Hlavní obsah

Varšavě hrozí, že kvůli biči na nepohodlné soudce přijde o část dotací

Foto: Ivan Marc, Shutterstock.com

Ilustrace.

Reklama

Evropská komise vyzvala Polsko, aby zaplatilo pokutu za to, že neukončilo činnost disciplinární komory. Jde o orgán, který se zabývá prohřešky soudců a který podle Soudního dvora EU porušuje unijní právo.

Článek

Varšava má 45 dní na to, aby reagovala na čerstvou výzvu Evropské komise. Ta podle mluvčí EK vyzvala Polsko k zaplacení pokuty za činnost orgánu trestajícího soudce.

Pokud podobně jako v případě sporu o důl Turów pokutu zaplatit odmítne, strhne jí komise peníze z unijních fondů.

Soudní dvůr Evropské unie loni v létě rozhodl (psali jsme zde), že disciplinární komora polského nejvyššího soudu, která rozhoduje například o trestním stíhání soudců a prokurátorů, není v souladu s unijním právem. Polská vláda následně oznámila, že činnost orgánu ukončí.

Komise však v září konstatovala, že komora nadále pokračuje v projednávání dříve zahájených případů.

Unijní exekutiva proto soud požádala o udělení pokuty. Soudci v Lucemburku na konci října rozhodli, že Polsko bude platit milion eur denně, dokud komoru zcela nezruší. Dluh do současnosti přesáhl 70 milionů eur (1,7 miliardy korun).

Polská vláda v reakci na dotaz komise minulý týden uvedla, že na rozpuštění komory pracuje a požádala, aby EK pokutu nevymáhala.

Brusel však nepřesvědčila.

„Dopis byl odeslán,“ sdělil ve čtvrtek mluvčí komise Christian Wigand.

K podobnému kroku již v listopadu komise sáhla v česko-polském sporu o důl Turów, kde unijní soud nařídil Polsku za nezastavení prací platit půl milionu eur denně. Varšava po uplynutí 45denní lhůty nevyužila k zaplacení 15 dní, které měla k dispozici po druhé výzvě.

Komise proto nyní rozhoduje, ze kterých plateb mířících do Polska dlužnou částku strhne.

Reklama

Doporučované