Hlavní obsah

V Německu sílí protesty proti opatřením. Ministru zdravotnictví vysklili okno

Foto: Profimedia.cz

Policie při zásahu proti demonstrantům v durynském městě Greiz.

Reklama

Přelom roku v Německu doprovázely nejméně dva útoky na poslanecké kanceláře. Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach spojuje vysklené okno s radikálními odpůrci očkování. Spolková republika hlásí i nárůst případů nákazy.

Článek

V Německu přibývá nakažených, nejhorší situace zůstává ve spolkových zemích na východě země, například v okresech v Durynsku. Právě tam se na Nový rok znovu demonstrovalo proti covidovým opatřením. Ve dvacetitisícovém městě Greiz na východě Durynska došlo i ke střetům s policií.

Protestu se podle durynské policie účastnilo na 400 lidí. Policie jejich plánovaný pochod městem zastavila a použila při tom obušky i slzný plyn. Po zásahu zůstalo šest zraněných demonstrantů a čtyři zranění policisté. Policie obvinila 20 lidí mimo jiné kvůli porušení zákona o shromažďování.

Podobné protesty se v Durynsku a v dalších středo- a východoněmeckých zemích konají už řadu týdnů. K jejich radikalizaci došlo poté, co nová vládní trojkoalice oznámila záměr zavést povinné očkování proti covidu-19.

Útoky na poslanecké kanceláře

Německá média v té souvislosti informují i o útocích souvisejících s politiky. Během silvestrovské noci někdo vysklil okno poslanecké kanceláře nového spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha z SPD. K incidentu došlo v Kolíně nad Rýnem.

Věc už vyšetřuje policie. Sám Lauterbach agentuře DPA řekl, že kvůli předchozím škodám na majetku a výhrůžným e-mailům předpokládá, že za útokem stáli radikální odpůrci očkování a popírači covidové pandemie.

„Tito lidé nereprezentují společnost, ve které drtivá většina skutečně drží pospolu a snaží se proti pandemii udělat vše,“ vzkázal ministr. Pravděpodobní útočníci podle něj představují jen velmi malou, ale sebevědomou skupinu. Už začátkem prosince někdo Lauterbachovu kancelář popsal hesly jako „vrah“ nebo „psycho Lauterbach“.

Útok na poslaneckou kancelář vyšetřuje policie i v Sasku, kde někdo poškodil okno poslanecké kanceláře politika opoziční CDU Marco Wanderwitze v krušnohorském městečku Zwönitz. Wanderwitz do letošní vládní změny zastával funkci vládního zmocněnce pro východní spolkové země.

Jeho nástupce ve funkci, Carsten Schneider z SPD, se Wanderwitze zastal. „Tento útok je dalším důkazem radikalizace a odbržděnosti části obyvatelstva. Není to ojedinělý případ, stala se z něj smutná metoda,“ napsal politik na twitteru.

V Sasku došlo v poslední době k několika demonstracím přímo před bydlišti tamních politiků. Policie také provedla razii kvůli údajnému plánování vraždy saského premiéra Michaela Kretschmera z CDU. V aplikaci Telegram se na ní měli domlouvat odpůrci epidemických omezení.

Z používání „fašistických metod“ obvinila popírače koronaviru a odmítače očkování premiérka Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová z SPD. Politička to napsala v dopise svým spolustraníkům. Sama se stala cílem pochodu asi 400 demonstrantů, kteří v prosinci mířili před její byt. Policie pochod zastavila.

Na Nový rok testy v Německu odhalily nákazu koronavirem u 12 515 lidí. Ve srovnání s minulým týdnem, tedy vánočními svátky, kdy se méně testovalo, to je o více než dva tisíce nakažených více.

Čtvrtý den v řadě rostla tzv. sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Hodnota za den stoupla z 222,7 na 220,3. V Česku je incidence na čísle 336.

Reklama

Doporučované