Hlavní obsah

Svědectví z polské obce: „Manžel zemřel,“ řekla mi sousedka. Plakala jsem

Foto: Polska Policja

Polští vyšetřovatelé na místě dopadu rakety v Przewodówě. Policie okolí uzavřela a pročesává ho.

Reklama

Vyděšení lidé, výjimečně prázdný kostel a dva mrtví Poláci. Raketa v úterý dopadla do zemědělské vesnice na polské periferii. Místní popisují zasvištění a pak velkou ránu, která byla slyšet na kilometry daleko.

Článek

„Vracela jsem se z práce s kolegyní, jejíž manžel zemřel. Vracely jsme se, došla jsem domů, ona asi taky zrovna dorazila, protože bydlíme ve stejném paneláku, a slyším ránu. Založila jsem ruce a říkám si: ‚Bože, co se to stalo!‘“ líčila v polské televize TVN24 obyvatelka vesnice Przewodów.

Obec se zhruba 500 obyvateli leží šest kilometrů od hranic s Ukrajinou. V úterý tam kolem 15:40 dopadla raketa a zabila dva polské občany.

Zatím není s jistotou jasné, kdo raketu vypálil, polské úřady zatím jen potvrdily, že šlo o „střelu ruské výroby“. Probíhá vyšetřování a podrobnější informace se očekávají po středečním jednání polské bezpečnostní rady.

Podle svědectví místních, která přinášejí polská média, dopadu střely předcházela dvě hlasitá „zasvištění“. Následnou explozi pak slyšeli i obyvatelé vesnic vzdálených několik kilometrů.

Dění sledujeme on-line

Situaci na polsko-ukrajinské hranici sledujeme v on-line reportáži:

„Manžel zemřel“

„Vyletěla jsem (ven), sousedky také vyletěly. No a říkáme: ‚Vybuchla plynová lahev?‘ Protože jsme viděly dým. ‚Možná se něco stalo v sušárně?‘ Nikdo nic nevěděl,“ pokračovala svědkyně v TVN.

„Později mi sousedka říká: ‚Manžel zemřel.‘ Rozplakala jsem se,“ dodává žena, která pracuje v tamní základní škole. Ta leží jen asi 400 metrů od místa dopadu.

Žákům teď bude podle ředitelky Ewy Byraové nabídnuta psychologická pomoc. Jednou z obětí je právě manžel zaměstnankyně školy.

Polská média popisují Przewodów jako postkomunistickou vesnici s několika panelovými domy a statkem, který léta provozuje italský podnikatel.

„Slyšel jsem dvě zasvištění, jedno po druhém. O něco později jsem slyšel dvě hlasité rány. Lekl jsem se tak, že mě zamrazilo. V životě jsem nic takového neslyšel,“ citoval deník Gazeta Wyborcza (GW) místního šedesátiletého zemědělce Stanislava Iwanejka.

Dvoumetrový kráter a dvě oběti

Exploze, ke které došlo v areálu místní sušárny zrn obilí a kukuřice, zabila na místě dva muže: brigádníka Bogdana a jeho souseda – traktoristu. Ten krátce před výbuchem do sušárny přivezl na valníku kukuřici.

Střela úplně zničila venkovní nákladní váhu a budovu sušárny a zanechala po sobě asi dva metry hluboký kráter. Snímky místa, které obletěly sociální sítě, pocházejí od zaměstnanců firmy.

Místní obyvatelé byli podle GW v prvních hodinách po výbuchu přesvědčeni, že se vesnice stala cílem ruských raket kvůli železniční trati vedoucí přes obec Belz v ukrajinské Lvovské oblasti asi 10 kilometrů od Przewodówa.

Dziennik Wschodni zase napsal, že některé místní incident vyděsil natolik, že se rozhodli odjet hlouběji do polského vnitrozemí. „Když se žena vrátila z nákupů, rozhodli jsme se odjet. Vzali jsme nejpotřebnější věci a sedli jsme do auta. Policista se nás ptal, kam jedeme, ale když viděl děti, tak nás pustil,“ citoval deník Przewodówiana Dawida. S dvěma dětmi dojeli s manželkou do asi 50 kilometrů vzdálené obce.

Na místo výbuchu naopak celou noc přijížděli další policisté, hasiči, pohraničníci a vojenská policie. Policie také dvě hodiny po výbuchu zemědělský areál celkově odřízla a zavedla kontrolu asi půl kilometru před vjezdem.

Nad obcí také létal dron a uniformované služby během noci zamezily médiím v přístupu k místním obytným domům. Polsko k vyšetřování přizvalo zahraniční experty. Policie prohledává i okolí vesnice.

„Vinu nesou Rusové,“ mají jasno Poláci

I když dál trvají spekulace a dohady o tom, co se v Przewodówě přesně stalo, polští komentátoři a média shodně píšou, že odpovědnost nese Rusko a jeho útočná válka proti Ukrajině.

V době dopadu rakety na polské území Rusové odpálili proti cílům na Ukrajině téměř stovku raket a znovu výrazně poškodili tamní energetickou infrastrukturu (více zde).

Fotky z Przewodówa:

Ruské rakety navíc už několikrát dopadaly do těsné blízkosti ukrajinsko-polských hranic. Například v polovině srpna Rusové zasáhli ukrajinské vojenské objekty v Červonohradském okrese asi 15 kilometrů od hranic s Polskem.

V březnu Rusové zaútočili na ukrajinskou vojenskou základnu v Javorivě asi 20 kilometrů od polských hranic. Výbuch tehdy pocítili i lidé v polském příhraničí. Podobný incident se stal už v únoru krátce po vypuknutí ruské invaze.

Reklama

Související témata:

Doporučované