Hlavní obsah

Slzy pro Juraje a Matúše. Změnu nečekejte, slovenští politici mluví o „teplých“

Bez komentáře: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová objímá majitele kavárny Tepláreň Romana Samotného.Video: Instagram/Zuzana Čaputová

 

Reklama

Teroristický útok na bratislavský podnik LGBTI+ komunity otřásl Slovenskem i Českem. Odhalil atmosféru nenávisti podněcovanou řadou politických výroků. Že by se na Slovensku něco radikálně změnilo, je však nepravděpodobné.

Článek

Položení květin a zapálení svíčky. A pak dlouhé objetí a slzy. Emotivní gesto ve čtvrtek udělala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. To vše před LGBTI+ kavárnou v centru Bratislavy, před kterou ve středu večer kvůli nenávisti mladý extremista zavraždil Matúše H. a Juraje V.

Záběry z bezpečnostní kamery ze Zámocké ulice ukázaly, že se vrah schovával vedle kavárny ve vchodu do domu. Na své dvě oběti, které seděly na lavičce před podnikem, bavily se a byly otočené směrem k sobě, začal útočník střílet zezadu a z přítmí.

Pak ve výklenku zbraň přebil a pokračoval ve střelbě. Zranil i známou obou zavražděných kamarádů Radku.

Čin z nenávisti nebo terorismus

Policie v pátek oznámila, že případ vyšetřuje jako „čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí“. Nevylučuje ale ani změnu kvalifikace na teroristický trestný čin.

Na místě tragédie přibyly během dne vzkazy, svíčky a květiny s duhovými stuhami. Majitel kavárny Roman Samotný teď říká, že si není jistý, že podnik ještě někdy znovu otevře.

S projevy nenávisti se navíc v Teplárně, jak se kavárna jmenuje, setkávali často. Šlo o nadávky na sociálních sítích i poplivané dveře, nebo strhané duhové nálepky.

Promiňte. Vy nejste ti, kteří se mají cítit ohrožení. Vy nejste ti, co sem nepatří. To nenávist a netolerance jsou tím, co na Slovensko nepatří.
Zuzana Čaputová

Právě Romana Samotného prezidentka odpoledne objala. Silné gesto a silná slova slovenské hlavy státu, ve kterých ukázala prstem na politickou scénu podněcující ve společnosti nenávistné nálady, zůstalo na Slovensku navzdory vraždě dvou mladých lidí ojedinělé.

Oběti útoku v Bratislavě

Matúšovi H. bylo třiadvacet let, studoval sinologii na Filozofické fakultě bratislavské Komenského univerzity a v kavárně Tepláreň pracoval jako číšník.

Sedmadvacetiletý Juraj V. pocházel ze Žiliny a pracoval v oděvní firmě. Sám se podle přátel identifikoval jako nebinární.

„Matúš a Juraj byli hrdí členové LGBT komunity. Vždy vyjádřili svůj názor. Nikdy nebyli ticho. Prezentovali se tím, jak chodili oblečení, jak žili. Teď smutníme a zpracováváme naše pocity. Většina z nás je beze slov. Nezůstaňme ale ticho navždy, ani oni by nezůstali,“ napsala na Facebooku kamarádka obou zavražděných Nikola Kišová.

I když před bratislavský podnik Tepláreň během dne přišlo vícero slovenských politiků a otřesný čin více či méně rozhodně odsoudily vládní i opoziční strany, k zásadním změnám v přístupu k sexuálním menšinám se politická scéna nechystá.

Premiér se nakonec omluvil

Například šéf vládnoucí strany Igor Matovič o obětech napsal jako o „jiných“ a „teplých“.

Vy svých výrocích se zamotal i sám premiér. Konzervativec Eduard Heger v první reakci na teror v centru metropole nepřímo označil homosexualitu za „životní styl“. Vzbuzovalo to zdání, že bytí gayem nebo lesbou Heger přirovnává třeba k vegetariánství a že jde o svobodnou volbu. To, že šlo o útok proti LGBTI+ lidem, vůbec nezmínil.

Teror v Bratislavě

O průběhu událostí středečního útoku na bratislavský LGBTI+ jsme podrobněji psali ve čtvrtečním textu:

Svá slova komplikovaně zopakoval i na dlouhé tiskové konferenci věnované útoku. Později na Facebooku napsal, že se omlouvá každému, koho se dotkla jeho slova o „způsobu života“. „Teď vidím, že to nebyl správný výběr slov a svoji chybu uznávám,“ uvedl.

„Smrt dvou mladých lidí, kteří měli celý život před sebou, mě nesmírně mrzí. Nesmíme dovolit, aby zlo a nenávist vyhrály nad láskou a respektem,“ dodal premiér. Heger také všechny politiky vyzval, aby začali „vážit slova“. Prstem přitom neukázal na své spolustraníky, ale hlavně na radikály a extremisty.

Politická přehlídka homofobie

Přitom i vícero poslanců Hegerova hnutí OLaNO má na kontě řadu kontroverzních výroků, upozornil deník Sme. Zaznívají od nich o gayích a lesbách výroky o „hanbě“ či „ohrožení samotné podstaty toho, co znamená být člověkem“. Jeden z poslanců OLaNO chtěl v parlamentu nedávno prosadit zákon o zákazu vyvěšování duhových praporů na veřejných budovách.

Jaká je mladá generace?

V čem vyrůstají, jak přemýšlejí, jaké jsou jejich sny a obavy? Seriál Seznam Zpráv dává prostor zástupcům Generace Z nebo mladším mileniálům z nejrůznějších koutů světa. Díl věnovaný Slovensku:

Ještě mnohem dál jdou ve své neskrývané homofobii politici strany Směr a extremistické krajní pravice. „Nepřeji si, aby tu chodili lidé, kteří budou tvrdit, že jsou ženy, a budou mít mezi nohama dvaceticentimetrového pinďoura,“ prohlásil v minulosti například expremiéra a šéf Směru Robert Fico.

Nechvalně se o členech LGBTI komunity vyjádřil v minulosti i dnešní předseda parlamentu Boris Kollár.

Změní se něco?

Na Slovensku dosud neexistuje institut registrované partnerství, jenž bylo často v západních demokratických institucích předstupněm zrovnoprávnění sňatků párů stejného pohlaví.

Stejnopohlavní páry tak na Slovensku nemohou ani nahlížet do zdravotní dokumentace, ani po sobě dědit. Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by se něco mělo měnit. Situace je tak podobná té v Polsku.

Premiér Heger tvrdí, že se koalice už na začátku volebního období dohodla, že nebude otevírat „kulturně-etická“ témata. Jeho menšinová vládní kolice je navíc po odchodu strany SaS z vlády závislá na několika hlasech nezařazených poslanců původně zvolených za stranu krajně pravicového extremisty Mariana Kotleby.

V parlamentu leží návrh SaS na zavedení „institutu partnerského soužití“. Jenže nově opoziční strana pro svůj návrh s největší pravděpodobností v konzervativně laděném parlamentu podporu nezíská, a to ani po událostech ze středečního večera.

Jasně se k věci nepostavil ani Peter Pellegrini, předseda strany Hlas, která dlouhodobě vévodí volebním průzkumům.

Nejasné je i to, zda parlament přijme deklaraci o ochraně a respektu k menšinám. Ten chce schválit skupinka liberálnější poslanců Matovičova nesourodého hnutí OLaNO.

O častých útocích na sexuální menšiny na Slovensku už psala ve vícero zprávách tajná služba SIS (Slovenská informační služba). SIS nakonec pomáhala i s vypátráním pachatele.

Foto: Tepláreň

Návštěvníci před podnikem Tepláreň v bratislavské Zámocké ulici letos v létě.

Útok prakticky on-line

V hodinách po útoku terorista aktivně vystupoval na sociálních sítích. K činu se přiznal, zveřejnil fotky zavražděných i svoje, chvástal se a vysmíval se obětem. Komentující na Twitteru ho rychle identifikovali a psali si s ním.

V hodinách před střelbou Juraj K. zveřejnil obsáhlý manifest. Ten je plný lživých konspiračních teorií o spiknutích, nenávisti vůči Židům a LGBTI lidem a dalším skupinám a tvrzeních o „nadřazenosti bílé rasy“.

Pravděpodobně zvažoval útok i na židovské věřící. Inspiraci prý našel při masových střelbách na Novém Zélandu a v USA. Vrah chtěl zřejmě zaútočit i na premiéra. Sám politik potvrdil, že se Juraj K. vyfotil před jeho bydlištěm. V minulosti trénoval vrah střelbu na střelnici.

Prokurátor Daniel Lipšic na páteční tiskové konferenci uvedl, že rodiče střelce neoznámili policii čin svého syna, byť o něm věděli.

Střelec si nakonec v noci na čtvrtek vzal život. Doma zanechal dopis na rozloučenou. Jeho tělo našel náhodný kolemjdoucí.

Reklama

Doporučované