Hlavní obsah

Polští poradci pro boj s covidem to vzdali: Tolerujete antivaxery, končíme

Foto: KPRM/Krystian Maj

Polský premiér Mateusz Morawiecki při jednání zdravotní rady pro boj s covidem-19.

Reklama

Většina ze členů polské zdravotní rady, která funguje jako poradní orgán vlády pro boj s covidem-19, rezignovala. Kabinet podle expertů nerespektoval odborná doporučení.

Článek

Na členství v radě na pátečním jednání rezignovalo 13 ze 17 členů. Jde o odborníky z řad epidemiologů, imunologů a lékařů.

V prohlášení členové uvedli, že vláda nezohledňuje při rozhodování v boji s koronavirem jejich doporučení. Rezignace podali kvůli „absenci vlivu doporučení na reálné kroky“ a kvůli „vyčerpání dosavadní spolupráce“, citovala agentura PAP z prohlášení odcházejících členů.

Tým dosud fungoval jako poradní orgán polské vlády a spadal přímo pod premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS).

Neprošlo očkování ani covidové pasy

Polská média upozorňují na dlouhodobé rozpory mezi radami odborníků a kroky Morawieckého vlády. V poslední době šlo například o doporučení zavést povinné očkování pro určité profesní skupiny, mimo jiné pro učitele, a také doporučení kontrolovat covidové pasy o očkování nebo negativním testu.

„Jako zdravotní rada jsme byli nejednou osočováni z nedostatečného vlivu na kroky vlády. Zároveň jsme pozorovali narůstající toleranci vůči chování prostředí, které popírá hrozbu covidu-19 a význam očkování v boji s pandemií. To se projevilo také ve výrocích členů vlády nebo státních úředníků,“ napsala třináctka poradců.

Podle nich se rozdíly mezi vědeckými a lékařskými argumenty na jedné straně a vládní praxí na straně druhé projevily zejména při loňské podzimní vlně nákazy, kdy vláda přijala jen minimální opatření. Patrné jsou rozdíly také při postupu proti variantě omikron, a to navzdory předpokládanému vysokému počtu obětí, píše se dál v prohlášení.

V úterý počet obětí pandemie covidu-19 překročil v Polsku 100 tisíc.

O rozporu ve vládě mluvil tento týden o ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Demonstruje to například spor o postavu školní inspektorky Barbary Nowakové, která má na svém kontě řadu kontroverzních výroků mj. na adresu sexuálních menšin.

Naposledy minulý týden zpochybnila bezpečnost očkování, když ho nazvala experimentem. Niedzielski následně vyzval k jejímu odvolání, ale za Nowakovou se postavil ministr školství Przemysław Czarnek.

Czarnek už v prosinci Niedzielskému zablokoval plán na povinné očkování pro učitele.

K odvolání Nowacké vyzvala i zmíněná rada. „Zpochybňování významu očkování proti covidu-19 je nepřípustné a mělo by být důvodem pro ztrátu veřejné funkce,“ uvedli odborníci v prohlášení.

„Odpor a diktát“

O frustraci ve zdravotní radě informovala polská média už ve čtvrtek. „Mám dojem, že většina lidí v Evropě a na světě je schopna všechno pochopit a zavést, ale u nás je odpor a diktát lidí, kteří odmítají postup jakéhokoli druhu. Pro mě je to naprosto nepochopitelná věc,“ citovalo rádio RMF FM odcházejícího člena rady Krzysztofa Tomasiewicze z Lékařské univerzity v Lublinu. Profesor si postěžoval i na útoky ze strany vlády, které radil.

Ve zdravotní radě zůstávají čtyři dosavadní členové včetně hlavního poradce premiéra pro boj s covidem-19 Andrzeje Horbana.

Přístup vlády k pandemii kritizuje parlamentní opozice. „Vláda si vybrala sloupečky politické popularity, a ne boj s covidem-19. Zastavila boj s pandemií, protože pomrkává po hnutí antivaxerů, a protože se jí více vyplatí udržet si politickou podporu,“ prohlásil na tiskové konferenci v Sejmu předseda poslaneckého klubu Levice Krzysztof Gawkowski. Jeho strana osloví další opoziční kluby s návrhem na vyjádření nedůvěry ministru zdravotnictví.

Tiskové oddělení úřadu vlády v pátek uvedlo, že premiér dal ministrovi zdravotnictví za úkol reorganizaci zdravotní rady. Poradní orgán vznikl v listopadu 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované