agentury TASR připouští hnutí OĽANO. Jeho předseda, ministr financí Igor Matovič, má ale za to, že by povinnost nezvýšila proočkovanost a nakonec by vedla jen k „rozdávání pokut“.

Proti jsou Sulík s Kollárem

Jednotný názor pak nepanuje v koaliční straně SaS. Její předseda Richard Sulík se staví proti. Pokuty by podle něj znamenaly vznik korupčního prostředí, kdy by lidé odmítající vakcínu upláceli lékaře výměnou za falešné potvrzení o vakcinaci.

Zcela proti je pak koaliční strana Jsme rodina předsedy sněmovny Borise Kollára. „Člověk by se měl rozhodnout sám, zda se dá, nebo nedá očkovat. Nejsem pro povinné očkování. Jsem raději pro to, aby se lidem dalo za očkování 300 eur, než abychom je k tomu nutili zákonem,“ uvedl Kollár.

Premiér Heger chce zavést očkovací povinnost nejprve pro lidi starší 60 let. Dál chce plán uzpůsobovat tomu, jak se bude vyvíjet situace s nakažlivější variantou omikron.

„Trend Evropské unie se ubírá cestou povinného očkování. Každému je jasné, že se bez očkování z pandemie ven nedostaneme. Pokud to neuděláme, jsme odkázaní na lockdowny,“ dodal slovenský premiér.

Slovensko v rámci Evropské unie v proočkovanosti obyvatelstva zaostává. Alespoň jednu dávku vakcíny dostala v zemi polovina obyvatel, alespoň dvě dávky má bezmála 45 procent lidí, a po třetí dávce je jich 15 procent.

Analýzu zavedení povinné vakcinace má vypracovat ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský z OĽANO a ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (za SaS).

Plán B pro nejhorší scénář omikronu

Vláda ve středu schválila Lengvarského „Plán B“, tedy reakci na vlnu nakažených, která se očekává v souvislosti s šířením omikronu. Informoval o tom Denník N. Plán počítá se zřízením krizových zdravotnických zařízení, ve kterých by bylo celkem tisíc lůžek. Medici by pod dohledem lékařů a sester třídili pacienty s covidem, poskytovali jim základní péči a pacienty v těžším stavu by posílali do nemocnic.

Podle deníku očekává stát v prvních měsících příštího roku při nejhorším možném vývoji přes 25 tisíc hospitalizací. Pokud se potvrdí, že je průběh omikronu méně závažný než varianta delta, realističtější scénář hovoří o 6 tisících hospitalizovaných v únoru.

Noviny upozorňují, že na vrcholu druhé vlny bylo maximum počtu hospitalizovaných 4 tisíce. Před třetí vlnou odešla část zdravotníků a během ní pak byly nemocnice v krizovém režimu už při třech tisících pacientů, píše „N“.

Na Silvestra se Polákům otevřou kluby

Povinné očkování pro část populace se už chystá v Polsku. Týkat se bude zatím zdravotnického personálu, který se bude muset do 1. března 2021 prokázat očkovacím certifikátem. „Každý člověk pracující ve zdravotnictví, ať už lékař, nebo ne, bude muset do 1. března prokázat, že je naočkovaný,“ uvedl ve středu mluvčí polského ministerstva zdravotnictví. Povinnost bude platit i pro lékárníky.

Rozhodnutí má vydat ještě před Vánoci ministr Adam Niedzielski. Na začátku prosince avizoval povinné očkování i pro učitele a uniformované složky. Další kroky konzultuje Niedzielski s ministerstvy školství a vnitra.

V Polsku ve středu padl smutný rekord počtu obětí. Za posledních 24 hodin si covid-19 vyžádal téměř 800 mrtvých, což je nejvíc v současné covidové vlně. Nová opatření kvůli šíření nakažlivější varianty omikron Varšava neplánuje. V současnosti je v zemi kapacita restaurací a také kostelů snížená na 30 procent, což ale neplatí pro lidi, kteří se prokážou certifikátem o očkování, prodělání nemoci nebo testu. Média ale upozorňují, že se pravidla obecně nerespektují.

Na Silvestra se pak v Polsku mohou na jednu noc otevřít dosud uzavřené kluby a diskotéky, pro které bude platit omezení kapacity pro neočkované lidi na 100 osob. Očkovaných se omezení netýká. Vláda kvůli tomu čelí kritice některých odborníků.

Doporučení německé komise

Obecnou očkovací povinnost proti covidu-19 už před časem oznámila rakouská vláda. Stejný krok chce podniknout i nová německá trojkoalice. Poslanci Bundestagu už nedávno schválili povinnou vakcinaci pro zdravotníky, záchranáře a pečovatele.

Pro rozšíření povinnosti na dospělou populaci je německá Stálá očkovací komise (Stiko). Pokud by v Německu měla být zavedena očkovací povinnost pro široké skupiny obyvatel, bylo by podle etické rady klíčové, aby v zemi byl dostatek vakcín, lidé měli k dispozici srozumitelné informace nebo aby existoval dobře chráněný národní registr očkovaných.

Komise zároveň v úterý doporučila, aby se zkrátila doba mezi podáním druhé dávky vakcíny a přeočkováním posilující dávkou ze šesti měsíců na tři. Důvodem jsou obavy z rychlého šíření varianty omikron.

Aktuální data naznačují výrazně sníženou vakcinační ochranu proti variantě omikron po základní imunizaci, vysvětlila komise. Doporučení zkrátit interval očkování platí pro dospělé s okamžitou platností. Očkovací komise doporučila, aby třetí dávku přednostně dostali senioři a nemocní lidé, u kterých je riziko těžkého průběhu covidu vyšší.

Reklama

Doporučované