Hlavní obsah

V4 podporuje Polsko v krizi na hranicích s Běloruskem, Česko nabídlo vojáky

Foto: Profimedia.cz

Premiéři zemí Visegradské skupiny na setkání v Budapešti.

Reklama

Varšava má v současné migrační krizi na polsko-běloruské hranici plnou podporu ostatních států Visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Slovenska i České republiky. Shodli se na tom v úterý v Budapešti předsedové vlád států skupiny.

Článek

Český premiér Andrej Babiš zopakoval nabídku Prahy vyslat do Polska své policisty či vojáky, šéf polské vlády Mateusz Morawiecki o to ale podle Babiše zatím nepožádal.

Západ obviňuje režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s Evropskou unií. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Český premiér uvedl, že nemá signály, že by Varšava nyní chtěla nabídku pomoci přijmout. Pokud by tak polská strana učinila, o vyslání by podle Babiše hlasoval Parlament. Vyslání vojáků nebo policistů v úterý nabídl i prezident Miloš Zeman, podle něj by stačilo rozhodnutí vlády.

„To, co se děje na polsko-běloruské hranici, je naprosto neakceptovatelné. Chování Lukašenkova režimu překračuje veškeré meze. Podporujeme sankce, které musí přijít rychle a musí být efektivní,“ řekl novinářům Babiš.

Reagovat by nyní měla Evropská unie, v první řadě sankcemi proti leteckým společnostem převážející do Běloruska migranty, řekl Babiš. To se už nyní v několika případech děje a letecké společnosti skutečně mění svůj přístup k transportu občanů některých zemí do Minska.

Morawiecki poděkoval za „fantastickou a bezpříkladnou“ úroveň solidarity, jakou se Polsku od zbylých členů V4 dostává. Diplomatické úsilí Varšavy podle něj pomohlo snížit počty migrantů, kteří směřují do Běloruska ve snaze pokračovat dále do EU. Odolnost bránit vnější hranice EU a NATO podle něj bude testována i v nadcházejících měsících, neboť současná migrační krize podle něj nepomine ze dne na den.

Řadu měsíců trvající migrační krize na hranici Polska a Běloruska se vyhrotila předminulý týden poté, co se několik tisíc převážně blízkovýchodních běženců utábořilo na běloruské straně hranice v naději, že se dostanou do EU. V tom jim brání polská pohraniční stráž posílená zhruba o 15 000 vojáků. EU odmítla Lukašenkův návrh, aby část migrantů převzala. Polské úřady od začátku roku zaznamenaly na 34 000 pokusů o ilegální přechod hranice z Běloruska do Polska.

Hostitel summitu, maďarský premiér Viktor Orbán, poděkoval Česku za vyslání pohraničníků na pomoc s ostrahou maďarsko-srbské hranice. Podle Babiše zde od 17. října zabránilo 50 českých policistů více než 4200 pokusům o přechod hranice.

Reklama

Doporučované