Hlavní obsah

Trest po čtvrtstoletí? Slovensko může stíhat únos exprezidentova syna

Foto: Profimedia.cz

Tehdejší prezident Michal Kováč kritizoval Mečiarovu vládu. Spekuluje se, že za únosem jeho syna stála tajná služba, ale stíhání znemožnila amnestie.

Reklama

Soudní dvůr EU rozhodl, že Slovensko může stíhat amnestované za únos syna exprezidenta Michala Kováče z roku 1995. Léta se spekuluje, že za činem stála tajná služba, protože prezident kritizoval tehdejšího premiéra Mečiara.

Článek

Slovenská justice může vydat evropský zatykač na jednoho z obžalovaných v případě únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče z roku 1995. Rozhodl o tom ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie. Ve svém verdiktu konstatoval, že nové stíhání osob, které před lety zastavila amnestie, je možné, protože soud nikdy nerozhodl o jejich trestní odpovědnosti.

Slovenské úřady po téměř dvou desetiletích v roce 2017 znovu otevřely případ, v němž bylo z podílu na únosu exprezidentova syna Michala Kováče mladšího do Rakouska obžalováno 13 lidí včetně tehdejšího šéfa civilní tajné služby SIS Ivana Lexy. Jejich případnému odsouzení v minulosti zabránily amnestie z roku 1998 vydané tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem, který dočasně vykonával i některé prezidentské funkce.

Prezident Kováč vystupoval před únosem vůči Mečiarovi kriticky, upozorňoval na nedemokratický způsob vládnutí jeho Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS). Podle řady názorů stála za únosem tajná služba ve snaze Kováče zastrašit. Slovenský Denník N proto o události mluví jako o „jednom z nejtemnějších bodů slovenské politické historie“.

Únosci tehdy předpokládali, že Rakousko Kováče mladšího vydá do Německa, kde na něj byl vydaný zatykač. Vídeň to ale odmítla, protože syn tehdejšího slovenského prezidenta se do země dostal nedobrovolně. Vladimír Mečiar později v této souvislosti mluvil o „samoúnosu“.

Zmíněné amnestie slovenský parlament po několika neúspěšných pokusech zrušil před čtyřmi lety. Okresní soud v Bratislavě, který obnovené řízení vede, ale řešil problém, zda stíhání amnestovaných neodporuje unijnímu právu. Konkrétně mu šlo o právní princip „ne bis in idem“, podle něhož nemůže být za stejný čin stíhán člověk dvakrát.

„Zásadu ne bis in idem lze uplatnit pouze v případě, že trestní odpovědnost dotyčné osoby byla zkoumána a že vůči ní bylo přijato rozhodnutí,“ uvedl soudní dvůr. Podle něj se to v případě procesu kvůli únosu syna exprezidenta Kováče nestalo, protože stíhání bylo na základě amnestie zastaveno ještě před vynesením rozsudku.

Stíhání tak nyní může čelit 13 lidí, včetně Ivana Lexy, píše slovenský Denník N. Lexa už žije dlouhá léta v ústraní, věnuje se hlavně svému jezdeckému areálu v Pezinku. V minulosti uprchl ze Slovenska, ale země po něm vyhlásila mezinárodní pátrání a po dvou letech ho zadržela policie v Jihoafrické republice, odkud byl převezen do vlasti.

„Mečiarovy amnestie byly hanebným příkladem zneužití práva. Konečně se pro naše soudy otevřela příležitost do důsledků vyšetřit kauzu, která dlouhá léta polarizovala společnost, a rozhodnout o vině nebo nevině obžalovaných,“ uvedla prezidentka Čaputová v prohlášení k verdiktu Soudního dvora EU.

Podle premiéra Hegera je rozhodnutí soudu EU pro zemi důležitou zprávou, která umožní vyšetřit křivdy minulosti.

Reklama

Doporučované