Hlavní obsah

Takhle se to nedělá, vzkázal do Prahy kvůli kontrolám na hranicích Heger

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger z hnutí OLaNO.

Reklama

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu kritizoval Českou republiku za její rozhodnutí obnovit v souvislosti s nelegální migrací hraniční kontroly se Slovenskem.

Článek

Předseda slovenské vlády naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Praha nás překvapila, tvrdí Heger

„Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Osobně si myslím, že takto se to nedělá. Je to opravdu potřeba řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními,“ řekl Heger.

Premiér dodal, že je Slovensko součástí schengenského prostoru, a že je „absurdní očekávat“, že bude Slovensko chránit hranici mezi Slovenskem a Maďarskem nebo Slovenskem a Rakouskem.

Zavedené kontroly nejsou podle Hegera správní, protože jdou „proti smyslu schengenu“.

Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Vídeň odůvodnila opatření zabráněním převaděčů lidí najít si alternativní trasy poté, co jsou hranice Česka a Slovenska střežené.

Kontroly na hranicích

Ministerstvo vnitra od čtvrtka kvůli migrační vlně zpřísní kontroly na hranicích se Slovenskem. Dotknou se všech cestujících, ve vlacích i v přístavištích. Přijdou kolony i zdržení.

Jinak než premiér mluvil slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. Hegerův vládní kolega řekl, že zavedení kontrol na slovenských hranicích s Rakouskem a Českem bylo koordinované s Bratislavou. „Není pravda, že by byly zavedené jen tak mírnix týrnix,“ řekl ministr podle Denníku N.

Nejde podle něj o opatření namířená proti Slovensku a odmítnul, že by kroky Česka a Rakouska svědčily o selhání slovenské policie.

Politik také uvedl, že Slovensko může zavést kontroly na hranicích s Maďarskem. Zatím se však přiklání k tomu, aby slovenští policisté pomohli Maďarům s kontrolami na hranicích se Srbskem.

Ministr pod palbou kritiky

Mikulce ve středu zkritizoval slovenský tisk. Například deník Pravda v souvislosti s rozhodnutím Česka o obnovení kontrol napsal, že na ministerstvu vnitra tvrdě spali a teď zazvonil budíček.

„Rozhodnutí nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Nová migrační vlna k nám dorazila začátkem léta. Česká strana se slovenskými kolegy v posledních dnech jednala a žádala, aby byla přijata opatření na naší straně. Marně,“ napsal list.

Deník SME poukázal na vyjádření českého ministra vnitra Víta Rakušana, který řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatickými kroky nebylo dosaženo očekávaných úspěchů.

Reklama

Doporučované